Facebook Pixel

Silikon Lekesi Nasıl Çıkar?

Silikon sızdırmazlık, yalıtım ve dolgu malzemesi olarak kullanılan bir üründür. Hava ile temas ettiğinde kısa sürede donarak sertleşir ve yapışır. Çok geniş bir kullanım alanı vardır ve bütün evlerde, işyerlerinde, yaşam alanlarında kolay ve pratik yalıtım malzemesi olarak tercih edilir. Tadilat tamirat söz konusu olduğunda ilk akla gelen ürünlerden birisidir. Çeşitli türleri vardır ve özel tabancaları ile istenen her alana kolayca sıkılıp dolgu malzemesi olarak kullanılabilmektedir. Buna karşın jel kıvamında olması nedeniyle istenmeyen alanlara bulaşması oldukça kolaydır. Sinir bozucu sorunlara yol açabilir. Fakat silikon lekesi çıkarılması imkânsız değildir. Çeşitli yöntemler kullanarak el, fayans, kumaş, elbise, cam ve diğer bütün zeminlerden çıkarabilirsiniz. Peki, silikon lekesi nasıl çıkar?

Elden Silikon Lekesi Nasıl Çıkar?

elden silikon lekesi nasıl çıkar

Silikon çok hızlı yapışan ve hızlı kuruyan bir yalıtım malzemesidir. Ele bulaştığında çıkarmak acı verici ve güç olabilir. Sıcak halde deriye temas ettiğinde iz bırakabileceği gibi acıta da bilir. Elinize bulaştıktan ve kuruduktan sonra yaklaşık 5 dakika boyunca elinizi sıcak suyun altına tutmalısınız. Bu sayede yumuşayacaktır.

Yumuşadıktan sonra sert bir cisim sayesinde elinizden kazıyarak çıkartmanız mümkündür. Bunun için çok keskin olmayan bir bıçağın sırtını kullanabilirsiniz. Fakat son derece özenli olmalı, kendinize zarar vermemelisiniz. Zorlanıyorsanız bir süre daha sıcak su altında elinizi bekletmeli, kazıma işlemi bittikten sonra deterjan ile ovarak iyice yıkamalısınız. Cildinize zarar verecek kimyasallardan sakınmalısınız.

Fayanstan Nasıl Çıkar?

fayanstan silikon lekesi nasıl çıkarılır

Silikon lekesi özellikle banyolarda, mutfaklarda, balkonlarda sık karşılaşılan bir sorundur. Buralarda yoğun olarak fayans bulunduğu için söz konusu sorun yaşanabilir. Fayans yüzeylerde çalışırken ilk yapmanız gereken dikkatli olmaktır. Mümkün olduğunda çalışma alanının dışına taşırılmamalıdır. İstenen alanın dışına taşmış ise ıslak bir bezle ya da ıslak mendille taşan, etrafa bulaşan parçaları zaman kaybetmeden silebilirsiniz. Hızlı müdahale kolay sonuç doğurur.

Fayans yüzeyde donmasına fırsat vermeden siler iseniz kolaylıkla çıkartabilirsiniz. Fakat kullanacağınız bez, kesinlikle temiz olmalı. Aksi taktirde bezdeki kirler fayansa ve doğru çekilen silikon bulaşarak iz kalmasına yok açabilir.

Fayanstaki iz uzun süre önce oluşmuş ve sertleşmeye başlamışsa bu durumda yapmanız gereken deterjanlı bir bez kullanmaktır. Tamamen kurumuş ise bu durumda bir ucundan hafifçe kaldırarak soyulmaya çalışılmalıdır. Soyulmuyorsa bu sefer jilet, falçata ya da cam kazıyıcıya benzer bir cisimle kazımanız gerekir. Bu durum, fayansın çizilmesine yol açabileceğinden işlem yaparken son derece dikkatli olmanız gerekir. Artık parçaları kazıdıktan sonra kalanları izopropil alkolle ya da marketlerde satılan sökücü kimyasallar ile iyice yumuşatıp bulaşık süngerinin sert kısmı ile çıkarabilirsiniz.

Arabadan Nasıl Çıkar?

silikon lekesi arabadan nasıl çıkar

Otomobillerde, araçlarda da silikon lekesi ile karşı karşıya kalınabilir. Her yüzeyde aynı etkiye sahip olmayan yalıtım maddesi için kimi yerlerde kazımak etkili bir çözüm olsa da aracınızda bu uygulamayı denemek çizilmelere neden olabilir. Kaporta sorunları ile baş başa kalabilirsiniz. Bu yüzden farklı yöntemler kullanmanız gerekir.

Araçlarınızdaki sorun için ihtiyacınız olan bir ısı tabancasıdır. Bu yoksa saç kurutma makinesi kullanabilirsiniz. Bunlardan birisi ile ısıtarak ardından pasta ile yumuşakça ovalayarak kalıntılardan kurtulabilirsiniz. Kimi zaman sıcak su dökme gibi uygulamalar yapanlara rastlanılıyor. Fakat sıcak su, fayda yerine zarar verecek, yumuşayarak diğer yüzeylerde de iz kalmasına yol açacaktır.

Tiner ya da aseton gibi sentetik kalıntı çıkarıcıları bir pamuk yardımıyla sorun yaşanan yüzeye bastırıp kalıntıları çıkarabilirsiniz.

Kıyafetten Nasıl Çıkar?

kıyafetten silikon lekesi nasıl çıkar

Kıyafetler, elbiseler silikon lekesi ile en çok karşı karşıya kalan alanlardır. Herhangi bir taşma sonucu yapışan yalıtım ürününü çıkarmak için birtakım yöntemlerden faydalanılması gerekir. Henüz yeni ve kurumamış ise bir bez veya ıslak mendil ile o bölgeyi silerek sorunu çözebilirsiniz. Orta derecede sertleşme olmuş ise bunu çıkarabilmek için deterjanlı bir bez kullanmanız gerekir.

Eğer kalıntı tamamen kurumuş ise bunu çıkarmak için hem kendinize hem kıyafetinize zarar vermeyecek jilet, maket bıçağı gibi kazıyıcılar kullanmalısınız. Bunlar oldukça etkili sonuç üretir. Yapmamanız gereken üzerindeki damla veya bulaşık ile doğrudan yıkamaktır. Kıyafetinizden kalıntıyı tamamen arındırmadan yıkama yapmamalısınız. Aksi taktirde sorun daha da büyüyebilir.

Camdan Nasıl Çıkar?

camdan silikon nasıl çıkar

Ayna, cam gibi yüzeyler silikon lekesi ile en sık karşılaşılan yerlerdir. Çünkü buralarda yapıştırmak, sızdırmayı önlemek, yalıtım gibi amaçlarla bu ürün çok fazla kullanılır. Uygulama esnasında çok dikkatli olunmalı, uygulama yapacağınız alanın dışına mümkün mertebe çıkarılmamalıdır. Eğer cam bir yüzeyde uygulama alanının dışına henüz taştı ise zaman kaybetmeden müdahale etmeli, ıslak mendil ya da ıslak bez ile temizlemelisiniz. Eğer hemen silemediniz ve sertleşmeye başladı ise bu sefer deterjanlı bezle ovalayarak çıkarmanız mümkündür. Fakat tamamen sertleşti veya çok önceden kaldığı için sertleşmiş halde ise bir maket bıçağı, cam kazıyıcı ya da jilet tarzı aletler kullanmanız gerekir.

Kesici aletlerle kazımanız gerektiğinde sivri köşelerini sürtmemelisiniz. Aksi taktirde cam yüzeylerde kötü çiziklerin meydana gelmesine yol açabilirsiniz. İş eldiveni gibi önlemleri göz ardı etmemelisiniz. Yüzeydeki kazıma işlemini yaptıktan sonra artıkları özel sökücü kimyasallar ya da alkol ile temizleyebilirsiniz.

Metal Yüzeyden Nasıl Çıkar?

metal yüzey

Metal yüzeylerden silikon lekesi çıkarmak nispeten daha kolaydır. Fakat bu, bulaşmanın ve dökülmenin yoğunluğuna göre değişebilir. Daha yoğun bir dökülme ile karşı karşıya iseniz bir ucunu kaldırıp soyabilirsiniz. Ya da jiletle, maket bıçağı ile kazıyabilirsiniz.

Çok ince şekilde bulaşmış ise onu soymak daha zor olur. Bunun için bir bulaşık süngerini hafif ıslatarak ovalayın. Metal yüzeylerde bu yöntem genel olarak başarıya ulaşmanızı sağlayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu