Facebook Pixel

Mazot Lekesi Nasıl Çıkar?

mazot lekesi nasıl çıkar

Mazot petrolün damıtılması sonucu elde edilen bir madde olup bir tür yakıt olarak kullanılmaktadır. Yaklaşık 250  ̊C derecede kaynatılarak buharlaştırılan petrolden üretilen üçüncü ana üründür. Mazot, motorin adı ile de tanınmaktadır. Son yıllarda dizel araç kullanımının artmasıyla daha da çok rağbet gören bir yakıt türü olmuştur. Mazotun yapısı yağlıdır ve tüm yağlı lekelerde olduğu gibi mazot lekesi de hem kıyafetlerden, hem el ve yüzden hem de bulaştığı tüm yüzeylerden oldukça zor çıkmaktadır. Özellikle gözenekli yapısı olan kumaşlardan temizlenmesi daha da zor olan bu lekeler için sıradan temizlik malzemeleri yetersiz kalmaktadır. Peki mazot lekesi nasıl çıkar?

Kullanılan standart deterjanlar yerine asidik çözeltiler kullanılması oluşan bu lekelere karşı daha başarılı sonuçlar vermektedir. Ayrıca mazotun bulaştığı yüzey üzerinde kurumadan önce müdahale edilmiş olursa lekeyi çıkartmak da bir o derece kolaylaşacaktır.

Bulaştığı Yüzeyden Mazot Lekesi Nasıl Çıkar?

Bulaştığı yüzeyden temizlenmesi oldukça zor olan mazot lekesi, kumaş üzerinde bıraktığı ağır kokular nedeniyle de büyük bir sorun oluşturmaktadır. Hem lekeden hem de bu ağır kokudan kurtulmak için pek çok yöntem mevcuttur. Ancak en etkili ve kullanımı en yaygın olan yöntem karbonat ve sodanın karıştırılması ile edilen çözücünün lekeye uygulanmasıdır.

Karbonat ve soda çözeltisinin hazırlanışı ve uygulanışı şu şekilde yapılmaktadır:

  • İlk olarak mazotun bulaştığı yüzeye zarar vermeyecek bir metal parça ile fazlalık yüzeyden alınır.
  • Yaklaşık yarım çay bardağı kadar karbonat lekenin üzerine eşit miktarlarda serilir.
  • Karbonat serilen alanın üzerine bu alana yetecek kadar da soda dökülür. 15 – 20 dakika kadar beklenir.
  • Bu esnada karbonat ve soda arasında oluşan kimyasal reaksiyon sonucu soda karbonatı köpürterek lekenin olduğu yüzeye derinlemesine işler. Lekeyi bulunduğu yüzeyden söker.
  • Ardından yüzey isteğe bağlı olarak sadece su ile durulanabilir veya çamaşır makinesi yardımıyla da yıkanabilir.

Kullanımı oldukça yaygın olan bir başka mazot lekesi çıkarma yöntemi ise koladır. Bu yöntem için ise:

Lekenin üzerine bol miktarda kola dökülür. Yaklaşık 20 dakika beklenir. Ardından temizleme özelliği güçlü olan bir çamaşır deterjanı ile yıkanır.

Piyasada satılan yağlı lekeler üzerinde etkili olan birçok farklı kimyasal da bulunmaktadır. Bu kimyasalları leke üzerine doğrudan uygulayabilirsiniz. Ardından her ürünün kendine has yıkama teknikleri doğrultusunda çamaşırlarınızı yıkayarak istenmeyen lekelerden kurtulabilirsiniz.

Seyreltik Çözeltiler Oluşturarak Mazot Lekesi Çıkarma Yöntemleri

mazot lekesi çıkarma

 

Başka bir mazot lekesi çıkarma yöntemi de beyaz sirkedir. Beyaz sirke içerdiği güçlü kimyasal yapısıyla yağlı lekelerin çıkarılmasında oldukça etkili bir yöntemdir. Beyaz sirkenin leke üzerine uygulanma aşamaları ise şu şekildedir:

  • Eğer mazot; cam, metal levha gibi pürüzsüz bir yüzeye bulaştıysa leke üzerine yeteri kadar beyaz sirke dökülüp yaklaşık 15 dakika kadar beklenir. Ardından bu bölge peçete ve ya kullanılmayan bir bez ile silinir.
  • Beyaz sirke yöntemini kumaş üzerine bulaşmış lekeler için tercih etmeden önce sirkenin yoğunluğunun azaltılması gerekmektedir. Bu yöntem için leke büyüklüğüne göre değişmekle birlikte eğer 1 su bardağı beyaz sirke kullanımının leke üzerine yeteceğini düşünüyorsanız lekeye uygulamadan önce 1 su bardağı su ile bu sirke miktarını karıştırarak daha seyreltik bir sirke elde etmelisiniz. Ardından lekenin üzerine uyguladığınız seyreltik sirke çözeltisini yaklaşık 25 dakika beklettikten sonra temizleme özelliği güçlü olan bir çamaşır deterjanı ile çamaşır makinesinde yıkamalısınız.

Özellikle halı, kanepe veya koltuk gibi yüzeylere bulaşmış olan mazot lekesi için ise en etkili yöntem amonyaktır. Bu yüzeylere yapılacak olan uygulama ise şöyledir:

  • Amonyak çok güçlü bir kimyasal bileşiktir. Direkt olarak halının veya kumaşın üzerine dökülmesi aşınmalara ve hatta yırtılmalara sebep olabilmektedir. Bu yüzden amonyağında beyaz sirke yönteminde olduğu gibi seyreltilmesi gerekmektedir.
  • Leke büyüklüğüne bağlı olarak her yarım çay bardağı amonyak için 1 su bardağı su kullanılarak amonyak seyreltilmelidir.
  • Hazırlanan bu karışım, lekenin üzerine dökülür.
  • Halı gibi sert döşemelere fırça yardımıyla, koltuk döşemelerine ise yumuşak bez yardımı ile uygulanmalıdır.
  • Yaklaşık 10 – 15 dakika beklendikten sonra bol temiz su ve bir bez yardımıyla durulanmalıdır.
  • Amonyak ile leke çıkarırken çok dikkatli olunmalıdır. Bu yöntemi seçilmesi halinde maske takılmalıdır.

Yukarıda sıralanan birbirinden farklı birçok mazot lekesi çıkarma yöntemlerinden istediğinizi uygulayarak bu lekelerden kurtulabilir, kıyafetlerinizin ve eşyalarınızın sorunsuz şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

7 Yorum

  1. Mazot lekesi nasıl çıkar bilmiyordum Uzamandiyorki.com sitesi sayesinde öğrendim Allah razı olsun herkese tavsiye ederim takip edin bu siteyi

  2. Mazot lekesi nasıl çıkar diye çok araştırdım babam sürekli mazotla bir şeyler yapar bezler hep kır olurdu bu blog sayesinde öğrendim

  3. tebrik ederim gayet açıklayıcı olmuş. Mazot lekesi hakkinda guzel bir blog yazisi 👏👏👏

  4. Ben benzinlikte çalışıyorum malum üzerime çoğu zaman mazot sıçrıyor, dökülüyor,bu bilgiler sayesinde kolayca çıkarıyorum. Çok teşekkür ederim.

  5. Gayet güzel bi bilgilendirme olmuş site detaylı ve daha da iyi olacak çok beğendim

  6. Mazot lekesi nasik cikar diye arastirirken bu siteyi buldum ve bu sitedeki bilgiler cok isime yaradi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu