Termal Suyun Faydaları (Tüm Detaylarıyla)
İçindekiler
Mineral bakımından oldukça zengin olan termal sular ortalama 18 ile 100 derece sıcaklık arasında değişiklik gösterir. Şifalı olan bu sular, insan sağlığı için de son derece önemlidir. Termal suyun faydaları ciddi ölçüde öne çıkmaktadır. Romatizma, cilt sağlığı gibi durumlara karşı son derece etkilidir. Termal sular, kaplıca suları olarak da bilinmektedir. Bedenen rahatlattığı kadar aynı zamanda ruhen de insanı dinginleştirmektedir. Bu şifalı sular insan vücudunu yeniler.
Ülkemiz termal kaynaklar bakımından oldukça zengindir. Termal kaynaklara gitmek istediğinizde bu bölgelerde termal tesislerde yer alır. Dilerseniz günübirlik dilerseniz konaklamalı tercihte bulunabilirsiniz. Termal suların çok sayıda katkısı vardır. Ağrıyan bölgelerinizdeki ağrıları azaltır ve iyileşme sürecini de önemli ölçüde kısaltır. Termal su tercihinde bulunurken o suyun hangi özellikte olduğu araştırılmalıdır. Çünkü her termal su farklı mineraller içerir. Kimi sular ağrılara iyi gelirken kimi sular bir başka probleme karşı etkili olabilir.
Termal Su Nedir?
Termal sular şifalı su, kaplıca, ılıca, kaynarca gibi farklı isimlerle adlandırılmaktadır. Suyun termal su özelliği taşıyabilmesi için o suyun en az 20 derece sıcaklığında olması gerekmektedir. Jeotermal sular, doğal yollarla ısınan ve dışarıdan hiçbir müdahaleye gerek kalmayan sular olarak da bilinmektedir. Toprağın metrelerce altından gelen bu mineralli şifalı sular oldukça zengindir. Termal sularda bol miktarda klorür, magnezyum, lityum, sülfat, demir ve kalsiyum gibi mineraller yer alır. Yerin metrelerce altından yukarı gelerek tüm bu mineralleri de üstünde taşır. Termal sular da kendi içerisinde farklı kategorilere ayrılmaktadır. Bunlar,
- Mineralli sular
- Kükürtlü sular
- Akratotermal sular
- Karbondioksitli sular
- İyotlu sular
- Florürlü sular
Bir litre termal suyun içerisinde 50 mg’den az mineral yer alıyorsa buna çok az mineralli termal sular denir. Eğer termal suyun bir litresinde 50 ile 500 mg arasında mineral yer alıyorsa buna da az mineralli termal sular denir. Bir litre termal su da 500 ile 1500 mg arasında mineral yer alıyorsa buna orta mineralli termal sular denir. Bir litre termal su da 1500 mg ve üzeri mineral yer alıyorsa buna da zengin mineralli termal sular denir. Girilebilecek en ideal termal su sıcaklığı 45 dereceyi geçmemelidir. Bu sıcaklığın üzerindeki termal sulara girmek bazı kişilerde tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
Termal Su Nasıl Oluşur?
Termal sularla alakalı en çok merak edilen konulardan biri de budur. Binlerce belki de milyonlarca insan, termal suların nasıl oluştuğunu merak ediyor.
Termal sular, yeraltında bulunan suların belli bir zaman sonra yukarı doğru hareket etmesiyle oluşur. Yeraltından gelen bu sular, yukarı çıktıkça topraklarda yer alan tüm mineralleri de alır. Bu sayede mineral bakımından zengin olan bu sular oldukça şifalıdır. Yeraltında yer alan termal suların yeryüzüne ulaşması hiçte kolay değil. Bu şifalı suların yeryüzüne çıkma serüveni yüzlerce yıl sürmektedir. Yıllar boyunca yeryüzüne çıkmaya çalışan bu sular, yeraltında kaldığı süre boyunca daha fazla ısınır ve daha fazla mineral alır.
Termal suların yer aldığı alanların birçoğunda volkanik faaliyetlerde görülebilmektedir. Aynı zamanda bu bölgelerin birçoğunda fay hatları da yer almaktadır.
Termal Suyun Faydaları Nelerdir?
Günümüz dünyasında pek çok kişi termal sulara gitmek ister. Termal suların müspet etkisi ise hemen hemen herkes tarafından bilinmektedir. Termal suların sağlamış olduğu faydalar ise saymakla bitmez. Pek çok derde deva olan bu sulara girerek mevcut tüm rahatsızlıklarınızdan kurtulabilirsiniz. Romatizma ve cilt problemi yaşayan kişilerin termal suya girmesi tavsiye edilmektedir. Termal suların bilinen tüm faydalarını alt başlıklar halinde sizler için derledik.
Kan Dolaşımını Hızlandırır
Termal suların faydaları denildiğinde akıllara gelen ilk yanıt bu olmaktadır. İçeriğinde bulunan sodyum bikarbonat minerali, hidrostatik basıncınızı arttırmaktadır. Termal suyun düzenli kullanımında kan dolaşımınız hızlanacaktır. Kandaki oksijen miktarınız da önemli ölçüde artacaktır.
Kanınızdaki oksijen miktarının artmasının da pek çok olumlu etkisi var. Kandaki oksijen miktarının artması sonucu kalbinizle beraber pek çok organınızda bu durumdan faydalanır. Vücudun ayakta kalmasını sağlayan en önemli husus kandır. Kan akışı ne kadar düzenli ve hızlı olursa, aynı zamanda kandaki oksijen miktarı ne kadar yüksek olursa o ölçüde sağlıklı bir birey olursunuz.
Kalp ve Damar Hastalıklarına Karşı Etkilidir
Termal suların bilinen en önemli etkilerinden biri de kalbe iyi gelmesidir. Vücuttaki kan akışınız hızlanacağı ve kanın içindeki oksijen miktarı artacağı için kalp ile ilgili herhangi bir problem yaşama ihtimalinizde önemli ölçüde azalacaktır. Kan basıncınız azalır ve kalbiniz daha etkili bir şekilde çalışır. Kronik kalp yetmezliği olan kişilerin sık sık termal sulara girmesi tavsiye edilmektedir.
Termal sular kalp hastalıklarına iyi gelir mi? Bu sorunun cevabına kesin olarak evet diyebiliriz. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere kan akışınız hızlanacak ve kalbiniz olması gerektiği gibi çalışacak. Aynı zamanda kalbinizle beraber diğer organlarınızda arınacak ve çok daha sağlıklı olacaksınız. Termal sularda yer alan kalsiyumun kalbi koruma özelliği vardır. Ayrıca suda yer alan bikarbonatta tansiyonunuzu dengeleme özelliğine sahiptir.
Doğal Ağrı Kesicidir
Termal suların bilinen bir diğer olumlu yanı da ağrı kesici özellikte olmasıdır. Artrit ya da kas ağrıları gibi olumsuz durumlarda termal sulardan faydalanabilirsiniz. Termal suyun sıcaklığı tüm kaslarınızın gevşemesine sebep olacaktır. Sıcak buhar ve sıcak su, kronik ağrılarınıza karşı son derece etkili bir çözümdür. Bu durumda belli dönemlerde termal suya girmeniz tavsiye edilmektedir.
Termal sularda yer alan potasyum ve magnezyum gibi minerallerde kas kramplarına karşı etkili bir çözüm sunar. Ayrıca vücut yorgunluğunuzu atmak termal sulardan da faydalanabilirsiniz. Fibromiyalji ve artrit gibi hastalıklara sahip olan kişiler için termal sular büyük bir şifa kaynağıdır.
Termal suların kaldırma kuvveti oldukça düşüktür. Tuz oranı yüksek olan denizlerde yüzenler, suyun kaldırma kuvvetinin ne ölçüde olduğunu bilir. Ancak termal sularda kaldırma kuvveti yok denecek kadar azdır. Bu sayede termal suda yüzerken ya da yürürken çok fazla efor harcarsınız. Bu da eklemlerinizi daha çok çalıştırmanızı sağlayacaktır.
Ruhsal Sıkıntılara Karşı Termal Suyun Faydaları
Termal suların bedenen olduğu kadar ruhsal sıkıntılara yönelikte iyi geldiği pek çok otoriter tarafından kanıtlanmıştır. Termal sular, sakinleştirici ve rahatlatıcı özelliğe sahip sulardır. Stresinizi azaltmak için ilaç kullanmak yerine termal sulara giderek tüm sinir ve stresinizden arınabilirsiniz. Termal sular, gergin olan kaslarınızı da rahatlatır ve gevşetir. Termal suda bulunan çok sayıda mineral sayesinde psikolojik olarak kendinizi rahat hissedeceksiniz.
Bu şifalı sular aynı zamanda uykusuzluk probleminize karşı da size çözüm sunacaktır. İlk olarak sıcak termal suya girdikten sonra normal duşta alırsanız çok rahat ve dinlendirici bir uykuya geçiş sağlayabilirsiniz. Sıcak su öncelikle gevşemenizi sağlayacak daha sonra alacağınız normal duş ise vücut sıcaklığınızı eski haline getirecek. Bunun sonucunda da uyku isteğiniz ortaya çıkacak ve çok rahat bir uyku çekmiş olacaksınız.
Termal Suyun Cilde Faydaları
Termal suların en önemli özelliklerinden biri de budur. Cildinizle ilgili herhangi bir problem yaşıyorsanız, termal sudan faydalanabilirsiniz. Çünkü bu sular mineral bakımından oldukça zenginidir. Bunun sonucunda da çok daha güzel bir cilde kavuşmuş olacaksınız. İçeriğindeki silisyum ve potasyum mineralleri sayesinde cildiniz çok daha sağlıklı olacak. Pürüzlü ve kuru bir cildiniz varsa silisyum mineraline sahip bir termal suya girmeniz önerilmektedir.
Tüm bunların yanında termal suyun faydaları arasında egzama ve sedef hastalıklarına iyi geldiği de söylenmektedir. Termal suda bulunan kükürt sayesinde bu gibi cilt hastalıklarından da kurtulabilirsiniz. Öte yandan termal sularda bol miktarda magnezyum da bulunmaktadır. Bu sayede cildiniz nemlenmektedir.
Solunum Yolu Hastalıklarına Karşı Etkilidir
Halk arasındaki inanışa göre termal suların solunum yolu rahatsızlığına iyi gelmediği bilinmektedir. Oysa bu tam tersi şekilde solunum yolu hastalıklarına karşı termal sular son derece etkilidir. Bu hastalıklarına karşı destekleyici tedavi yöntemlerinin başında yer almaktadır. Bu da “Termal sular solunum yolu hastalıklarına iyi gelir mi” sorusunun cevabı oluyor. Zatürre ve verem gibi ciddi hastalıklara karşı iyi geldiği bilinmektedir. Termal sular, solunum yollarındaki iltihaplara karşı da son derece etkilidir. Sinüzit problemi olanlar da termal sulardan faydalanabilir. Çünkü bu mineralli sular sinüzite karşı da etkilidir. Her ne kadar termal suların astım hastalarına iyi gelmediği söylense de gerçeği yansıtmayan bir iddiadır. Termal sular, astım hastalarına da iyi gelmektedir.
Kadın Hastalıklarına Karşı Termal Suyun Faydaları
Termal sular aynı zamanda kadın hastalıklarına karşı da etkilidir. Düzensiz adet olan kadınların termal sulara girmesi tavsiye edilmektedir. Çünkü termal sular düzensiz adet problemine karşı da sizlere destek olur. Özellikle rahim hastalıkları ve regl döneminde görülen kramp ve kasılmaları da ortadan kaldırır. Hamile ve ileri düzeyde kadın hastalıklarına sahip olan kişilerin termal sulara girmeden önce doktorlarına danışmaları tavsiye edilmektedir.
Termal Sularda Yer Alan Minerallerin Faydaları
- Kalsiyum: Osteoporoz problemini azaltmada katkı sağlar. Kemikleri güçlendirir ve başta kalp olmak üzere diğer iç organların düzenli işlemesine destek olur.
- Klorür: Metabolizmayı hızlandırır ve vücudun asit baz dengesini sağlar.
- Magnezyum: Yüksek tansiyonu dengeler ve kalp hastalıklarına karşı etkilidir. Öte yandan vücuttaki toksinler atar.
- Sodyum: Artritik semptomları hafifletir. Vücudun sıvı dengesini de sağlayan sodyum, cilt kırışıklıklarına ve sarkmalara karşı da iyi gelir.
- Potasyum: Kalp ritim bozukluğuna karşı etkilidir. Vücutta yer alan toksinlerin dışarı atılmasını sağlar.
- Demir: Kanın kalitesini önemli ölçüde arttırır. Cilde iyi gelir ve kasların gevşemesine katkıda bulunmaktadır.
- Bor: Kas yapımını hızlandırma etkisine sahiptir. Aynı zamanda kemiklerin daha fazla güçlenmesini sağlar.
Termal Suya Günde Kaç Kez Girilir?
Günde iki kez girilmelidir. Doktorlar tarafından suda 20 dakikadan fazla durulmaması gerektiği söylenmektedir.
Kaplıcadan Sonra Duş Alınır mı?
Kaplıcadan çıktıktan sonra hemen duş almanız önerilmemektedir. En az yarım saat sonra normal suyla duş almalısınız. Termal suyun vücudunuzda bir süre daha kalması sağlığınız için daha iyidir.
Kaplıcaya Giderken Ne Giyilir?
Denize veya havuza girerken giydiğiniz bikini, mayo vb. ile termal sulara girebilirsiniz.
Termal Havuzda Yüzülür mü?
Termal suda yüzmeniz önerilmemektedir. Olduğunuz yerde durmanız tavsiye edilmektedir.