Trend

Bitki Çaylarındaki Çeşitlilik

Bitki Çayları Nasıl Tüketilir?

bitki çayları nasıl tüketilir

Kış aylarının soğuk günlerinde ve günün birçok saatinde tüketebildiğimiz bitki çaylarında bazen çeşitlilik arayabiliyoruz. Farklı bitki çayları tüketmek farklı aromaların verdiği bir memnuniyet hissi yaratıyor hem de her zaman klasik olarak tükettiğimiz çayların biraz dışına çıkmış oluyoruz. Market raflarında oldukça çeşitli bitki çayları bulabiliyoruz. Birden fazla bitkinin karışımları da oldukça yaygın. Biz de bunları hazır alıp pratik bir şekilde tüketebiliyoruz. Bunun birazcık dışına çıkmak için kendimiz de ufak tefek eklemeler yapabiliriz. Peki bu noktada bitki çayları nasıl tüketilir?

Hangi Bitkilere Ekleme Yapmadan Önce Dikkat Edelim?

Her gıdada olduğu bitki çaylarını da fazla tüketmemekte fayda olduğunu hatırlamadan geçmeyelim. Özellikle yeşil çay, sinameki, adaçayı ve kekik gibi bitkilere dikkat etmemiz gerekir. Her birinin kişinin yapısına ve durumuna göre belli aralıklarda ve miktarlarda tüketmemiz gerekir.

Rezene Çayı Nasıl Tüketilir?

rezene çayı nasıl tüketilir

Minik tanelere ve anason aromasına sahip olan bu bitki rezene bitkisinin yapraklarından elde ediliyor. Tansiyondan cilt sağlığına birçok yapıya destek olan rezene yine birçok vitamine de sahip. Hamur işlerinde kullanılabilen bu aromatik bitkiyi, poşet çaylardan toz halinde tükettiğimizde çokta güzel bir tat alamıyoruz.

  • Taneli bir şekilde alıp biraz havanda dövdüğümüzde çok daha net tatlar alabiliriz.
  • Aromasını sevmeyen ve meyve tüketimini sevmeyenler için demleme esnasında çeyrek limon ve yarım portakal parçası kullanabiliriz.
  • 2 adet karanfil de güzel bir koku katacaktır.

Böylece daha meyvemsi ve hoş kokulu bir çay elde etmiş olacağız.

Zahter Çayı Nasıl Tüketilir?

zahter çayı nasıl tüketilir

Kekik ailesinden olan zahterin toksin atımından solunum yollarına kadar birçok faydası bulunuyor. Kuru zahterin üzerine bir miktar sıcak su koyup demledikten sonra bardağa çok demli olmayacak şekilde sıcak su ilave edilip içilmesi daha uygun olur. Bekledikçe de deminin keskinleşeceğini unutmamamız gerekir. Oldukça keskin bir tada sahip olan zahtere limon ve bal ekleyip tadını yumuşatmamız mümkün.

Yeşil Çay Nasıl Tüketilir?

yeşil çay nasıl tüketilir

Dikkat etmemiz gereken çaylardan biri olan yeşil çayı açık bir şekilde alırken nem oranı yine önemli bir nokta. Günde bir iki bardağı geçmeyecek şekilde tüketmemiz gerekir. Pek çok kişi nötr tadından dolayı tüketmekten çok hoşlanmayabilir. Genelde bunun için limon ve bal eklemesi yapılır. Ufak bir farklılık olarak kuru nane de oldukça ferah bir his ve hoş bir aroma
verecektir.

Ihlamur Nasıl Tüketilir?

ıhlamur nasıl tüketilir

Soğuk algınlığına birebir olduğunu bildiğimiz bu hoş kokulu bitkiyi kış aylarında oldukça sık tüketiyoruz. Aynı zamanda sakinleştirici özelliğinin de oldukça etkili olduğunu bildiğimiz ıhlamuru günün herhangi bir saatinde tüketebiliyoruz. Poşette alıp tüketmek yerine biraz daha efor sarf edip bitkinin kurutulmuş halini alıp demlemek daha güzel olacaktır. Aslında ek olarak birkaç baharat daha eklemeye müsait olan ıhlamura demleme esnasında çubuk tarçın ve karanfil de güzel eşlik edeceklerdir. Daha meyvemsi tatlar sevenler için ise limon ve yeşil elma kabuğu da aromasını zenginleştirecektir.

Kuşburnu Nasıl Tüketilir?

kuşburnu nasıl tüketilir

Yine bağışıklık sistemimizi güçlendirmede yardımcı olan kuşburnu demlemesi pratiktir ve sadece 5-10 dakikamızı alır. Ve tabii aşırı tüketime kaçmadan bir kaç bardak ile sınırlı tüketmemiz gerekir. Yabani gül çiçeğinin yapraklarından elde edilen bu bitkinin kendine has bir rengi ve kokusu vardır. Her ne kadar hoş kokulu bir bitki olduğu düşünülse de seçicilik oluşturan bir aroması vardır. Biraz taze veya toz zencefil eklenmesi daha hoş bir tat katacaktır. Yine daha meyvemsi tatlar sevenler için portakal kabuğu doğru bir ekleme olacaktır.

Biberiye Çayı Nasıl Tüketilir?

biberiye çayı nasıl tüketilir

Özellikle ağrılar için yağ olarak kullandığımız bu bitki , et yemeklerinde aromasından da yararlandığımızı biliyoruz. Biberiyenin çayı da, biberiye tüketimi açısından güzel bir yol. Strese ve kronik hastalıklar gibi birçok probleme iyi geldiğini bildiğimiz bu çayların tüketmekte fayda var. Hafif acımsı ve çam aroması ile yemek dışında kullanımı çok yaygın olmayabilir. Ancak bal ve limon hemen yardımımıza koşacaktır. Taze olarak kullanacak isek bir iki dal biberiye yeterli olacaktır. Kurutulmuş haline göre bir 5 dakika daha fazla demlemek daha iyi olacaktır. Tam olarak
biberiye tadını almak istemeyenler için biraz kekik eklemesi de iyi olacaktır.

Gastronomi Usta Öğreticisi Ceren Aksoylu

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu