Facebook Pixel

Kış Depresyonuna Dikkat!

Mevsime bağlı gelişen mevsimsel duygu durum bozukluğu bir çeşit depresyondur. Duygu durumunda ortaya çıkan bu değişikliğin sık sık kış aylarında görülmesi, belirtilerin bu mevsimde belirgin olması ve şiddetlenmesi problemin kış depresyonu şeklinde tanımlanmasına neden oldu.

kış depresyonu

 

İşlerin Ters Gittiğini Nasıl Anlayabiliriz ?

Kış depresyonunun temel semptomları arasında enerjide azalma, ruh halinin düşmesi, zevk alamama, ilgi kaybı, çabuk sinirlenme, umutsuzluk, değersizlik ve değersizlik duyguları yer almaktadır. Buna ek olarak uyku süresinde uzama, sabah kalkmada güçlük, hareketlerde azalma ve iştahın açılmasıyla kilo alımı olması da kış depresyonunun belirtileri arasındadır.

Uzman Perspektifi

Kış depresyonunun geçici olduğunu söylemiştik, fakat bazı bireylerde bu semptomlar şiddetli olabilmektedir. Günlük yaşamı etkileyebilen kış depresyonu gözünüzde büyütülmemi fakat hafife de alınmamalı. Semptomlarla başa çıkmada zorlandığınızı fark ettiğiniz zaman bir uzmana danışmanız, durumu hafifletecektir.

Başvurduğunuz uzman, yeme düzeniniz, uyku düzeniniz ve genel yaşam tarzınız ile ilgili bazı nokta sorular sorarak bir ön değerlendirme yapacaktır. Bu yüzden kendinizi olumsuz bir şekilde farklı hissediyorsanız ve ruhsal olarak iyi olmadığınızı fark ediyorsanız bunun tek nedeni kış olmayabilir.

Kış Depresyonu – Neden Depresyona Giriyoruz?

Güneşin ruhumuzda önemli bir rolü vardır. Kış depresyonunun da nedeni genel olarak güneş ışığı eksikliğinden kaynaklanıyor. Güneş ışığındaki eksiklik, beyindeki hipotalamusun görevlerini yerine getirmesine engel olur. Bu noktada uyku düzeni üzerinde etkisi olan melatonin hormonunun üretimini olumsuz yönde etkiliyor.

Beden Saatinin Önemi

Beden saatimiz en doğru şekilde gün ışığı ile çalışıyor. Bedende bazı temel işlemler gün ışığıyla aktifleşirler. Beden saatine aslında sirkadiyen ritmi denilir. Güneş ışığı eksikliği beden saatimizin de bozulmasına sebep olabilmektedir. Kışa bağlı bir şekilde seratonin üretimi değişiklik gösterebilmektedir. Seratonin, duyguları, iştahı ve uyku düzenini etkileyen bir hormondur. Güneş ışığından yeteri kadar yararlanmamak depresyonla ilişkili olan seratonin düzeyinin düşmesine sebep olabiliyor.

Atılması Gereken İlk Adımlar

Depresyon eğilimli olmak genetikle ilişkili olabilmektedir fakat ailesinde depresyon bozukluğu olan bir bireyin mutlaka kendisinin de problem yaşayacağını söyleyemeyiz, bu oldukça yanlıştır. Profesyonel bir destek alındığı zaman alanında uzman kişi neden ve sonuçlar ile ilgili daha doğru ve net bilgiler verecektir.

Böyle bir durumla karşılaştığınız zaman atılması gereken ilk adımlar; ilk olarak güneş ışığını alabildiğiniz kadar almak. Bunun yanı sıra sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz yapma ve stresten uzak durmak da sizi daha iyiye götürecektir.

Uzman Klinik Psikolog Özge Sarıca

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu