Diyette Sıklıkla Yapılan 10 Hata!
Diyette Çok Yapılan Hatalar Nelerdir?
Diyet denince bir çok kişinin aklına zayıflamak, yediklerini kısmak, istediği şeyleri yiyememe durumları gelir. Aslında diyetin gerçek tanımları bunlar değildir. Diyet kişinin hastalık durumlarına, kan değerlerine, yaşam tarzına uygun olarak hazırlanan ve aslında ömür boyu sürdürülmesi gereken kişiye en uygun beslenme tarzına denmektedir. Bu bazen kısıtlı kalorili olabilir, bazen ise yüksek kalorili yada hastalığa uygun şekilde hazırlanmış öğünler içeren bir planlama olabilir. Peki diyette sıklıkla yapılan hatalar nelerdir?
Bugün sizlere kişilerin diyette sık yaptığı hatalardan bahsetmek istiyorum. O zaman hadi ilk madde ile başlayalım.
1) Ekmeği Diyet Planınıza Dahil Etmemek
Evet bir çok kişiden duymuşuzdur. Ekmeği bile kestim ama hala kilo veremiyorum. Ekmeği diyet listenizden çıkartmanıza gerek yok, tabi ekstra bir hastalığınız size eşlik etmiyorsa… Ekmek Türk halkının temel besin maddelerinden birisidir. Türk toplumunun gerek maddi gerek manevi durumlarını göz önüne alarak genel öneriler sunulmalıdır. Ekmek zehir değildir, B vitaminleri ve lif yönünden oldukça zengin bir besindir. Ayrıca ekmeği diyet listelerinden çıkartan kişiler makarna, pilav gibi diğer alternatiflere yönelmektedir ve aslında bu besinlerde ekmek yerine geçmektedir. Kaliteli bir ekmek ise diyet listelerinizin vazgeçilmezidir, bunu unutmayın!
2) Su Miktarına Önem Vermemek
Kişilerin diyette sık yaptığı hataların başında su tüketiminin az olması geliyor. Ödemimi acaba su arttırır mı diye düşünenler oluyor bu sorunun cevabını direkt net bir şekilde vermek istiyorum. Su ödem arttırmaz! Evet doğru duydunuz hatta susuz kalmanın ödem üzerinde negatif bir etkisi vardır. Sloganımız ne kadar çok su o kadar az ödem!
3) Suyun Yerine Kahve veya Çay Tüketmek
Suyun yerini hiç bir şey tutmaz hele hele kahve ve çay asla! Kahve ve çay bol miktarda kafein içermektedir. Kafeinin ise sistem üzerinde diüretik etkisi vardır yani vücuttaki suyu idrar yoluyla dışarıya atar. Biz ne kadar çok kahve ve çay içiyorsak o kadar çok su içmemiz gerekmektedir. Bunun nedeni ise demin anlattığım gibi, kafein nedeniyle vücuttan atılan suyun tekrardan yerine konması için. Ne kadar çok kafein o kadar çok su!
4) Bilinçsizce, Tavsiye Doğrultusunda Tüketilen Zayıflama Ürünleri
Zayıflama çayları, hapları, jelleri, tozları… Sadece kulaktan duyma bilgilerle sağlığımızı hiçe saydığımız o ürünlere hiç ama hiç gerek yok. Hiç bir doğal besinin yerini tozlar, haplar alamaz almamalı! Hele birde o ürünleri uzman tavsiyesi dışında kullanıyorsanız bence uzmanınıza acilen danışmalısınız. Piyasada satılan değişik isimlerdeki zayıflama ürünleri maalesef sağlığı tehdit etmektedir. Unutmayın ki en iyi beslenme en doğal olandır!
5) Size Uygun Olmayan Diyetleri Uygulamak
”Şu X diyeti şu kadar kilo verdiriyormuş, benim de denemem lazım” diyerek hiç bir diyete başlamayın. Diyetteki belki de en sık yapılan hatalardan biri uygun diyetler uygulamamaktır. Her birey farklıdır birine iyi gelen diyet diğerine iyi gelmeyebilir. Bunun için lütfen diyetisyen kontrolünde diyet seçimine gidin. Unutmayın ki siz özelsiniz!
6) Diyet Ürünleri Sınır Ölçüsünde Tüketmemek
Diyet ürünleri kilo aldırmaz diye bir mantığa asla girmeyin. Diyet ürünlerinin de bir kalori değeri vardır ve bazılarının içeriği her ne kadar diyet ürün olsa da sağlık açısından uygun olmayabilir. Diyette sadece kilo vermeye ya da almaya odaklanmayın odaklanacağınız şey sağlıklı beslenmek olsun. Sağlıklı beslendiğiniz zaman hedef kilonuza adım adım ilerleyeceksiniz ve bir gün bakmışsınız ki hedefinizdesiniz!
7) Besinleri Yasak Olarak Algılamayın
Yasaklı besinler her zaman cezbedicidir. Yasak diye bir kavramı diyetinize yerleştirmeyin. Tabi yine eklemek istiyorum hastalık durumlarında yasaklı besinler olabilir o apayrı bir konudur. Diyet sürenizce ve sonrasında sağlıksız şeyleri elbette plan doğrultusunda tüketebilirsiniz. Örnek olarak haftada bir öğünü kendinizin canının istediği şekilde istediğiniz besinlerle dolu bir öğün planı yapabilirsiniz. Kontrol besinlerde değil kontrol her zaman sizde bunu unutmayın!
8) İçeceklerin Kalorisini Atlamak
İçecekler bazen dopdolu bir fast food tabağından daha kalorili olabilir. Evet yanlış duymadınız, içeceklerin kalorisi bazen işte o kadar da fazla olabilir. İçecekler bir çoğu insan için görünmez kalorilerdir. Biz diyetisyenler olarak bu konuda bir bilinç kazandırmamız gerekiyor. Light bir içecek olsa bile kilo almam düşüncesine girmeyin. Evde yapılan doğal içeceklere yönelmeye çalışın. Soda eşliğinde ayran, ya da şeker miktarı azaltılmış kompostolara ne dersiniz?
9) Dışarda Çok Sık Yemek Yemek
Dışarda çok sık yemek yemek kilo verememenizin altında yatan bir neden olabilir. Dışarda içtiğiniz bir kase çorba bile evdekinden daha yağlı olabilir, un miktarını söylemiyorum bile. Bu sebeple dışarda yemek yeme oranınızı düşürmenizi tavsiye edebilirim. Ya da dışarda yediğinizde içeriğinden emin olduğunuz yemeklere yönelebilirsiniz. Sosyalliğinizi dışarda yemek yemiyorum diye lütfen kısıtlamayın, elbette yiyeceksiniz sadece ölçü ve çeşitliliğe dikkat edin ve anın tadını çıkartın!
10) Gerçekçi Olmayan Hedefler Belirlemek
Geldik en son maddeye, öncelikle buraya kadar okuduğunuz için sizi tebrik ediyorum. Kendinizi önemsiyorsunuz ve lütfen önemsemeye devam edin. Hedefinize ulaşacaksınız sadece biraz daha sabredin ve diyet ile egzersizlerinizi eksik etmeyin. Hedef demişken muhakkak gerçekçi ve size en uygun hedefler belirleyin. Herkes 34 beden olamaz ve tabiki de olmamalı. Hepimiz özeliz bu yüzden kişiye en uygun beden herkes için farklıdır. Bir uzmana danışın ve kendinizi gerçekten mutlu hissedeceğiniz en sağlıklı bedeni hedefleyin!
Diyette sık yapılan hatalar konusundan 10 madde halinde bahsetmeye çalıştım. Bir önceki yazımda haşimato ve beslenmede bahsetmiştim. Dilerseniz onu da okuyabilirsiniz. Bir sonraki yazılarımda görüşmek üzere…