Facebook Pixel

Yanık Lekesi Nasıl Geçer?

Çeşitli nedenlerden dolayı zarar gören eşyaları geri kullanılabilir hale getirmek zor gibi görünse de imkansız değildir. Oluşan zararın kalıcı etkilere sahip olmaması var olan çözümlerin habercisidir. Peki, yanık lekesi nasıl geçer? Yapılacak birbirinden farklı yöntemler bulunmaktadır, ilk yöntem ise ılık su kullanılarak gerçekleştirilir. Zarar gören kısımların ayrışması için bölge ılık suyla durulanır. Durulamanın ardından zarar gören bölge daha net hale gelecek ve çözüm yolları türetilecektir.

Bölgede ki izden kurtulmak için denenmesi gereken yöntemlerin başında şüphesiz ki deterjan yer almaktadır. Direk uygulama yapmadan önce bölgenin küçük ve gözükmeyen kısmında deneme yapılmalıdır. Deneme neticesinde herhangi bir zarar oluşmazsa bölgede kullanıma geçilir. Talimatlara uyularak bölge deterjanla arındırılır, bu sayede izlerin geçmesi sağlanabilir. Deterjan kullanıldığında direkt bölgeden ayrıştırılmamalıdır, izin bulunduğu alan ovalanmalı ve bir süre bekletilmelidir. Daha başarılı ve kesin neticeler elde etmek için zaman tanımak şarttır. İzlere karşı etkili bir deterjan seçilirse daha doğru uygulamalar yapılmış olacaktır. Deterjanlar arasında çamaşır suyu da yer almaktadır, bölge çamaşır suyu kullanımına uygunsa hemen test edilerek işlemlere geçilir.

Yanık lekesi nasıl çıkar diyenler için verilecek olan cevaplar arasında çamaşır suyu gelir. Çamaşır suyu bölgeye dökülür, ovalanır ve bir süre bekletilir. Bekletilen bölge durulandıktan sonra izden geriye bir şey kalmaz. Doğru durulama da sorunun çözümü için önemlidir. Gerçekleştirilen deterjan müdahalelerinin ardından tekrara durulama yapılarak kuruması beklenir. İz bulunan alan güneşte kurutulursa daha iyi neticeler elde edilir çünkü güneşin beyazlatıcı özelliği mevcuttur. Güneşte kuruyan bölge yeteri kadar arınık hale gelmemişse ve hala sorun devam ediyorsa işlemler tekrarlanabilir. Tekrarlanan işlemler yine aynı aşamalarla neticelendirilir.

Farklı Alanlarda Oluşan Yanık Lekesi Nasıl Geçer?

yanık lekesi nasıl geçer

Yanık lekesi nasıl geçer ya da sorunun çözülmesi mümkün müdür? Bu sorunun yanıtı oluşuma göre değişiklik gösterecektir. Problemin nasıl ve hangi yüzeyde oluştuğu çözüm açısından büyük önem taşımaktadır. Kimi zaman sigaranın külü, kimi zaman ütü, kimi zaman güneş ya da sıcak tencere yüzünden korkunç izlerle karşı karşıya kalınabilir. Böylesi zamanlarda pratik çözümler sayesinde sorundan kurtulmak mümkündür. Yanık lekesi nasıl geçer diye düşünmeden önce oluşan problemin iz mi yoksa hasar mı olduğunu belirlemek gerekir. Duruma göre hareket edilerek çözümler üretilir. Zarar gören bölge sadece fizikselse çözümü mümkündür fakat kimyasal bir bozukluk söz konusuysa çözüm bulunamayacaktır.

Özellikle döşemelerde ve koltuklarda boraks adlı madde kullanılarak zararsız şekilde problem çözülebilir. İzlerin çıkartılmasında son derece etkili olan ürünün kullanımı da kolaydır. Boraksı uygulamak için;

  1. 1 kaşık borak tozu ve 2 fincan ılık su karıştırılır
  2. Karışım bölgeye uygulanır
  3. Kısa bir süre bekletilir
  4. Temiz bezle bölge silinir ve durulanır.

Karbonat Yöntemi

Karbonatla bölgedeki izlerden kurtulmak için;

karbonat ile temizleme

  1. Karbonat ve soda karıştırılır
  2. Karışım macun kıvamına getirilir
  3. Macun problemli bölgeye sürülür ve kuruması beklenir
  4. Kuruyan macun elektrikli süpürgeyle vakumlanarak çekilir
  5. Tortulardan kurtulmak için deterjanlı bölge silinir ve durulanır.

Yanık lekesi nasıl çıkar, çözümler arasında hidrojen peroksit yer alır mı? Evet, hidrojen peroksit çözümler arasında bulunmaktadır. Oldukça kuvvetli bir kimyasal olan hidrojen peroksit, bölgenin test edilmesini gerektirir. Test edilen bölgede problem çıkmazsa işlem uygulanır. İşlemi uygulamak için;

  1. Hidrojen peroksit 1/3 oranında su kullanılarak çözülür
  2. Kuru beze çözelti dökülür
  3. Bez bölgeye bırakılır
  4. Normal sıcaklığa sahip bir ütüyle bez ısıtılır ve iz çıkartılır
  5. Islak süngerle bölge temizlenir.

Metalden Yanık Lekesi Nasıl Geçer?

metallerde-yanik-lekesi-nasil-cikar

Yanık lekesi nasıl çıkar ya da metaller için çözüm var mıdır diyenler için birbirinden farklı seçenek sıralamak mümkündür. İzlerin bulunduğu yüzey fark etmeksizin oluşan hasarın boyutu belirleyicidir. Hasar boyutu fazlaysa herhangi bir çözüm üretilemez fakat hasar yüzeysel şekildeyse çeşitli çözüm önerileri sunulabilir. Özellikle yanmış çaydanlık ve ütü altlarında birebir sonuç veren yöntemlerin başında şüphesiz ki sirke gelmektedir. Bölgedeki izleri yok etmek için ısıtma işlemi uyguladıktan sonra bir beze sirke dökülür ve bölge silinir. İşlem sona erince bölge temiz bir bezle tekrar silinir. Sirkeye kabartma tozu ekleyerek daha güçlü bir çözelti elde edilebilir. Hatta ve hatta tencere ya da çaydanlık gibi yüzeyler için sirke ve kabartma tozuna biraz su karıştırılır ve kaynatılır, böylelikle yumuşama sağlanarak temizlik işlemi daha kolay hale gelir.

Yanık lekesi nasıl çıkar, çamaşır deterjanının etkisi olur mu?

çamaşır deterjanıyla leke çıkarma

Evet, çamaşır deterjanı söz konusu sorunun çözümünde büyük bir etkiye sahiptir. Çelik yüzeylerde oluşan sorunların çözümü için oldukça etkili olan çamaşır deterjanları kullanım açısından da avantajlıdır. Bir kabın içerisinde ılık su ve çamaşır deterjanı köpürtülür, daha sonra ise bir bezi karışıma batırarak sorunlu bölgeleri silebilirsiniz. Aynı işlemi fırça kullanarak gerçekleştirdiğinizde daha kolay netice elde edebilirsiniz.

Tuz ve limon da yanık lekesi nasıl çıkar diyenler için büyük bir çözüm kaynağıdır.

yanik-lekesi-icin-tuz-ve-limon

Limon ve tuzun sahip olduğu asidik değer oldukça yüksek olduğu için izlerin ortadan kaldırılmasında büyük rol oynarlar. Asidik özelliklerden faydalanarak çözülmesi zor olan durumları bile kolayca ortadan kaldırmak avantajlıdır. İşlemi yapmak için bir ölçek kadar tuz ve iki ölçek limon suyu homojen şekilde karıştırılır. Hazırlanan karışım sorunlu bölgeye dökül, yetersiz olması halinde suyla çoğaltılır. Karışımı sorunlu olan bölgede yarım saat bekletmek gerekir. Zaman etkili çözüme ulaşmak için önemlidir. Yarım saat bekletilen karışım sünger yardımıyla ovalanarak temizlenir. İşlem bittikten sonra bölge tekrar silinerek durulanır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu