Küçük Balkon Tasarımı: Kaçış Noktalarımız

küçük balkon tasarımıŞehir hayatının hızı ve koşuşturması hepimizi elbet yoruyordur. Bu tempoda bizlere en iyi gelen şey, eminim evlerimizde dinleneceğimiz saatler olacaktır. Ev tasarımınız, psikolojik açıdan önemli bir faktördür. Bu da dolaylı olarak dinlenmenizi etkileyen bir madde haline gelir. ‘Ev tasarımımı değiştirmem mümkün değil, ama huzur bulmak istiyorum!’, diyorsanız; sizde küçük balkon tasarımı yaparak bu atmosferi yakalayabilirsiniz. Hem de tek alana yoğunlaşmanız ve kendinize özel bir tasarım alanı oluşturmanız, oldukça masrafsız olacaktır.

Balkon dekorasyonları, teras tasarımları; kesinlikle sınırsız fikirler ve uygulamalar ile doludur. Günümüz dünyasında da iç mekanda kullanılan mobilyalar, zemin ve tavan uygulamaları, objeler vb.; dış mekana uygun üretimde, görsel olarak benzeri alternatifler olarak karşımıza çıkmaktır. Önceleri tüm balkon tasarımları birbirinin benzeri olarak ilerliyordu. Fakat şimdi tasarlayacağınız bir balkon, sizlere yaşam alanlarınızın konforunu aratmayacak şekilde tasarlanabiliyor.

Havalarında ısınması ile birlikte evinizin dış mekânı olan balkonlarda daha fazla zaman geçirmek istediğinizi buradan hissedebiliyorum. Ve uzatmadan, bu heyecanınıza aşağıdaki sorularımla devam edip, yazdığım fikirlerde aradığınızı bulmanızı diliyorum.

Huzura Açılan Kapılar Ardındaki Balkon Tasarım Önerileri

  • Ne tarzda bir balkon tasarlamak istersiniz?
  • Mekan size neler hissettirmeli?
  • Hangi mobilyaları, aydınlatmaları, zemin uygulamalarını, gölgeleme yöntemlerini kullanmalısınız
  • İdeal Çözümler Nelerdir?

Metrekareye Göre Adım Atın!

Alanınız büyük ise bu bir avantajdır. Oturma grupları, masalar, salıncak vb. her mobilya malzemesi tasarımınıza dahil olabilir. Hatta oturma alanı haricinde, diğer alanınız yemek yeme alanına dönüşebilir. Ve dostlarınızla gün batımında burada yemek yemek size oldukça keyifli gelebilir. Eğer alanınız küçük ise tabi ki kullanacaklarınız daha sınırlı olacaktır. Ama tasarım ve iyi bir çözümleme için geniş bir balkona ihtiyacınız yok. Hatta tasarladığınız küçük metrekare bir balkon fazlasıyla sıcak alanlar oluşturup; olumlu tepkiler almanızı sağlar.

Küçük Balkon Tasarımı Nasıl Yapılmalı?

küçük balkon tasarımı

Öncelikle bu tip alanlarda, yerden tasarruf sağlayan mobilyalara ihtiyaç vardır. Katlanabilir veranda mobilyaları, balkonunuzun formunu takip eden sedir oturma gurubu veya iki kişilik küçük ebatlı ferforje veya ahşap sandalye ve kahve masaları sizlere tavsiyemdir. İstenilen tarza göre uygulayabilirsiniz.

  • Mesela ferforje set ve balkon korkuluklarına asılı saksılardan etrafımızı saran çiçekler, masa üzerindeki dergi ve mum, altın rengi bir obje ve bunlara devam eden desenli bir karo rüstik hava yakalayacaktır. Sandalyelerden sarkan şallar ve detaylar ile birlikte Fransız havası hissettirecektir sizlere. Böyle bir alanda sizlere keyifli saatler dilerim. Bonnes heures !
  • Ahşap kullanmanız ortamı sıcak kılacaktır. Bu alanı, siyah ahşap karo zemin ve üzerindeki tasarım saksılar ile  modernleştirebilirsiniz. Veya ahşap ayak detaylı sandalyelerinizin sırtlıklarındaki örme minderler, duvara asacağınız dilek objeleri, masif ahşap aplikler, el örmesi renkli yastıklar ve hasır detaylarla Bohem tarzında istediğiniz huzuru yakalayabilirsiniz.

Karşılıklı Oturum Sağlamak İçin Bile Yeterli Alanım Yok. Nasıl Bir Dekorasyon Yolu İzleyebilirim?

küçük balkon tasarımı ve önemli detayları balkon tasarım önerileri dar balkonlar

Dediğinizi duyar gibiyim… Öncelikle böyle alanlarda zemini değiştirin. Mekânı geniş göstermeye yönelik açık renk malzemeler ile zemin uygulamanızı tamamlayın. Duvarlarınızı açık renk boyayabilir veya beyaz ahşap panel ile kaplama yapabilirsiniz. Bu uygulama duvar ve zeminde aynı devam edip bir bütünlük sağlayabilir. Yer oturumu tercih edebilirsiniz veya yer kaplamayacak katlanabilir kahve masası için endüstriyel tasarımlardan ilham alabilirsiniz.

Tek bir sandalye, köşede duran saksılarınız ve yerdeki oturma minderleri ile de alanı çözümleyebilirsiniz. Ama küçük mekanları fazla kalabalıklaştırmamak daha minimal yaklaşımlara yönelmek gerektiğini düşünüyorum. Etrafı küçük bir metrekare de bir sürü objeye boğmak, biriyle orada oturduğunuzda doğru bir adım olmayacaktır. İstediğiniz tarzı yakalamanıza birkaç çiçek, bir sandalye ve ona uyum sağlayan minderler, belki korkuluklarınızdan sarkan peri LED aydınlatmalar, belki duvarınız üzerindeki metal veya ahşap aplikler yardımcı olacaktır. Etrafı minder ve saksıyla doldurmak böyle bir alanda sizce de yorucu olmaz mı? Bunları bir düşünün derim…

Formülü Çalın!

Peki nedir bizi hırsızlığa götüren bu formül? Korkmayın… Sadece oturma odasının tasarım formülü kastettiğim şey. Peki nedir bu? Daha açık konuşacak olursam, bu formül karşılıklı oturum sağlayan iki koltuk, rahat bir kanepe, tasarımın göz bebeği bir sehpa, aydınlatma ve halı. Yazının başlarında da söylediğim gibi çoğu dış mekan malzemesi ile iç mekan havası yaratmak ve dış alan ile ilişkilendirmek fazlasıyla mümkün. Hele cam balkon uygulaması yapılan bir balkona sahipseniz; balkon olmaktan onu çıkarabilir metrekarenize ekleyebileceğiniz bir yaşam alanı tasarlayabilirsiniz.

Evet balkon dış mekandır. Fakat bu asla iç mekanın maksimalistliğini kullanamayacağımız anlamına gelmiyor değil mi? Burada cesur tasarımlar yapmaktan korkmayın. Bırakın karşı binadaki komşunuz esinlenip huzur bulsun.

Dikdörtgen Formda Bir Metrekareyi Nasıl Çözümleyebiliriz?

Küçük balkon tasarımı için öncelikle böyle alanlarda, balkonun formunu takip eden sedir oturma grupları tercih edebiliriz. Manzaraya karşı kitap okuyacağınız veya yan yana oturum sağladığınız rahat minderler ve puflar ile dinlenme köşesine çevirebiliriz. Yine naçizane bir fikrimde dikdörtgen balkonunuzda; enine duvara çalışma masası konumlandırabilir. Ve camdan dışarıya doğru yerleşim sağladığınız; bar tipi mobilya setleriyle,  bir yemek alanı oluşturarak manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz. Eğer dikdörtgen balkonunuz dar ise önerilen çözümler bu tarzda olacaktır. Bu ilhamlar ile iç mekanın bütünlüğünü koruyarak; dinlenme, çalışma ve yemek yeme alanları oluşturabilirsiniz. Tasarım koltuk minderleriniz, oturma grupları üzerinde zıtlık oluşturabilir. Perdeler asarak iç mekan konforunu dışarıda yaşayın…

küçük balkon tasarımı geniş tasarım önerileri geniş alan tasarım

Enerjinizi Renklere Bırakın

balkon tasarım fikirleri

Mekânınızda yıpranmış parçalar ve antika mobilyalar kullanmak, ev tekstili ürünlerinize ve renkli duvar geçişlerinize fazlasıyla uyum sağlayacaktır. Grafik çizgili bir tente, mozaik karo zeminler ve dış duvarı ısıtan metalik dış mekân aplikleri… Bunların birleşimini düşünmek bile insanın içini ısıtıyor fazlasıyla… Böylece modern balkon vahasına sahip olabiliriz ve bu mekândan ayrılmak istemeyebiliriz. Zaten şuan işletmeler dış mekân havasını iç mekânda hissettirerek; insanların keyif alacağı hizmet alanları oluşturuyor. Bizde bunu küçük balkon tasarımı için kullanabiliriz.

küçük balkon tasarımı küçük balkon tasarımı ahşap balkon dekorasyonu

Küçük Balkon Tasarımı İçin Madde Madde Tüyolar

  • Ortamı yaz tatilinden bir sahneye dönüştürün. Metrekareniz uygun ise veranda mobilyaları yerine, büyük şezlonglar tercih edin.
  • Güneş battığında, samimi bir manzaranız olsun. Korkulukların etrafına bazı dize ışıkları sararak veya tavandan peri led sarkıtarak büyülü bir atmosfer oluşturabilirsiniz.
  • Bitkilerin parlamasına izin verin. Eğer bir çatınız yok ise, sizin de balkonunuz var. Burayı keyifli bir bahçeye dönüştürün.
  • Ferahlatın! Tek duvarda uyguladığınız askı ve raf sistemi ile, bitkileriniz dış mekanı aratmasın.
  • Beyaz ile kontrast olan bitkileriniz olacaktır. Ahşap zeminler ile sıcak bir ortam oluştururken, doğal malzeme zemin fayansları ile modern bir hava yakalayabilirsiniz.
  • Bambu mobilyalar biraz maliyetli olabilir ama dış mekan mobilyalarınızı plastik de tercih etseniz en kalitelisini almalısınız. Çünkü zamanla sararıp, kolayca kırılacaktır.
  • Rattan mobilyaların da bakımı kolay olur. Bakım demişken, pürüzlü mobilyalarınız toz tutacaktır fazlasıyla. Dış mekan mobilyalarında bu dokuya dikkat edin.
  • Seçtiğiniz dış mekan tekstil ürünleri, su geçirmez, yanmaz, renk vermez olmalıdır kesinlikle. Kontrolünü mutlaka sağlayın.
  • Ergonomik ölçülerden faydalanın. Dolaşım ve geçiş alanlarına uygun dış mekan mobilyaları seçin. Çünkü genellikle bu mobilya ebatları büyüktür. Bu yüzden alan metrekarenizi kesinlikle çıkarın.
  • Loş aydınlatmalar tercih edin. Çünkü balkon veya teraslarınız dinlenme ve hobi alanlarıdır. Aydınlık olması ortama uygun olmayacaktır. (Olabildiğince yerüstü aydınlatmalar tercih edilmeli. Aplikler, peri LED ışıklar, sarkıt lambalar, solar aydınlatmalar veya Ledli mumlar gibi…)

Gölgelemeyi Unutmayın!

Ahşap jaluziler, tenteler, ayarlanabilir şemsiyeler sizlere yardımcı olabilir. Kalıcı uygulama yapacağınız sistemler haricinde, Bohem görünümü için branda ve direkler ile ortama sıcaklık kazandırabilirsiniz.

Yani balkonlarınızı birer depolama alanı olarak görmekten vazgeçin lütfen. Sıcak, samimi ve modern tasarımlar ile metrekarenize yönelik yeni yaşam alanları oluşturun evlerinizde. Yazın sıcağında keyifli dinlenmeler…

dar balkon dekorasyonu tasarım nasıl olmalıdır en yeni dekorasyonlar

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Yağmura karşı naısl bir çözüm bulabiliriz diye soracaktım ama tüyolar bölümünde aydınlandım cok tesekkür ederim paylaşımlarınız için. Muaazam !

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu