Trend

Diş Çürüğü ve Koruma Yöntemleri

Diş Çürüğü Nasıl Oluşur?

diş çürüğü nasıl oluşur

Biliyoruz ki ağız floramızda faydalı olan kadar diş çürüğü yapan milyarlarca bakteri bulunmaktadır. Canlı tüm varlıklar gibi bu bakteriler de yaşamlarını sürdürmek için besine ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyaçlarını, diş yüzeyimize yapışan, diş ile dişetimizin arasına sıkışan ya da dilimizdeki tomurcuklarımızın arasına sıkışan besin artıklarından sağlarlar. Yine tüm canlılar gibi besinleri tüketimleri sonucunda bazı atıklar oluştururlar. Bu atıklar; dişlerimizin en dış ve en sert tabakası olan mine tabakasına zarar verecek nitelikte, asidik yapıdadırlar. Bu nedenle düzenli dişlerimizi fırçaladığımız zaman, asit ataklarını engellemiş olup; diş çürüğünü engellemiş oluruz. Aksi takdirde yani alışkanlığı edinmediğimiz sürece, diş çürüğü oluşumuna karşı koyamayız.

Yemek Yedikten Sonra Dişlerimizi Fırçalamadığımız Zaman Ne Olur?

dişlerimizi fırçalamazsak ne olur

Ağız florasındaki mikroorganizmalar için bir şölen başlar. Mikroorganizmaların beslenmesi sonucu oluşan asidik atıklar diş yüzeyinde geri dönüşümlü yıkımlar başlatır. Bu atakların gün içerisinde ne kadar sık ve uzun süreli gerçekleşmesiyle doğru orantılı olarak dişimizdeki yıkımın boyutu artar. Bu nedenle diş çürüğüne sebep olmaktadır.

Bir örnekle olayı canlandıralım dersek; akşam yemeğinizi yediniz ve son lokmanız karbonhidrat oranı yüksek, çikolata türevi bir yiyecek ise ağız ortamının pH’ı kısa sürede düşer. Yemek sonrası dişlerinizi fırçalarsanız, mikroorganizmaların şölenini engelleyip günün kazananı siz olacaksınız. Aksi takdirde; yorgunsunuz ve dişlerinizi fırçalamadıysanız, tüm gece boyunca şölen yapan mikroorganizmaların oluşturduğu asit atakları dişlerinizde yıkım olmasına yani diş çürüğüne sebep olacaktır. Bu durum ne kadar sık yaşanırsa, bu senaryo o kadar kötüye gidecektir. Zamanla diş yüzeyinde siyah lekelenmeler, akabinde diş yüzeyinde oyuklar oluşmaya başlayacaktır. Oluşan oyuklara daha fazla besin artığı sıkışıp yıkım daha da hızlanacaktır.

Diş Çürüğü Belirtileri Nelerdir?

diş çürüğü belirtileri

  • Öncelikle beyaz bir lekenin ardında kahverengine dönüşen bir renklenme başlar. National İnstituate of Dental and Craniofacial Research araştırmasına göre bu aşamada iken diş çürüğü geri döndürülebilir.
  • Çürük ilerleyip sinir kanalları ile bağlantılı olan dentin tabakasına ilerlediğinde; bir şeyler yiyip içtiğinde hassasiyet oluşmaya başlar.
  • Çürük daha da ilerlediğinde çiğneme işlemi sırasında ağrılar, sıcak ile tetiklenen, gece uyandılar ağrılara dönüşür.
  • Çürük ilerledikçe ağızda gözle görülür belirtiler de artar. Dişte delikler ve buna bağlı kırılmalar oluşabilir.

Diş Çürüğünden Nasıl Kurtulabiliriz?

çürük diş resmi

İlk adımınız diş hekiminize görünmeniz olmalıdır. Diş çürüğünün erken aşamasındaysanız; diş hekiminiz ağız ve diş bakımı önerileriyle durum kontrol altına alacaktır. Daha ileri boyuta ilerlediği zaman; diş hekiminiz hassasiyet, ağrı gibi şikayetlerinizi dolgu ile ya da daha ileri düzeyde ise kanal tedavisi gibi seçeneklerle tedavinizi gerçekleştirecektir. Çürük miktarı, dişinizin kaplanmasını da gerektirebilir.

Dolgu Yapılan Diş Çürürse Ne Olur?

dolgu yapılan diş çürürse ne olur

Dişinizin dolgusunu yaptırdınız ancak düzenli diş fırçalama alışkanlığınızı kazanamadığınız taktirde dişinizde tekrar çürük oluşması kaçınılmazdır. Çürük demek; diş dokusunda madde kaybı demektir. Bir süre sonra dişiniz dolgu yapılamaz hale gelir. Madde kaybının boyutu, diş kaybına kadar gidebilir.

Diş Çürüğü Ağrısına Ne iyi Gelir?

çürük ağrısına ne iyi gelir

Diş ağrılarında ağrı kesici kullanımı sadece günü kurtarmak demektir. Etkeni yani çürüğü ortadan kaldırmak gerekmektedir. Tedaviyi ertelediğiniz her süreç aleyhinize işlemektedir. İlk aşamayı geçmiş her çürük daima daha derine gitmek ister, onu durdurmak sizin elinizde. En kısa sürede diş hekiminize gidip tedavinizi yaptırmanız gerekmektedir.

Özetlersek; besin artıkları ve mikroorganizmalar ağız içerisinde ne kadar uzun süre vakit geçirirse, diş çürüğün oluşma ihtimali o kadar yüksektir. Genetik yatkınlık bilimsel olarak çok güçlü verilerle kanıtlanmış değildir. Çürükle savaşmak tamamen elimizdedir. Diş fırçasını etkili kullanmak, diş ipi ve ağız gargarası kullanmak diş çürükleriyle savaşmak için etkili ekipmanlarımızdır. Nasıl fırçalayacağımızı ilerleyen yazılarda paylaşacağım. Sağlıkla kalın…

Diş Hekimi Hacer Kazancı

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu