Ebeveyn Olmak İçin 6 Temel Öneri

Ebeveyn Yolunda Yürümek…

ebeveyn yolunda yürümek...

Ebeveyn olmak, bu hayattaki çeşitli rollerimizden (eş olmak, evlat olmak ,mesleklerimiz vb.) oldukça farklı ve önemli. Çok heyecan verici, tatmin edici kimi zaman korkutucu da olabilir. Aslında anne baba olmak, çocuk sahibi olma düşüncelerinden itibaren başlayan ve hiç bitmeyen bir süreç. Bir başka deyişle, kimi zaman zorlukları olan yer yer yürümesi zor olan ama çok da keyif aldığınız uzun bir yol da denilebilir. 

Aile Neden Önemlidir?

Aile, çocuğun dünyayı öğrenmeye başladığı ilk yerdir Çeşitli çalışmalar gösteriyor ki, çocuğun sağlıklı büyüme ve gelişmesi doğumdan itibaren aile bireylerinin olumlu, tutarlı ve sevgi dolu tutumuna bağlıdır.

Çocuklar ailelerinden aldıklarını başkalarına yansıtacaklarından sağlıklı bireyler ve sağlıklı nesiller yetiştirilmesinde anne ve babalara büyük sorumluluklar düşmekte.

Sonuçlarının bu kadar önemli olması, zaman zaman ebeveynlerin kendilerini güvensiz hissetmelerine, acaba iyi bir anne/baba mıyım düşüncelerine sebep oluyor. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, bu oldukça normal ve olması gereken. En başta bahsettiğim gibi, bu uzun bir yolculuk ve ara ara soluklanmak, kendi ihtiyacımızı belirlemek o yolda daha tempolu yürümemize yardımcı olacaktır.

Unutmayalım ki, herkesin kendi ebeveynlik yolu engelleri kadar güzellikleri de kendine has, özel ve biricik. Önemli olan, bu yolda yürürken sağlam adımlar atabilmek ve adım atmaya devam edebilmek.

Peki Ebeveyn Olmak İçin Neler Yapılabilir?

Ebeveyn Olmak İçin Zaman Zaman Kendimizi Sorgulamak

Ebeveynlik yolunda sağlıklı olarak ilerlemek için oldukça faydalı fakat bunu sık sık yapmak ebeveynlik yolunda yürümenize engel oluyorsa yardım almak faydalı olabilir.

İletişim Halinde Kalabilmek

Hem çocuğunuzun hem de partnerinizin tepkilerini, yanlışlarını sorun haline getirmeden önce neden böyle davrandıklarına/düşündüklerini anlatmalarına izin vermek yani birbirinizle anlamaya çalışabilmek ebeveynlik yolunda yürürken yükünüzü azaltmanıza yardımcı olacaktır.

Kendi İhtiyaçlarımızı Belirleyip Kendimize Zaman Ayırmak

Bu yolda ilerlerken kendi ekipmanlarınızı güçlendirmek yine yoldaki yürüyüşünüzü kolaylaştırmasına yardım edebilir.

İlgili Kitapları Okumak, Seminerleri Takip Etmek

Ebeveyn olmak herkes için ayrı ve yeni bir durum. Bu büyük sorumluluğu almadan önce ve süreç içerisinde bu konularla ilgili kitaplar okumak, kendinizi geliştirmek, seminerlere katılmak ebeveyn olarak adımlarınızı daha bilinçli atmanıza yardımcı olacaktır.

İş Bölümü Yapmak

Günümüzde anne babanın her ikisi de çalışma hayatında aktif. Bu yüzden bütün yükü sadece tek bir kişiye yüklemek yerine dönüşümlü olarak sorumlulukları paylaşmak hem anne baba hayatınız için hem de partner ilişkinize yardımcı olabilir.

Ebeveyn Olmak İçin Destek Almak

Ebeveyn olmak büyük bir sorumluluk gerektiriyor. Fakat hayatımızdaki tek rolümüz anne baba olmak değil daha farklı sorumluluklarımız ve rollerimiz de var. Bu yolda, kimi zaman çocuğunuzun dönemsel kimi zaman bireysel sorunları olabilir ve bunu kolayca çözüme kavuşturmak her zaman kolay olmayabilir. Ya da, var olan süreci daha iyi anlamak, iletişimimizi güçlendirmek ve önleyici tedbirler almak için bir uzmandan profesyonel yardım almak hayatınızı kolaylaştırabilir. 

Psikolog Elif Zorluoğlu

Exit mobile version