Haşimato Hastalığı Nedir? Nasıl Beslenilmesi Gerekir?
Haşimato Hastalığı Nedir?
Haşimato hastalığı otoimmun bir hastalıktır. Tiroit bezine karşı vücudun antikor üretmesi ve bunun sonucunda tiroit bezinin tahrip olmasına neden olur. Tiroit hastalıkları içinde en çok görülen hastalıklardan biri haşimatodur. Haşimato, ismini bu hastalığı bulan Dr. Hakaru Hashimato’ dan almıştır. Diğer adı kronik tiroididir. Haşimato tiroit hormonlarının azalmasına neden olabilir. Bu hormon azalmaya devam ederse ve tedavisi yapılmazsa miktarları zamanla vücuda yetmeyecek hale gelebilir.
Haşimato Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
- Sürekli yorgunluk ve uykulu olma
- Kendini güçsüz hissetme
- Soğuğa karşı tahammül sevilerinin azalması
- Konsantrasyon bozuklukları
- Depresif hal
- Eski hale göre kilo alımında artış
- Konstipasyon
Haşimato Hastalığı Kilo Vermemi Engeller Mi?
Haşimato hastalığında vücut metabolizma hızını yavaşlattığı için kilo vermek biraz daha zor olabilir. Ancak alınacak tedavilerle, bu süreç normale dönecektir. Yani moralinizi bozmanıza gerek yok! Size uygun bir beslenme planı ve buna eşlik edecek olan egzersizlerle fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz.
Haşimato Hastalığı Olanlar İçin 10 Beslenme Önerisi
Guatrojenik Besinlere Dikkat!
Guatrojenik besinleri tercih ettiğiniz zaman iyice pişirmeniz önemlidir. Bu besinler vücudunuzdaki serbest iyodu bağlar. Tiroit hastalıklarında iyot tartışmasız çok önemlidir. Guatrojenik besinler neler diye soracak olursanız sırasıyla; brokoli, karnabahar, turp, kara lahana, beyaz lahana, Brüksel lahanası, şalgam, marul, hardal tohumu gibi besinlerdir.
İyotlu Tuz Kullanın!
Tuz tüketiminizi iyotla zenginleştirilmiş tuzlardan yana kullanın. Tuz tüketirken lütfen aşırıya kaçmamaya dikkat edin. Günde yaklaşık 1 çay kaşığı kadar tuz tüketilmesi öneriliyor, bu bilgiyi unutmayın. Ayrıca iyotlu tuzu, ışık almayan bir alanda ağzı kapalı bir şekilde muhafaza edin. Aksi halde iyotlu tuzunuz, iyotsuz hale dönüşecektir.
Fazla Kilolarınızdan Kurtulun!
Fazla kilo her hastalığın temelinde yatmaktadır. Eğer fazla kilonuz varsa bir uzmana danışarak yavaş yavaş ve kalıcı bir şekilde kilo vermeyi hedefleyin. Unutmayın herkesin ideal kilosu farklıdır.
Soya Ürünlerinden Uzak Durun!
Soya fasulyesindeki bazı maddeler de guatrojenik özelliklere sahiptir. Bu maddeler başlıca izoflavon, genistein ve daidzeindir. Yapılan çalışmalarda da soya ürünlerini sıklıkla tüketme ile tiroit hastalıkları arasında sıkı bir bağlantı olduğu gözlemlenmiştir.
Selenyumdan Zengin Beslenin!
Selenyum tiroit hastalıkları için en önemli minerallerin başında gelir. T4 hormonunun aktif olan T3 hormonuna dönüşmesinde görev alan enzimin çalışması için selenyuma ihtiyaç duyulur. Eğer selenyum kanda eksilirse hormon dönüşümü gerçekleşemez bu sebeple aktif olan T3 hormonu kanda eksik miktarda bulunur. T4 ise oldukça yükselir. Selenyumdan zengin besinlere bakacak olursak; brezilya cevizi, balık, sığır eti, hindi, selenyumla zenginleştirilmiş gıdalar, yumurta, ay çekirdeği, mantar, yulaf, muz, ıspanak…
Sağlıklı Yağları Tercih Edin!
Katı yağlar yerine bitkisel yağlardan zengin bir beslenme tarzına geçiş yapın. Özellikle bitkisel yağlardan zeytinyağı bizim için en sağlıklı yağların başında gelmektedir. Kuruyemişlerdeki yağlarda sağlıklı yağların başında gelir. Ölçülü olarak almaya dikkat ederek yağ tüketiminizi bu tercihler üzerinde gerçekleştirin.
Lif Tüketiminize Özen Gösterin!
Her sağlıklı beslenme planının olmazsa olması lif tüketiminize önem verin. Lif miktarı sizi bu diyet sürecinde tok olmanızı sağlar, bağırsak sağlığınızı korur ve geliştirir. Kuru baklagillerle, tam tahıllı ürünlerle ve tabiki sebze ve meyvelerle zenginleştirilmiş bir diyet planını benimseyin. Bu şekilde hem daha kalıcı kilo verecek hem de sağlıklı yaşam tarzını benimseyerek kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.
Çinko Tüketimine Dikkat!
Çinko tiroit metabolizması için önemli minerallerdendir. Çinko yönünden zengin besinlerden örnek verecek olursak; karides, istiridye, balık, et, karaciğer, kabak çekirdeği, tüm tahıllar, badem, ceviz, süt, peynir, yumurta, ay çekirdeği…
Diğer Vitaminler ve Mineraller de Önemlidir!
A, C ,E antioksidan kapasitesi yüksek olan vitaminlerin başında gelir. Sağlıklı beslenme planının vazgeçilmezleridir. Ayrıca minerallerden de demir oranınız önemlidir. Tiroit hastalıklarında demir mineralinin kanda normal aralıklarda olması gerekmektedir. Tahlilleriniz sonucunda preparatlarla eksik olan vitamin ve minerallerinizi uzmanınızın verdiği ürünlerle optimal seviyeye çekmeniz gerekmektedir. Tabii buna ek olarak beslenmenizin de bu yönde zenginleştirilmesi gerekmektedir.
Size Uygun Olan Bir Liste İle Sağlıklı Kilonuza Ulaşın!
İnternette yada başka yerlerden ulaşacağınız, örneğin; başka birisine ait diyet listeleriyle uygun kilo aralığına ulaşmaya çalışmayın. Sadece size özel hazırlanmış bir liste ile amacınıza ulaşmaya çalışın ve motivasyonunuzu kaybetmeyin.
Unutmayın her hastalıkta beslenme çok önemlidir. Bu nedenle beslenmeyi görmezden gelmeyin. Sağlıklı olmak için ilk adım olarak beslenmeni düzeltmekle başlayın. Beslenmeye ek olarak egzersizlerinizi eksik etmeyin. Zararlı alışkanlıkları hayatınızdan uzak tutun. En önemlisi ise asla motivasyonunuzu düşürmeyin. Yavaş yavaş ve emin adımlarla hedefinize yaklaşın. Yavaş ve sindire sindire atılan adımlar ve bu atılan adımlarla ulaşılan hedefler uzun vade de daha kalıcı olacaktır bunu unutmayın.
Sevgiler…
2 Yorum