Trend

Psikolojik Yeme(me); İçim İçimi Yiyor!

Psikolojik Yeme Nedir?

psikolojik yeme nedir

Merhaba, sizlerle Tammy Nelson’ın aynı isimli çalışma kitabından esinlenen ve psikolojik yeme/yememeden bahseden bir konuyu ele alıyoruz.
Canınız bir şeye sıkıldığında kendinizi o çok sevdiğiniz çikolatayı yerken buldunuz mu? Ya da tam tersine mutluyken yemek yeme ihtiyacınızın azaldığını hissettiniz mi? Kontrolsüzce yediğiniz yemeklerin pişmanlık yarattığı ve kusarak kendinizi rahatlatmaya ihtiyaç duydunuz mu? Bunların en az birinin cevabı evet mi?
O halde şimdi de şu soruya cevap verelim; ‘Bedeninizden olduğu şekli ile memnun musunuz? Yoksa daha iyisi olabilirdi diye mi düşünüyorsunuz? İşte tüm bu sorular hayatınızın bir bölümünde kafanızı fazlaca meşgul etmiş olabilir ve hala kafanızın içi bu sorular ile de dolu olabilir. Şimdi bu soruların kaynağı nereden geliyor ve bu konuda kendimize bir sağaltım sağlamak için neler yapabiliriz bakalım.

Manken Bebekler İle Büyüyen Bir Nesil

beden algısı

Kendi bedenimizi sevmemizin önündeki en büyük engel güzellik algımızdır. Her ne kadar günümüzde meşhur bebeklerimiz farklı bedenlerde ve hepimizin sahip olduğu orantılarla üretilse de gözümüz hala ilk günlerindeki ince ve uzun bebeklerde duruyor. Çevremizi düşündüğümüzde bu bebeklerin formlarında insanlar görmek mümkün olsa da bu düşük bir olasılık ve birçoğumuz bedensel olarak çevremizle benzer nitelikler taşıyoruz. Psikolojik yeme bozukluklarının yüksek oranda kadınlarda görülmesinin en önemli nedenlerinden birini güzellik algımız oluşturuyor. Özellikle pms dönemi başta olmak üzere hormonsal ve fiziksel olarak geçirdiğimiz süreçlerde beden algımız bozuluyor ve çoğunlukla kendimizi olduğumuzdan daha fazla kiloda ve daha az güzel buluyoruz bu da yeme davranışımızı şekillendiriyor. Kimi zaman almamız gereken besin miktarının ve değerinin çok daha altında beslenirken; kimi zaman tıkınırcasına yiyor ve pişman oluyoruz. Peki hayat bunları düşünmek ve ayna karşısında kendimize acımasız yorumlar yapmak için çok kısa değil mi?

Odak Değişimi; Üç Aşamalı Kuralı

Bu kural ile, yeme örüntüsünü değiştirmenin yollarını ve bunu yaparken yeme davranışını üzerinde oto-kontrol sağlamayı hedefliyoruz. Üç aşamalı kural üzerinde çalışarak değişim;

  1. Bağımlılık yapan şeyleri tüketmeyi bıraktığınızda bedenin aşerme davranışları üç gün içinde biter.
  2. Yeni bir düzene başlamanız ve bu düzeni sevip/sevmediğinizi ya da size uygun olup/olmadığını anlamanız üç hafta sürer.
  3. Bir alışkanlığı kökten değiştirmek üç ay sürer.

Odak Noktası; Olumlamalar

pozitif beden algısı

Kendiniz ile ilgili daha olumlu düşünceler ve pozitif bir beden algısına sahip olmak, zararlı yeme davranışlarına başvurma eğiliminizi azaltır.

  • Bedenimi tam olarak olduğu şekli ile kabul ediyorum.
  • Bedenimi ve beden bölgelerimi seviyorum.
  • Bedenim oldukça sağlıklı ve güçlü.
  • Bedenimi seviyorum, kendimi olduğum halimle seviyorum.
  • Görünüşümden memnunum.
  • Bedenim oldukça sağlıklı ve çok güzel.
  • Bedenim kendi şekli ile güzel.

Her sabah kalktığınızda kendinize bir kaç olumlama seçin, olumlamalar belirli bir kalıpta olmak zorunda değil o an içinizden geçen pozitif bir duyguyu da olumlama haline getirebilirsiniz. Aynaya bakın ve yüksek sesle tekrar edin! Kendinizi en yakın arkadaşınızı nasıl seviyorsanız öyle sevin.

Beden Algısı Ölçeği

beden algısı ölçeği

Bu ölçek, herhangi bir zamanda kendiniz ve bedeniniz ile ilgili nasıl hissettiğinizi anlamada size yardımcı olur. Amacı farkındalık yaratmaktır. Şu anda kendinle ilgili nasıl hissettiğini yuvarlak içine alabilirsin.

  1. Bedenimden çok aşırı derecede hoşlanmıyorum.
  2. Bedenimden aşırı derecede hoşlanmıyorum.
  3. Bedenimden hoşlanmıyorum,
  4. Bedenimden bazen hoşlanmıyorum.
  5. Bedenimden ne hoşlanırım ne hoşlanmam.
  6. Bedenimden bazen memnunum.
  7. Bedenimden genellikle memnunum.
  8. Bedenimden neredeyse her zaman memnunum.
  9. Fiziksel görünüşümü beğeniyorum.
  10. Bedenimi tümüyle olduğu gibi kabul ediyorum.

Beden ölçeğinde işaretlediklerin günden güne değişiyorsa, unutmayın ki bedeniniz hakkında değil; yaşamınız ve ilişkileriniz hakkında neler hissettiğinizi tanımlamalısınız. Önemli olan duygularınızı bedeniniz hakkında olumsuz düşüncelere dönüştürmek yerine duygu kontrolünü sağlayabilmektir. Unutmayın siz her zaman olduğunuz halinizle güzel ve yeterlisiniz.

Uzman Psikolog Büşra Yiğit

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu