Trend

Dilde Yeşil Renk Olmasının 7 Nedeni

Hayati öneme sahip organlardan birisi olan dilin normal bir rengi vardır. Fakat kimi zaman renk değişiklikleri meydana gelebilmektedir. Çeşitli akut veya kronik rahatsızlıkların habercisi olabileceği gibi kısa süreli değişiklikler de olabilmektedir. Özellikle kronik bir hal alır ise bir tür cilt rahatsızlığı olabilmektedir. Kimi zaman bu sorun bir tabaka halinde kalınlaşma ve dilin tamamını kaplama halinde görülmektedir. Dilde yeşil renk diyebileceğimiz bu durumda ciddi ağzı kokusu meydana gelir ve tat duygusunda gerileme yaşanabilmektedir. Acı duyularak kişi huzursuz olabilmektedir. Bu gibi durumlarda yapılması gereken zaman kaybetmeden bir dahiliye uzmanı ile görüşülmelidir. Gerekli tetkiklerin ve testlerin yaptırılarak renk değişimine neyin neden olduğu tespit edilerek gerekli tedaviye başlanması gerekmektedir.

Dil Neden Yeşil Olur?dilde yeşil renk

Dilde yeşil renk olmasının birden fazla nedeni bulunmaktadır. En sık karşılaşılanları şöyle sıralayabiliriz:

  1. Sigara ve alkol kullanımı florada çeşitli tahrişlere ve renk değişimlerine sebep olabilmektedir. Özellikle alkol kullanımı kişide geri dönüşü olmayan renk değişimlerine yol açabilmektedir. Bu, aslında meydana gelen zararın bir göstergesidir. Erken teşhis ve tedavi uygulanırsa veya alkol tüketimi bırakılırsa önlenebilmektedir. Aksi taktirde meydana gelen hasar kalıcı olabilmekte ve gün geçtikçe tat duyusunun kaybedilmesi ile sonuçlanabilmektedir.
  2. Üst solunum yolu rahatsızlıkları insanların en sık karşılaştığı rahatsızlıklardan birisidir. Boğaz ve bademciklerde oluşan enfeksiyon virüs, bakteri ve mantar gibi çeşitli mikroorganizmaların üremesine bağlı olarak renk değişimlerine sebep olabilmektedir. Hastalığın şiddetine ve seyrine göre rahatsızlıkta şiddetlenmeler, sönmeler meydana gelebilmektedir. Enfeksiyon kaynaklı bir rahatsızlık durumunda ilk olarak enfeksiyonun tedavi edilmesi gerekir. Bu durumda çoğu zaman tedaviye karşılık alınabilir; fakat kimi zaman ağız spreyleri, ağız gargaraları kullanılarak hem ağız kokusu hem rahatsızlık temizlenebilmektedir.
  3. Çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde ilaçlar kullanılmaktadır. İlaçların içerisinde çeşitli etken malzemeler vardır ve bu malzemeler, kimi zaman dil üzerinde yeşil renklenme nedeni olabilmektedir. Etkin maddelerin boyar özellikleri kişilerde ilaç kullanma sonrası söz konusu rahatsızlığın ortaya çıkmasına yol açabilmektedir. Geçici süreli ilaç kullanımlarından kaynaklı rahatsızlıklarda ilaç alımı durdurulduktan sonra rahatsızlık ortadan kalksa da kronik rahatsızlıklarda uzun yıllar aynı ilacın kullanılması ve buna müteakip rahatsızlığın ortaya çıkması halinde ilerleyen evrelerde bu rahatsızlık kalıcı bir hale dönüşebilmektedir.
  4. Kimi zaman Dil üzerinde yeşil renklenme böbrek ve karaciğer rahatsızlığı gibi çeşitli rahatsızlıkların habercisi olabilmektedir. Özellikle böbrek yetmezliği durumunda belirtiler arasında sayıldığı için zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmesinde fayda vardır.
  5. Kimi zaman çeşitli yiyecekler, içecekler bahse konu rahatsızlığa yol açabilmektedir. Ambalajlı yiyeceklerde, hazır içeceklerde kullanılan renklendiriciler, baharatlar rahatsızlığa neden olabilmektedir. Fakat bunlar genel olarak sadece renk sorunu oluşturur. Herhangi bir rahatsızlığa, ağrıya, acıya neden olmaz ve bir süre sonra geçer.
  6. Liken planus, bağışıklık sisteminin bozukluğuna bağlı olarak döküntüye ve renk değişimine neden olan bir rahatsızlıktır. İlk başta beyazlaşma olur, ancak bakteri ve mantarlar büyümeye devam ederse renk tonu değişir. Buna neden olan bazı yiyecekler, oral ürünler ve içecekler olabilmektedir. Ağrı ve ağızda yanma hissi bu rahatsızlığın diğer belirtileridir.
  7. Nadir de olsa rahatsızlığın bir diğer nedeni, ağız kanseridir. Dil üzerinde iyileşmeyen açık yara veya lezyon zaman içinde renk değişimine neden olabilmektedir.

Dilde Yeşil Renk Nasıl Önlenir?dil üzerinde yeşil renk

Dil üzerinde yeşil rengin önlenmesi için alınacak önlemlerden bazıları şunlardır;

  • Sigara, uyuşturucu, alkol gibi alışkanlıklardan vazgeçmek
  • Diş, diş eti, ağız ve bütün cilt bakımına daha fazla özen gösterilerek diş macunu değiştirmek
  • Bulunulan ortamın temizliğine dikkat etmek ve odaları sık sık havalandırmak
  • Diyet ve beslenme alışkanlığı gözden geçirmek. Özellikle zararlı ürünlerden uzak durmak, daha doğal beslenmeye özen göstermek
  • Bağışıklık sistemi pek çok alanda olduğu gibi bu rahatsızlıkta da önemli bir tetikleyici olabilmektedir. Bu yüzden vücudun ihtiyacı olan protein, vitamin, karbonhidrat alımına dikkat etmek, bütün vitamin çeşitlerinden faydalanılarak bağışıklık sistemi güçlendirmek
  • Vücudun bazı yiyecek, içeceklere alerjisi olabilmektedir. Alerjiye neden olan etkenler tespit edilerek bunlardan uzak durmak ve tüketmemek
  • Ağız ve diş sağlığı kontrollerini düzenli olarak yapmak

Dildeki Yeşillik Nasıl Geçer?

dilin yeşil olması

Bu şikayetten kurtulmak için ilk olarak işe dil temizliğinden başlamak gerekmektedir. Yemekten sonra ağız iyice gargara edilerek ve ağız içi hijyen sağlanmalıdır. Düzenli olarak gargara yapılarak aynı zamanda kötü ağız kokuları da önlenebilmektedir. Diş fırçalama sırasında çoğu fırçanın arka kısmında dil fırçalama alanı bulunmaktadır. Burası ile renklenme olan organın temizlenmesi işe yarayıcı olacaktır.

Dil üzerinde yeşil renklenme alternatif tıp yöntemleri kullanılarak da ortadan kaldırılabilmektedir. Fakat bu işlemler için daha dikkatli olmak ve daha seçici hareket etmek gerekmektedir. Bitkisel ürün kullanımında muhakkak hekim denetimi altında bulunulmalıdır. Probiyotik türü ürünler, zerdeçal, tuz gibi baharatlar söz konusu rahatsızlığın en aza indirilmesinde etkin rol oynayacaklardır. Rahatsızlık ortaya çıkmaya başladığı andan itibaren alkol ve sigara tüketimi durdurulmalıdır. Özellikle uzun süre devam eden durumlarda ciddi bir hastalık belirtisi olabilmektedir. Bu durumda doktora gidilerek muayene olunmalıdır.

Dilin Yeşil Renk Olması Halinde Doktora Ne Zaman Gidilmeli?

Gıda boyalarından kaynaklanan geçici oluşan dilde yeşil renk dışındaki değişimler daha çok ağızdaki mikropların aşırı çoğalmasından kaynaklanır. Bir gün ya da birkaç gün içinde kaybolmayan ya da kaybolsa da yeniden gelen rahatsızlıklarda tedavi için kesinlikle doktora gidilerek tedavi olunmalıdır. Rahatsızlığın bir çok gerekçesi tıbbi tedavi gerektirmese de altında yatan sorunu çözmek için doktora gidilmeli ve belirlenen tedavi takip edilmelidir.

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. Ara ara dilimin ustunun yesile dondugu oluyordu yedigim yemeklerden die dusunuyordum ama bu yazi sayesinde ole olmadigini anladim ve cozum yollarini ogrendim

  2. Sitenizi yeni keşfettim hem modern hem de geleneksel tıp bilgilerine yer vermeniz harika👍daimi takipcinizim bundan sonra. Emeğinize sağlık

  3. Sebebini uzun zamandır merak ettiğim bir rahatsızlıktı artık hem nedenini hem çözümünü öğrendim, teşekkürler

  4. Çok uzun zamandır böyle bi durumum vardı araştırdım ve böyle bi yazı buldum. Burdaki yöntemler işime yaradı ve yazılanları kesinlikle çok dikkate alacagım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu