Kına Nasıl Çıkar? (Tüm Yüzeyler İçin İpuçları)
İçindekiler
İnatçı lekelerden biri olan kınanın bulaştığı yerden çıkması bir hayli zordur. “Kına lekesi nasıl çıkar?” sorusuna cevap aradığımız bu yazımızda, öncelikle kına ile ilgili bilgi vereceğiz ve neden yakıldığına değineceğiz. Daha sonra ise sırasıyla kıyafetten, halıdan, elden, saçtan ve deriden nasıl çıkarılması gerektiğine dair çözüm yollarını sizlerle paylaşacağız.
Kurak iklimlerde ve tropik bölgelerde yetişen ve ismini aldığı ağacının tozundan elde edilen kınanın kullanımı, geçmişten bugüne devam etmektedir. Gelenek ve göreneklerde de kendine yer edinen ve doğal bir boya olan kına bugün bile pek çok yerde askere giden erkeklere, evlenen gelin ile damada ve kurban kesilecek hayvana yakılmaktadır. Bunun yanı sıra ellere, ayaklara, saça ve sakala da kına yakılabilmektedir. Yeteri miktarda su ile karıştırıp kıvam aldıktan sonra sürülen kına kolayca uygulanmaktadır. Ancak kına lekesi bir hayli zor çıkmaktadır.
Kına Neden Yakılır?
Kınanın bilinen pek çok faydası bulunmaktadır. Bu nedenle de pek çok kişi tarafından kullanılmaya yani yakılmaya devam edilmektedir. Faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Cilde faydalıdır ve deri hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.
- Saç dökülmesine, kırılmaya ve kepeğe iyi gelmektedir. Saç köklerini beslemektedir.
- Ayak kokusunu ve ayak mantarını gidermektedir.
- Ağrı kesici özelliği bulunmaktadır. Yanık yaralarının daha çabuk iyileşmesini sağlamaktadır.
- Tırnak çatlamalarının ve kırılmalarının önüne geçilmesine fayda sağlamaktadır.
- Uyuz hastalığına iyi gelmektedir.
- Kına kokusu psikolojiye iyi gelmekte, sinirlerin gevşemesini sağlamaktadır.
Kına Lekesi Kıyafetten Nasıl Çıkar?
Bu lekeyi kıyafetten çıkarmak için üç farklı yol bulunmaktadır. Bu yollardan ilki için kullanılacak malzeme beyaz kalıp sabundur. Lekenin daha kurumadan müdahale edilebileceği durumlarda, bu yöntem oldukça etkilidir. Öncelikle lekeli kısım hafif ıslatılmalı ve ıslatılan bölgeye nazikçe beyaz kalıp sabun sürülmelidir. Başlangıçta lekenin ıslak olması sebebiyle dağılması sizi korkutmamalıdır. Sabun sürülen yer çitilenmeli ve ardından da durulanmalıdır. Daha sonra kıyafetinizi 5-10 dakika sabunlu suda bekleyip makinede yıkattığınız zaman kına lekesi kıyafetinizden ayrılmış olacaktır.
İkinci yolda kullanılacak malzeme çamaşır suyudur. Beyaz çamaşırlarda bulunan kınanın bu yolla çıkartılması mümkündür. Lekenin bulunduğu yere bir çay kaşığı çamaşır suyu konulup, 1-2 dakika bekletilmeli, ardından ise kıyafet durulanmalıdır. En son aşama ise bu kıyafetin makinede yıkanmasıdır.
Üçüncü yolda ise kullanılacak malzeme bebe yağıdır. Bu yöntemle kıyafette bulunan lekenin çıkarılabilmesi için lekeli bölgeye birkaç damla bebe yağı damlatılmalı ve o bölge iyice çitilenmelidir. Ardından ise durulanmalı ve deterjanlı suda 10-15 dakika bekletilmelidir. En sonunda ise 40 derecenin üzerinde bir ayar ile makinede yıkatılmalıdır.
Kına Lekesi Halıdan Nasıl Çıkar?
Halıda bulunan kına lekesi bir miktar su ve bir miktar deterjan yardımı ile kolay bir şekilde çıkarılabilir. Bunun için yapılması gereken şey toz ya da sıvı deterjanın lekeli kısma dökülmesi ve iyice çitilenmesidir. Çitilendikçe köpürecek ve köpükler ile birlikte lekede ortadan kalkacaktır.
Kına Lekesi Elden Nasıl Çıkar?
El veya ellerde bulunan kına lekesi 5 farklı yöntem ile çıkarılabilmektedir. Bu yöntemlerden ilki ve en kolayı içerisinde tuzlu su bulunan bir ellerin 15-20 dakika bekletilmesidir. İlk denemede tam bir sonuç alınamasa dahi, gözle görülür bir azalma gözlemlenecektir. İkinci yöntem ise limon ve karbonat ile elin yıkar gibi bir süre ovalanmasıdır. Bu işlemin arkasından ellerin iyice durulanması önemlidir. Üçüncü yöntem için etkili madde zeytinyağıdır. Ele bir miktar zeytinyağı alınıp sertçe ovalandıktan sonra, eller su ve sabun ile iyice yıkanmalıdır. Gerekli görüldüğü takdirde bu işlem tekrarlanabilir. Dördüncü yöntemde ise ellerin diş macunu ile ovalanması, ardından ise durulanması yapılması gerekenlerdendir. Son olarak saç kremi ve saç spreylerinin de bu lekeyi çıkarmada etkin rol oynadığı bilinmektedir. Ele dökülen saç kremi veya saç spreyi birkaç dakika bekletilmeli, ardından ise el durulanmalıdır. Birkaç uygulama ile istenen sonuca ulaşılabilir.
Kına Lekesi Saçtan Nasıl Çıkar?
Saçtan kına lekesi çıkarmak için iki farklı yol izlenmektedir. Bunlardan ilki yarım limon, 1 yemek kaşığı karbonat ve şampuanın karıştırılıp saça uygulanmasıdır. Bu malzemelerden elde edilen karışım saça uygulandığında, saç streç film veya poşet ile sarılmalı ve 30-45 dakika beklenmelidir. Son aşama ise bol saç kremi ile saçın durulanmasıdır.
İkinci yöntemde ise kullanılan madde papatya suyudur. Papatya suyu ile saçlar iyice ıslanmalı en az bir saat ıslı kalmalıdır. Papatya suyu ile saçın ıslı kalma süresi ne kadar uzun olursa o kadar iyi bir sonuç alınır.
Kına Lekesi Deriden Nasıl Çıkar?
Kınanın vücudun eller ve saç dışında bir yeri ile temas etmesi ve bu durumdan rahatsızlık duyulması halinde kına lekesi şu yöntem ile çıkarılabilir: Klor ve sıcak su karıştırılmalı ve lekenin bulunduğu yere sürülmelidir. 3-5 dakika sonrasında bu karışım, lekeyi kolayca çıkartacaktır.
Sizlerde bu zorlu lekeyi çıkartmak için çözüm yolu arıyorsanız, bu yöntemlerden birini tercih edebilirsiniz.