Facebook Pixel

Beslenmede Neden Tarçın Tüketilmeli?

Tarçın hemen hemen hepimizin evinde bazen toz bazen ise çubuk şeklinde bulunan doğal ve hoş aroma verici bir besindir. Ara ara gerek yemeklerimizde gerekse yapılan tatlılarda kullandığımız tarçının gündelik hayatımızda ve beslenmemizde bizlere ne gibi katkılar sağladığına, sağlığımız açısından önemine, nerede ve ne şekilde kullanabileceğimize dair yazdığım bu yazıyı ve çeşitli kaynakları tarayarak derlediğim bilgilerimi tarçının yapısını ve tarçın tüketimi hakkında merak edilenleri herkesle paylaşmak istedim.

tarçın tüketimi

Tarçının Beslenmemizdeki Önemi ve Faydaları

Güneydoğu Asya’dan ülkemize kadar gelen tarçının beslenmemizdeki önemine ve faydalarına değinelim;

  • Yapılan araştırmalara göre düzenli ve yeterli miktarda tarçın tüketmek bireyde oluşabilecek migren ataklarını önlemeye yardımcı oluyor. Kolesterol dengesinin sabit tutulmasını sağlıyor. Koku giderici özelliği ile hem masaj yağlarında kullanabilme hem de çeşitli besinlerde hoş koku olarak tercih edilebilmektedir. Masaj yağlarında kullanılabilmesiyle birlikte fiziksel ağrılara ve bazı fiziksel rahatsızlıklara da iyi geldiği belirtilmiş.
  • Bağırsaktaki ağrıları giderir ve midedeki hazımsızlıklara iyi gelir.
  • Unutkanlığa iyi gelip hafızayı güçlendirdiği gözlemlenmiştir.
  • Kan basıncının dengede tutulmasındaki önemi ve kadınların menstrüasyon dönemindeki ağrılarını azalttığı yapılan araştırmalarla desteklenmiştir. Menstrüasyon dönemlerinde tarçın tüketimi kadınların bu dönemde hormon iniş çıkışlarına bağlı olarak fazla miktarda şekerli yiyecek, paketli yiyecek ve aşırı çikolata tüketiminin önüne geçer.
  • Tarçın antioksidan deposudur. Özellikle de polifenol antioksidanlarını içeriğinde bol miktarda bulundurur.
  • Kalp damarlarının açılmasına yardımcı olur ve tıkanmasının önüne geçer.
  • Kilo vermeye etkisi olduğu herkes tarafından söylenen tarçının yağ yakımını hızlandırdığı biliniyor. Bel ve kalça bölgesinde yağlanmayı azalttığı yapılan çalışmalarda gözlemlenmiştir.
  • Tarçının aynı zamanda anti bakteriyel özeliği vardır. Bu özelliği sayesinde bireylerde ağız içi oluşan kokuların giderilmesinde ve diş sağlığının korunmasında önemli faktöre sahiptir. Yapılan tarçın çayının da nefesi tazelemede etkili olduğu gözlemlenmiştir.
  • Tarçının dengeli kullanımda kansere neden olan hücrelerin yapısını bozduğunu ve bağışıklık sistemini düzenlediği belirlenmiştir.
  • Ayrıca kolesterolü dengeleyerek LDL yi düşürdüğü saptanmıştır. LDL yi düşürmesinin yanı sıra HDL yi yani iyi kolesterolü de arttırdığı bilinmektedir.  Bu nedenle kolesterol hastalarında tarçın tüketimi bilinçsizce olmamalı ve mutlaka bir diyetisyene danışarak bilgi alınmalı ve diyetisyenin kendisine uygun gördüğü miktarda tarçını günlük beslenmesine eklemelidir.
  • Kan şekeri yüksek çıkan bireylerde şekerin dengelenmesine yardımcı olur. Bu nedenle verdiğimiz bazı ara öğünlerde elmanın üzerine az bir miktar tarçın serpiştirilmesi veya sütün içine tarçın katıp tüketilmesi bireyin açlık kan şekerinin dengelenmesi ile bir sonraki ana öğünde fazla yemek yeme ataklarının önüne geçilmesi hedeflenmektedir.
  • Yapılan klinik araştırmalarda tip2 diyabet teşhisi konmuş hastalarda insülin duyarlılığında iyi yönde etki gösterdiği belirtilmiş.
  • Metabolik sendrom teşhisiyle gelen bireyler, polikistik over sendromuna sahip bireyler ve vücut ağılığı normalin üzerinde olan obez bireylerde yeterli ve dengeli miktarda tarçın tüketimi etkili olabiliyor.
  • İçeriğindeki kolajen sayesinde ciltteki yaşlanmanın önüne geçer. Cildin nemli ve esnek kalmasına yardımcı olur.
  • İlerleyen yaşlarda bireylerde görülebilecek Alzheimer hastalığından ve Parkinson hastalıklarından koruyabilme özelliği bulunmaktadır. Sinir sisteminin sağlıklı düzeyde tutulmasına yardımcı olur.

Fazla Miktarda Tarçın Tüketimi Ne Gibi Sonuçlar Doğurur?

tarçın çok tüketilirse ne olur

 

Her besinde olduğu gibi tarçın tüketiminde de dozu aşmamak gerekir. Fazla miktarda alınan tarçın içeriğindeki kumarinden dolayı karaciğerin işlevlerinde bozulmalara yol açabilir. Bu durum karaciğerde kanamaya kadar ilerleyebilir. Tarçının yeterli, dengeli ve ölçülü bir şekilde tüketilmesi önem arz eder. Bu miktar kesinlikle kendi başına karar verilerek olmamalı, bir beslenme uzmanından yardım alınarak karar verilmelidir.

Ayrıca tarçının fazla miktarda alınmasının beyin kanaması riskini tetiklediği gözlemlenmiştir.

Tarçını Nerelerde ve Nasıl Kullanabiliriz?

  • 1 bardak sıcak suya 1 çay kaşığı tarçın ekleyip karıştırarak tarçınlı su hazırlanabilir.
  • Günlük içme suyunuza katacağınız 1 adet tarçın çubuğu suyunuzun tatlanmasına ve daha kolay su tüketmenize yardımcı olacaktır.
  • Ara öğünlerde meyve tüketiyorsanız meyvenizin üzerine gezdireceğiniz 1 çay kaşığı tarçın açlık şekerinizi düzenlemeye yardımcı olur. Buna en güzel herkesin bildiği ve severek tükettiği örnek elma-tarçın ikilisidir.
  • Sadece meyve değil günlük beslenmenizde kullanacağınız süt ürünlerinde örneğin süt veya kefire de tarçın katabilirsiniz.
  • Gece acıkmalarının önüne geçebilmek için uyumadan 2,5- 3 saat önce ılık süte katacağınız 1 çay kaşığı tarçın uyku bozukluğunuzu düzeltmekle birlikte gece yeme ataklarının da önüne geçerek daha sağlıklı bir düzen oluşturmanıza yardımcı olur.

Diyetisyen İrem Dilcioğlu

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu