Zencefilli Kurabiye Aşkına: Gingerbread!
Orijinal adı Gingerbread, diğer kullanılan isimleriyle zencefilli çörek, zencefilli kurabiye, zencefilli tarçınlı kurabiye, yılbaşı kurabiyesi, kış kurabiyesi, İsveç kurabiyesi…
Ne şekilde adlandırırsanız adlandırın, en çok aklınızda kalacak olan mis gibi zencefil-tarçın kokusu ve ağızda bıraktığı o şahane tat! Sıcak bir fincan kahve, çay, salep ve hatta sıcak şarabınıza eşlik edecek bu zencefilli kurabiyeler, özellikle Noel ve yılbaşı ruhu ile özdeşleştirilse de dört mevsim boyunca evlerinizi o şahane kokusuyla sarma potansiyeline sahip.
Gelin önce Gingerbread’in tarihine birlikte kısa bir yolculuk yapalım ve sonra kolaylıkla uygulayabileceğiniz birkaç tarife göz atalım.
Zencefilli Kurabiye Tarihi
Zencefilli kurabiyenin 11. yüzyılda Avrupa’da ortaya çıktığı söylenmekle birlikte savaşlardan dönen askerler tarafından Orta Doğu’dan getirilen zencefilin tat ve aroma vermek için değil de ekmeğin uzun süre dayanıklı kalmasını sağlamak amacıyla koruyucu olarak kullanıldığı bilinmekte. Bu baharatın kullanımının yaygınlaşmasından kısa bir süre sonra ise zencefilli ekmekler farklı şekillerde kesilip şekerle süslenmeye başlanınca şimdiki kurabiye halini almış.
Peki zencefilli kurabiyenin insan figürü olarak stilize edilmesi ile ortaya çıkan zencefilli kurabiye adamın yaratıcısını biliyor muydunuz? I. Elizabeth’in ta kendisi! Evet, Kraliçe Elizabeth sarayında misafir ettiği saygın kişilere benzeyecek şekilde hazırlattığı zencefilli kurabiye adamları misafirlerine ikram ederek bu akımı başlatmış.
Ayrıca hepimizin hatırlayacağı Grim kardeşlerin Hansel ve Gretel masalında geçen tamamen şeker ve kurabiyeden yapılmış evle birlikte 19.yüzyılda zencefilli evler önce Almanya’da sonra Almanların bu geleneklerini gittikleri ülkelere taşımasıyla popüler hale gelmiş. Zencefilli kurabiyeler; kurabiye adam ve ev olarak şekillendirildiği gibi çam ağacı, yıldız, kar tanesi, kalp, melek gibi şekillerde de yapılmakta ve özellikle yılbaşı zamanında süs olarak da kullanılabilmekte.
Zamanla birçok ülkeye yayılan gingerbread; pierniczki (Polonya), pernik (Çekya), pryaniki (Rusya), pepparkakor (İskandinavya), spekulum (Hollanda) gibi her ülkeye özgü geleneksel isimlerle anılmakta. Günümüze bakacak olursak; bu kurabiyeler zencefil, tarçın, karanfil, muskat, kakule, esmer şeker, pekmez gibi bol baharatlı ve şekerli malzemelerin karışımıyla elde edilmekte.
Zencefilli Kurabiye Tarifleri
Haydi şimdi gelin, aşağıdaki farklı tariflerle mis gibi zencefilli kurabiye kokusunu evlerinize taşıyalım!
Klasik Zencefilli Kurabiye
Malzemeler
- 125 gram tereyağı
- Yarım çay bardağı pekmez
- Yarım su bardağı esmer şeker (ya da toz şeker)
- 1 yumurta
- 2 tatlı kaşığı zencefil
- 1 tatlı kaşığı toz tarçın
- 3 su bardağı un
- 1 çay kaşığı tuz
- Kabartma tozu
- Vanilin
Klasik Zencefilli Kurabiye Yapılışı
- Oda sıcaklığındaki tereyağı ve şekeri çırparak yumurta ve pekmezi ekleyip karıştırmaya devam edin.
- Toz malzemeleri de ekledikten sonra hamur haline getirin.
- Unu en son kıvama göre kontrollü olarak ekleyebilirsiniz.
- Yağlı kağıt arasında yarım santim kadar açarak istediğiniz şekil ve kalıplarla şekil vererek 180C’de 10 dk. ya da 120C’de 30-40 dk. civarında pişirin.
Fit Zencefilli Kurabiye
Glütensiz, rafine şekersiz zencefilli kurabiye olur mu demeyin, çocuklarınız ya da sağlıklı beslenenler için bu tarifi deneyin:
Fit Zencefilli Kurabiye İçin Malzemeler
- 1 yumurta
- ¾ çay bardağı pekmez
- 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı
- 1 yemek kaşığı zencefil
- 1 yemek kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı karbonat
- 2 su bardağı karabuğday unu
- 1 çay kaşığı tuz
Fit Zencefilli Kurabiye Yapılışı
- Hindistan cevizi yağı ve yumurtayı yoğurun.
- Pekmezi ekleyip karıştırın.
- Tüm toz malzemeleri de ekledikten sonra yağlı kağıt arasında açarak istediğiniz kalıplarla şekil verin.
- 180C’de 10 dk. ya da 120C’de 30-40 dkda pişirin.
Pepparkakor (Geleneksel İsveç Kurabiyesi)
Zencefilli kurabiye günümüzde özellikle İsveç kurabiyesi olarak da anılmakta. Pepparkakor diğerlerine göre biraz daha ince formda olması ve daha çok çeşit baharat (özellikle karabiber) içermesi ile biliniyor. Kurabiye isminde yer aldığı gibi “Peppar” (pepper) biber, “kakor” kek, bisküvi anlamına gelmekte.
Pepparkakor (Geleneksel İsveç Kurabiyesi) İçin Malzemeler
- 3 ¾ bardak un
- 2 çay kaşığı kabartma tozu
- 1 çay kaşığı zencefil
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı karanfil
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kakule
- 1 bardak tereyağı
- 1 bardak toz şeker
- Yarım bardak esmer şeker
- 1 yumurta
- 2 yemek kaşığı pekmez
Pepparkakor (Geleneksel İsveç Kurabiyesi) Yapılışı
- Öncelikle yağ ve şekerleri iyice çırpın. Yumurta ve pekmezi de ekleyip karıştırın.
- Tüm toz malzemeleri elekten geçirerek karışıma ekleyin.
- Elde edilen hamuru en az 1 saat ya da mümkünse 1 gece boyunca buzdolabında dinlendirin.
- Yağlı kağıt arasında incecik açıp istediğiniz kalıplarla şekillendirilerek 180C’de 10-15 dk. pişirin.
Seçeceğiniz bu tariflerden en az bir tanesinin evinize konuk olmasını, muhteşem zencefil ve tarçın kokularını evlerinize taşımasını diliyorum. Ayrıca zencefilli kurabiyelerinize özellikle kış aylarında sıcak şarabınızla eşlik edebilirsiniz. Sıcak şarap için bilgi ve tariflere önceki yazımdan ulaşmayı unutmayın 🙂
Gıda Mühendisi Burcu Özdemir
Bir Yorum