Yükselen Değer; Koçluk

Ülkemizde koçluk; varlığı, performansı ve faydası yerine son dönemde haber bültenlerinde negatif algı içinde anlatılmasına rağmen aslında yükselen bir değer olduğunu yazmak istedim. Peki, koçluk sistemi nedir? Kimler faydalanabilir?

Günümüzde Koçluk

koçluk sistemi nedir

Günümüzde hızla yayılan bir değer olan koçluk ülkemizde de güçlü bir şekilde adından söz ettirmeye başladı. Spor alanında başarılı sonuçların kazanımı sonrası bu farkındalığın iş dünyasına aktarımı için çalışılmıştır. 1970’li yılların başında vücut bulmaya başlayan koçluk için John Whitmore, Timothy Gallway, Tony Robbins gibi önemli isimler mükemmel işlere imza atmıştır.

Öyle ki Timothy’nin tenis antrenörlüğü sırasında elde ettiği farkındalıkları kaleme aldığı ‘İş Hayatında Zihin Oyunları’ kitabı ile yönetimde koçluğun kâşifi olarak tanımlanması, Tony Robbins’in ise çalıştığı firmalarda koçluk yaklaşımı ile sağladığı başarılar sonrası Fortune dergisi ‘’CEO’lara fısıldayan adam’’ olarak tanıtabiliyor.

Değişen dünya düzeni ile beraber insanlarında alışkanlık, tutum, yaşam tarzı vb. değiştiği gibi iş dünyası birkaç km daha hızlı ilerlemektedir. Öyle ki, bundan 30 yıl önceye kadar birçok mesleğin günümüzde olmadığı gibi, bugün ki mesleklerinde birçoğu da 30 yıl sonra olmayacaktır.

Koçluk oldukça şeffaf ve anlaşılır düzeyde bir iletişim sistemidir. Esas olan her zaman insan ve içinde bulunduğu andır. Stres, performans, motivasyon, düşünceler, hedef odaklı ve fayda sağlayan yaratıcı bir çalışma süreci gibi bir çok konu gündemin içindedir. Odaklandığı her zaman sürecin kendisidir. Koçluk, kişilerin gerek özel gerekse iş hayatında daha iyi, verimli ve motivasyonun yüksek olmasını sağlamak için çalışır.

Koçların rolü, amaçlarımız için gerekli gerekli yapıyı ve etkili öğrenebilmenin sağlanacağı ortamı oluşturmaktır.

Çalışanlar adapte olduğunda veya dikkatini tam verdiğinde mutlak öğrenme ve başarı sonuçlarını pozitif yönde değiştirebilmektedir. Bu yüzden hiyerarşik düzende emir-komuta anlayışının dışında öğrenme daha hızlı farkındalık oluşturmaktadır.

Günümüzde liderlerinden aranan en büyük özellik zor şartlar altında bile gereken cevapları bulabilmesidir. Doğru soru sorabilme sanatı adeta bilgiden daha değerli duruma gelmiştir. Bunun sağlanması için koçluk çok güçlü bir etkendir.

Z kuşağının başında olanların günümüz iş hayatına başladığı veya başlayacağı bu zamanlarda mevcut yönetim dinamikleri ile başarı sağlanamayacağı küçük bir araştırma ile görebiliyorsunuz. Günümüz yöneticiliğinin mimarı sayılabilecek Peter Drucker Y kuşağı dönemi üzerinden öneriler verse de günümüze kadar etkisi devam eden tespitlerde bulunmuştur.

Farklılık yaratmak, hedeflerin gerçekleşmesi ve başarı için destek talepleri çalışanlardan gelir. Lider olanın ise öz değerlendirme yapması ilk görevidir. Büroların yapısında en değerli kaynağın çalışanlar olması gerekir ki bunun yönetici veya liderin bu zemini hazırlayabilmesi için koçluk yetkinlikleri oldukça güçlü olacaktır.

Koçluk Sistemi Nedir?

koçluk sistemi

  • Öğrenme ve kendini geliştirme,
  • Öz Disiplin
  • İçsel Motivasyon
  • Sistematik yaklaşım

İle bütünleşmiş bir iletişim kanalıdır.

Koçluk Platformu Derneği, Yönderlik & Koçluk Derneği ve ICF (Uluslar arası Koçluk Federasyonu) ortaklığında yürütülen çalışma neticesinde ülkemizde standartları belirlenerek Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından meslek olarak kabul edilmiştir. 29 Haziran 2013’te, 28692 sayılı Resmi Gazete’ de yayınlanarak resmileşmiştir. Gerek bireysel gerek kurumsal çalışmalarla varlığını güçlendiren koçluk, ülkemizde de hızla gelişmekte ve büyümektedir.

Bir Koç ile çalıştığınızda öz benliğinizin farkına ulaşıp, içsel motivasyonunuzu kullanarak kişisel yetenek ve değerleriniz ile tanışabilirsiniz. İş ve özel yaşamınızda ki dengeyi kurup, hayallerinizin hedefe dönüşmesini sağlayabilirsiniz.

Koçluktan Kimler Faydalanabilir?

koçluk sisteminden kimler faydalanabilir

  • Yaşamında mutlu olmak isteyenler,
  • Hedeflerine ulaşmak isteyip bir türlü harekete geçemeyen,
  • Değişim ve gelişim konusunda kararlı olanlar,
  • Motivasyon konusunda sürekli zayıf olanlar,
  • Kişisel gelişimine katkı sağlamak isteyenler,
  • Yaşamı sorgulayan ve keşfetmek isteyenler,
  • İş hayatında başarılı bir kariyere sahip olmak isteyenler,
  • Özel yaşamında denge kurmak isteyenler,
  • Koçluğu merak edenler.
  • İsteyen herkes.

Ender ERMİŞ Yönetici Koçu/ ACC

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu