Facebook Pixel

İsot Mu, Urfa Biberi Mi?

isot nedir

İsot, Şanlıurfa’da yetiştirilen bir biberin adıdır. İsot ismi Şanlıurfa ile özdeşmiş bir biçimdedir. Şanlıurfa’da kurutulan bibere isot denilir. Rengi ile daha farklı olduğunu gözler önüne serer. Kendine has bir kokusu vardır. Bu koku keskindir. Acı isot ile birlikte tatlı isot çeşidi de vardır. İsot yapımında en önemli faktör güneştir. Toplanan biberler güneşte kurutulmaktadır. Biberler ne kadar güneşte kalırsa o kadar iyi kurur ve biberin rengi o kadar iyi koyulaşır. Peki isotun faydaları nelerdir?

İsot için öncelikle biberlerin toplanması gerekir. Toplanan biberler düz bir zemin üzerine serilir ve kurumaya bırakılır. Biberlerin kuruma aşamasında güneş en önemli faktördür. Eğer güneş almayan bir yerde biberler kurutulmaya bırakılırsa o biber istenildiği gibi kurumaz ve o biberden isot elde edilemez. Biberlerin rengi ilk gün kırmızıdır. Güneş ışığıyla birlikte üçüncü gün siyah rengi alır. Ne kadar beklerse o kadar koyulaşır ve kıvamını alır. Kurumuş biberler daha sonra toplanır ve dövülerek ezilir. Bu aşamada biberler biraz zeytinyağı ve bir miktar tuz ile karıştırılır. Elde edilen karışıma isot adı verilir.

İsot, Türkiye’de özellikle doğuda yaygın olarak kullanılmaktadır. İsot kullanımı oldukça yaygındır. Farklı şekillerde kullanılabilir. İsot, sağlıklı bir besin olarak tüketilmektedir. Acı ve tatlı olarak iki farklı çeşidi vardır. Urfa biberi olarak da bilinen isot, 100 gram üzerinden besin değerleri aşağıdaki gibidir.

  • 443 kalori
  • 56 g karbonhidrat
  • 59 g protein
  • 85 g yağ
  • 28 g lif

Kalori olarak yüksek görünse de aslında sağlıklı bir besindir. İçinde bulunan değerlerle birlikte birçok vitamin ve minerali de bünyesinde barındırır. Kalsiyum, A vitamini, C vitamini, folat, selenyum, magnezyum, fosfor gibi birçok maddeye sahiptir. İsot içinde bulunan tüm bu maddeler insan sağlığını desteklemektedir.

İsotun Faydaları Nelerdir?

isotun-faydalari-nelerdir

Kalsiyum ve minerallerle zengin bir içeriğe sahip olan isot, lezzetli olmasıyla mutfaklarda kullanılıyor. İsot aynı zamanda sağlıklı bir besin olduğu için de tercih ediliyor. Geçmiş yıllarda isot kullanımı günümüzdeki gibi yaygın değildi. Günümüzde özellikle çiğköfte ile adını duyuran isot, Türkiye’nin her bölgesinde kullanılıyor. İsotun faydaları arasında ise aşağıdaki maddeler yer alıyor.

  • Cilde iyi gelmesiyle bilinir.
  • Romatizmaya iyi gelir.
  • Üst solunum yollarına iyi gelir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Antioksidan özelliğe sahiptir.
  • Yaşlanmaya karşı direnç sağlar.
  • Sindirim sisteminin çalışmasını düzenler.
  • Gaz ve idrar söktürücü özelliği vardır.
  • Kanser hücrelerine karşı savaşır.
  • Vücutta ödem birikmesini önler.
  • Kalp ve damar sağlığını korur.
  • Kolesterolü düşürür.

Düzenli tüketilen isot cilde canlılık kazandırır. Çünkü isotun içinde birçok sağlıklı besin değeri bulunmaktadır. Üst solunum yollarında oluşan çeşitli rahatsızlıkların önüne geçer. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu sayede vücudu çeşitli rahatsızlıklara karşı korur. İsot kullanımı sayesinde vücutta biriken zararlı maddeler vücuttan uzaklaştırılır. İsot, antioksidan özelliği ile bilinmekte ve kullanılmaktadır. İsotun içinde bulunan etken maddeler yaşlanmaya karşı dirençlidir. Bu sayede isot kullanan insanlarda yaşlılık belirtileri daha geç ortaya çıkar.

İsot, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Aynı zamanda bağırsak hareketlerini de düzenler. Bu özelliği ile zayıflama sürecindeki insanlar tarafından daha çok tüketilmektedir. İsot, metabolizmayı hızlandırır, yağ yakımı için etkilidir. Düzenli kullanıldığı zaman vücutta biriken ödemi atmaya yardımcı olur. Bu sayede kemik ve kas sağlığını da destekler. Kalp ve damar rahatsızlıklarının önüne geçer, kolesterolü düşürür. İsot, tüm bu faydaları vücuda kazandırır. İsotu bilinçli tüketmek her zaman önemlidir.

İsotun Zararı Var Mıdır?

isotun-zararlari

İsot kullanmayı seven insanlar isotun zararı var mıdır diye düşünüyor. İsot, yıllardır kullanılan bir baharattır. Yapılan araştırmalarda isot kullanımının herhangi bir zararı çıkmamıştır. İsot, doğru ve düzenli kullanıldığı sürece sağlığa bir zarar vermez. İsot kullanımında ölçü ayarlanamazsa sağlık için riskli olabilir. Fakat bu risk ciddi değildir.

Eğer çok fazla isot kullanırsanız ve kullandığınız isot acı olursa sindirim sistemi bozuklukları, bağırsak hareketi bozuklukları, mide yanmaları, kaşıntı gibi sonuçlar ortaya çıkar. Bazı insanların bünyesi daha hassastır. Bu bünyeler acıya ve baharata karşı tepki gösterebilir. Eğer sizin de bünyeniz hassassa isot kullanımını abartmamanız gerekir. İsot kullandığınız zaman kaşıntı oluyorsa, midenizde yanma ve bulantı oluyorsa isot kullanmaya ara vermelisiniz.

İsot Nasıl Kullanılır?

İsot nasıl kullanılır diye düşünenler için isot kullanımı oldukça kolaydır. İsot, bir baharat olarak mutfaklarda kullanılmaktadır. Yemeklerin içinde baharat olarak kullanılabilir, salatalarda ve soslarda kullanılabilir.

İsot İle Pul Biber Arasında Nasıl Bir Fark Var?

İsot ile kurutulan biber arasında nasıl bir fark vardır? Normal kırmızı biber kurutulurken isot gibi güneşte bekletilmemektedir. İsot, normal bibere göre güneş altında uzun süre bekletilerek elde edilir. Biberin yapım aşamasında farklı yöntemler kullanılır. Kullanılan kurutma yöntemleri nedeniyle ikisi arasında fark vardır. İsotun lezzeti ve rengi kurutma işleminden kaynaklıdır. Güneşten aldığı değerlerle birlikte sağlıklı bir besin olan isot, ilk yenildiği zaman hafif bir acı oluşturabilir. Bu acı his kısa süre sonra etkisini kaybedecektir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu