Kokina Bitkisi (Ruscus Aculeatus)
Herkese Merhabalar; Dolu bir 2020 yılını iyisiyle kötüsüyle geride bırakmış bulunuyoruz. Geçtiğimiz bu yılda korona süreci de hayatla olan savaşımızın arasına girerek bizleri epey zorladı. Sanırım bu önümüzdeki 2021 yılında da bir süre daha bu duruma katlanacağız gibi görünüyor. Bu zaman zarfında evlerimizde olsak da kendimizi mutlu hissetmenin yollarını aramamız gerektiğini düşünüyorum. Kahvemi aldım ve sizler için faydalı olabileceğini düşündüğüm bir yazımı daha hayata geçirdim. Bugün günlerden kokina bitkisi diyoruz…
Kokina, son zamanlarda daha da moda olan özel günlerde çiftlerin birbirlerine hediye ettiği görseliyle de insanları büyüleyen bir bitki olarak karşıma çıktı. Peki, bir orman bitkisi olan kokinayı evde iç mekân bitkisi olarak yetiştirebilir miyiz? İşte bu sorunun cevabına gelin isterseniz hep beraber bakalım.
Kokina Bitkisi Nedir?
Öncelikle kokina bitkisi nedir? Nasıl bir bitkidir? Hangi türden gelmektedir? Bu soruların cevaplarıyla bitkiyi tanıyalım istiyorum. Kokina, anavatanı güney Avrupa olan İran ve Akdeniz civarında yetişen Türkiye’de de İstanbul’da görülen familyası kuşkonmazgillerden olan bir bitkidir. Kokina isminin esas kökeni “kokino” dan gelmektedir. Aynı zamanda da bu bitki için halk dilinde “tavşan memesi” de denilmektedir. Yunancada kırmızı anlamına gelen kokina insanlara şans getirdiğine de inanılır.
Kokinanın Genel Özellikleri
Dikenli bir yapısı olan kokina çiçekleriyle dal kısımları ayrılarak çiçek kısmı dikensiz dallara bağlanarak birleştirilir ve bu şekilde sunumu sağlanır. Bu nedenle de zahmetli bir yapımı vardır. Dikenimsi yapraklı yapısıyla sert soğuklara karşı oldukça dayanıklı bir bitkidir. Bu yüzden aslında hem dış hem de iç mekân bitkisi olarak kullanılabilirler. Çalı şeklinde oluşu nedeniyle en fazla 1 metreye kadar uzayabilmektedir. Kış ayları için -20 dereceye kadar dayanabilme özelliğine sahiptir. Bir tür orman bitkisi olduğundan dolayı serin ve gölge yerleri tercih eder. Benim size önerim açık balkon alanlarda ya da bahçeli evlerde çit oluşturarak yetiştirilmesinin daha uygun olabileceğidir. Tek yapraklarının üzerinde yaprak ortasında çiçek açar ve meyve kısımları yaprağa yapışık bir şekilde durur. En uygun güneş isteği yarı gölge yarı güneş şeklindedir. Çok koyu tamamen ışık almayan alanlar haricinde ise tam gölge alanları da tercih edebilirsiniz. Sulak alanları sevmez bu yüzden daha kurak alanları tercih eder. Toprak isteği olarak ise seçim yapmaz ve bu yüzden kokina için her türlü toprak uygun olacaktır.
Evde Kokina Yetiştiriciliği
Peki, kokina bitkisi evde nasıl yetiştirilir? Aldığınız kokinanın boy uzunluğuna göre bir saksı tercih etmeniz öncelikle yetişeceği alan açısından önemlidir. 30-40 cm’lik bir kokina bitkisi için yaklaşık 35-40 cm derinlikte bir saksı ilk aşamada uygun olacaktır. Önemli bir nokta ise saksı değişiminin iç mekân bitkilerinde hemen yapılmamasıdır. İlk önce bitkinin bulunan yere adapte olması sağlanmalıdır ve daha sonra saksı değişimi yapılmalıdır. Toprak tercihi açısından seçici davranmaması nedeniyle en kolay bulunabilecek torf toprağını dikim aşamasında kullanabilirsiniz. Dikim işlemini tamamladıktan sonra hafif bir sulama yaparak bitkiyi hem toprağa adapte ederek hem de destekleyerek tam koyu olmayan gölge bir alan veya yarı gölge yarı güneş bir alana koyabilirsiniz. Aynı zamanda humus içeriği yüksek topraklarla da besleyici özellik sağlayarak gelişimine yardımcı olabilirsiniz. Bu sayede kokinanın evimiz içerisinde daha adapte bir şekilde yaşamasını sağlayabiliriz.
Bu bitkiyi nerden temin edebiliriz ve ömrü ne kadar ortalama ?
Merhabalar Özgür bey online üzerinden birçok satıcı bu ürünü satmaktadır bu şekilde temin edebilirsiniz. Gerekli bakımlarını aksatmadan ömür uzunluğunu artırabilirsiniz aynı zamanda çalı formunda bir bitki olduğu için dayanıklı bir bitkidir.