Pilatesin 8 Farklı Faydaları
Pilates Nedir?
Joseph H. Pilates (1983-1967) tarafından geliştirilen sürekli tekrarlanan hareket yerine kontrol ve tekniğe ihtiyaç duyan ve merkezi sütundan kaynaklanan hareketi akıl ve vücut ile birleştiren egzersiz modelidir. Merkezi sütun dediğimiz şey bizim daha güçlü olmamızı sağlayan yapılan hareketleri kolaylaştıran çekirdek kaslarımızdır. Pilatesin faydaları bu kaslara yoğunlaşarak çekirdek kaslarımızı güçlendirmeyi hedefler. Yapılan hareketler kontrollü, mental çaba gerektiren hareketin kalitesine odaklanılarak yapılır.
Kimler Yapabilir?
Yaşlı bireylere hamilelik veya travma sonrasın da aynı zamanda elit sporcularda ve dansçılar yani tüm yaştaki bireyler fiziksel durumuna göre yapabilir. Burada önemli olan şey hangi amaçla yapılacak olmasıdır. Bir sporcuysa yaralanma riskini azaltmak, fibromiyalji hastalarında bedensel ve zihinsel bir rahatlık sağlamak , fıtığı olan bir bireyi rehabilite etmek, hamile bireylerin daha rahat doğuma girebilmeleri veya kilo vermek için… bu liste uzaaaar gider. 🙂 İşte bu amaç belirlendikten sonra kişiye uygun pilates modifiye edilerek uygulanır.
Pilatesin Faydaları Nelerdir?
- Daha dik bir duruşa mı sahip olmak istiyorsunuz? Yürürken omuzlarım hep önde yürüyorum otururken kamburum çıkıyor… Bunları düzenli pilates programıyla düzeltmek mümkün. Pilatesin faydaları yapılan pilates programı ile çekirdek kaslarınızı aynı zamanda genel kas kuvvetini arttırarak daha dik bir duruşa sahip olmanızı sağlar.
- Masa başında çok fazla vakit geçiren kişilerde genel olarak boyun-sırt-bel ağrıları mevcuttur. Bu ağrıların sebebi genelde uzun süreli oturmaya yani aynı pozisyonda kalmadan dolayı oluşur. Ağrılarınızı hafifletmek için pilates güzel bir tercihtir. 🙂
- Depresyon ve anksiyeteyi azaltarak yaşam kalitesini arttırır, kendinizi daha enerjik hissedersiniz. Gününüzü güzelleştirmek için güzel bir fırsat. 🙂
- Uyku kalitenizi arttırır, güne mutlu uyanmanıza yardımcı olur.
- Pilates nefes kontrolü ile odaklanılarak yapılır. Duygularınızı nefes ile kontrol ederek sizi olumsuz etkileyen durumlardan daha kolay sıyrılıp rahatlamanızı sağlar.
- Ben yaşlıyım yapamam kızım diyenler… 🙂 Pilatesi modifiye ederek uygulayan yaşlı bireyler yapılan bir sistematik derlemede statik ve dinamik dengeyi geliştirerek düşme riskini azalttığını ifade etmiştir.
- Kronik bel ağrısı olan kişilerde uygulanan pilates programıyla ağrı ve işlevsel yetenekler gelişir.
- Parkinson hastalarında hafif orta şiddette yapılan pilates ile zindelik, denge ve fiziksel işlev üzerinde olumlu bir etkisi olabileceğini göstermektedir.
Hasta bireylere uygulanan pilates programı fizyoterapist eşliğinde uygulanmalıdır. Bu yapılan programlar rehabilitasyon içerisinde hasta bireye özgü olarak programlanır!
Pilates Hangi Sıklıkla Yapılmalı?
Kişinin emosyonel durumuna hastalığı varsa hastalığın şiddetine ve yapılma amacına göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak haftada 1 ila 3 seans arasında önerilmektedir. Eğer yeni başlayanlardansanız haftada 2 gün ile başlayıp düzenli gidişattan sonra kişinin fiziksel aktivite ve kardiovasküler sistemine göre haftada 3 veya 4 güne çıkarılabilir. Pilates programın bir seansını 45-50 dakikayı geçirmeden yapmanızı tavsiye ederim.
Pilates Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyim?
- Her egzersizde egzersizin amacına yönelik doğru nefes tekniği kullanmalısınız. Doğru nefes tekniği ile kan dolaşımınız artar ve akciğerleriniz yeteri kadar oksijen alır. Gerektiği yerde nefes size güç verirken gerektiği yerde de rahatlama sağlar.
- Asla nefesinizi tutarak egzersiz yapmayın.
- Hareketler sırasında önce nötral omurgayı bulmalısınız. İlk resimdeki gibi bel boşluğu artmamalı ikinci resimdeki gibi bel boşluğu hiç kalmayacak şekilde yere bastırmamalıyız. 3. Resimdeki gibi nötral omurgayı bulmalısınız.