Facebook Pixel

Alıç Sirkesi Neye İyi Gelir Faydaları Nelerdir?

alıç sirkesinin faydaları

Alıç, gülgiller familyasından bir bitki olup ormanlarda, dağlarda yetişmektedir. İlkbaharda beyaz ya da pembe çiçekler açar. 6-10 mm çapında meyveleri olur ve bu meyvelerinin renkleri sarı veya kırmızıdır. Meyvelerinden marmelat, reçel, macun yapılır. Yine çiçekleri ve meyveleri kurutularak da çeşitli şekillerde faydalanılır. Ülkemizin pek çok yerinde kendiliğinden yetişen bir ağaç olduğu için çeşitli şekillerde kullanılır. Alıç sirkesi de bunlardan birisidir. İnsan sağlığı açısından alıç sirkesinin faydaları şunlardır:

Alıç Sirkesinin Faydaları

  • İç hastalıkların tedavisinde yardımcıdır.
  • Yüksek derece antioksidan içerir. Antioksidanlar vücuda giren serbest radikallerle mücadele ederek bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
  • Damarlarda oluşan yüksek kan basıncından kaynaklı yüksek tansiyonun dengelenmesini sağlar.
  • Grip, soğuk algınlığı, nezle gibi bağışıklık ve üst solunum yolu hastalıklarında önleyici, iyileştirici etkiye sahiptir.
  • Stres, sinir, depresif ruh hali ve uykusuzluk gibi problemlerden kurtulmaya yardımcı olur.
  • Metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlayarak yağ yakımının artmasına yardımcı olur.
  • Kalp damar hastalıkları için doğal bir terapi etkisi yapar.
  • Dermatolojik bazı sorunların giderilmesinde etkili olup kızarıklık, tahriş, alerji gibi durumlarda kontrolü şekilde tüketilebilir.
  • Kalp kaslarını güçlendirici etkisi vardır.
  • Akciğerde görülen ağrı ve baskı hissinin çözümünde yardımcı olur.
  • Mide parazitlerinin giderilmesinde etkilidir.
  • Kadınların menopoz dönemlerinde ortaya çıkan sıcak basması, aşırı sıkıntı gibi hallerde etkili olur. Yumurtalıkları olumlu etkiler.
  • İdrar söktürücü etkiye sahiptir.
  • Alıç sirkesi, antiseptik özelliği sayesinde mikropları öldürür. Cildin bakterilerden temizlenmesine yardımcı olur. Su ile seyreltilerek cilde sürülebilir. Detoks etkisi yapan ürün, gözenekleri derinlemesine temizleyerek pürüzsüz bir cilde sahip olmayı sağlar. Kaşıntıları dindirse de döküntülü ve açık yaralı deri üzerinde kullanılması önerilmez.

Alıç Sirkesinin Faydaları ve Tüketimi?

Alıç sirkesi nasıl tüketilir sorusunun cevabı ihtiyaca göre değişir. Aç ya da tok karnına içilebilir. Fakat iki doz arasında ortalama 8 saat gibi bir sürenin olması gerekir. Mutlaka su ile karıştırılmalıdır ve elde edilecek karışım, günde bir ya da iki kez tüketilebilir.

Bir çay bardağı suya bir tatlı kaşığı söz konusu üründen karıştırılması önerilir. Salatalara kullanılacaksa su ile az miktar seyreltilerek eklenebilir. Oldukça yoğun ve etkili olan ürünün çok fazla kullanımı tansiyon düşüklüğü gibi olumsuz sorunlar doğurabilir. Bu yüzden önerilen tüketim miktarlarının üzerine çıkılmamalı. Sade olarak tüketilmesi asidik formu nedeniyle mide sorunlarına yol açabileceğinden tavsiye edilmemektedir.

Alıç Sirkesinin Yan Etkileri

alıç sirkesinin faydaları nelerdir

Alıç sirkesinin faydaları çeşitlidir. Bu yönüyle oldukça fazla tercih edilir. Fakat çeşitli yan etkileri ve zararları da mevcuttur. Özellikle aşırı tüketilirse zararları ortaya çıkabilir.

Bütün sirkelerde olduğu gibi bunda da su eşliğinde tüketilmelidir. Değilse içeriğindeki asit, vücutta zarara neden olabilir. Özellikle de midesi hassas olanların bu konuya dikkat etmeleri önemlidir.

Ürünün yan etkileri arasında en tehlikeli olan mideyle ilgili durumdur. Gastrit ya da ülser gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları bulunanlarda ürünü tüketmek mide rahatsızlıklarına yol açabilir. Bu yüzden kullanım dozunu aşmamaya ve doğru yöntemlerle tüketmeye özen gösterilmelidir.

Ürünün günlük kullanılan ilaçlarla etkileşime girme riski vardır. Onların etkisini artırabilir ya da azaltabilir. Bu yüzden kullandığınız bir ilaç varsa doktorunuza danışarak tüketmelisiniz.

Boğaz yolunda ağrı ve yanmaya neden olabileceği gibi mide bulantısı ve kusma gibi durumların ortaya çıkmasına da yol açabilir. Çarpıntıya neden olabilir ve çok nadir de olsa bağırsak kanamasına sebep olabilir.

Alıç Sirkesi Tarifi

Alıç sirkesi yapımı oldukça kolaydır. Evlerinizde rahatlıkla kendi doğal ürününüzü yapabilir, güvenle tüketebilirsiniz. Doğada ve tezgahlarda bu meyvenin kırmızısını ve sarısını görürsünüz. Her ikisini de tarifinizde aynı şekilde kullanabilirsiniz. Bunun için gereken malzemeler şunlardır:

  • 1,5 kilogram alıç meyvesi,
  • 1 yemek kaşığı kaya tuzu,
  • Bir çay bardağı elma sirkesi veya üzüm sirkesi,
  • 5-6 adet nohut,
  • 4 litre su.

İlk olarak meyveyi bol suda yıkayın. Bu aşamada tek tek kontrol ederseniz daha sağlıklı olur. Çünkü bu meyve, daha çok doğadan kendiliğinden yetiştiği için kurtlanma riski çok fazladır. Kurtlu olanları ayırın.

Ardından 5 litrelik kavanozunuzu iyice yıkayarak dezenfekte edin. Meyveleri içerisine yerleştirin. Üzerine suyu ilave edin. Daha sonra tuz, sirke ve nohut tanelerini ilave ederek kavanozun ağzını temiz bir tülbent ile kapatın. Kavanozunuzu güneş almayacak bir yere koyun ve arada kontrol ederek 15-20 gün orada beklemesini sağlayın. Beklediği süre boyunca meyve taneleri yavaş yavaş dibe çökecektir. Hepsi kavanozun dibine çöktüğünde ürününüz yenmeye hazır demektir. Son olarak kavanozun ağzındaki tülbent yardımıyla bir cam şişeye aktarın ve muhafaza ederek güvenle tüketin.

Alıç Sirkesi Nasıl Muhafaza Edilir?

Alıç sirkesi kullanılmadığı zamanlarda ağzı sıkıca kapalı olmalı ve hava almaması sağlanmalıdır. Şişe ya da kavanozla durduğu yerin karanlık olması büyük önem taşır. Eğer şişenin camı koyu ve ışık almayacak formda ise aydınlık ortamda da muhafaza edilebilir. Fakat onun dışında karanlık bir yerde bulundurulması gerekir.

Olgunlaşıp kullanılmaya başladıktan sonra da karanlık, nemsiz, oda sıcaklığı ortamında muhafaza edilmelidir. Sık sık tortulanabilir. Bu durumda içindeki birikintileri zaman zaman süzmekte fayda vardır. Mutfak dolaplarının içerisinde, hava almayan kavanozlarda saklanabileceği gibi dışına poşet de geçirilebilir. Dilerseniz koyu renkteki poşetler içerisinde hava ve ışık almamasını sağlayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu