Progesteron İçeren Besinler Nelerdir?

Progesteron İçeren Besinler Neden Önemli?

progesteron

Progesteron, insan ve hayvanlar için etkin olan bir hormondur. 21 karbonlu hormon, insan ve hayvanlarda gebelik ve adet döngüsünü düzenler. Progesteron aynı zamanda yumurtlama hormonu olarak da bilinmektedir. Progesteron sayesinde rahim, gebelik için hazır hale getirilir. Kadınlarda adet döngüsü bu hormon ile düzenlenir. Bazı kadınlarda Progesteron üretimi normal değerlerin aşağısında gerçekleştiği zaman kadınlarda bazı rahatsızlıklar görülür. Bu rahatsızlıkların önlenmesi için ilaç tedavileri uygulansa da doğal yollarda progesteron içeren besinler düzenlenebilir.

Progesteron Kadınlar İçin Neden Önemli?

progesteron içeren besinler

Progesteron, kadın sağlığı için oldukça önemi bir hormondur. Progesteron üretimi normal değerler aralığında olduğu zaman kadınsal hastalıklar önlenir. Peki, kadınlar için Progesteron neden önemlidir?

  • Doğurganlığı kolaylaştırır.
  • Gebelik sürecinde rahmin kasılmasını önler ve bebeğin büyümesini sağlar.
  • Gebelikte rahim astarının büyümesini ve gelişmesini destekler.
  • Vücuttaki kan akışıyla birlikte oksijen geçişini hızlandırır.
  • Anne karnındaki bebeğin daha sağlıklı gelişmesi için güvenilir ortam oluşturur.
  • Gebelikte annenin süt üretmesi için salgı üretir.

Progesteron, kadınlar için önemli bir hormondur. Kadın sağlığında etkili olan bu hormon özellikle anne ve anne karnındaki bebek için de önemlidir. Progesteron, doğurganlığı kolaylaştırmaktadır. Kadınların rahim sağlığını korur. Gebelik sürecinde rahmin kasılmasını önler ve bebeğin zarar görmeden büyümesini sağlar. Gebelikte rahim astarı belirli oranla genişler. Progesteron, gebelikte rahim astarının büyümesini ve gelişmesini sağlar.

Kadınlarda kan akışını ve oksijen geçişini hızlandırır. Anne karnında bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlar. Bebek gelişimi için güvenilir bir ortam oluşturur. Gebelik sürecinde annenin süt üretebilmesi için salgı üretir. Progesteron, anne ve bebek sağlığı için önemli ve etkili bir hormondur.

Progesteron Düşüklüğünün Belirtileri Arasında Neler Var?

Progesteron düşüklüğü olduğu zaman kadınsal hastalıklar kendini belli eder. Progesteron, normal değerlerin altına düştüğü zaman anne ve bebek sağlığını riske atabilir. Kadınlarda Progesteron düşüklüğü olmasının belirtileri arasında aşağıdaki maddeler yer alıyor.

  • Rahim kanaması
  • Regl düzensizliği
  • Gebelikte leke gelmesi
  • Gebelikte ağrı
  • Tekrarlanan düşüklerin olması

Progesteron, kadınların sağlıklı bir yaşam sürmesi için etkili hormondur. Eğer bir kadında Progesteron düşüklüğü varsa kadınsal rahatsızlıklar gündeme gelir. Progesteron düşüklüğü hamile kadınlar için de risk taşımaktadır. Rahim kanaması, gebelikte leke gelmesi, gebelikte ağrıların olması en çok görülen belirtilerdir. Gebelik sürecindeki kadınlar için Progesteron değeri normal aralıkta tutulmalıdır. Eğer değerler normalden aşağıya düşerse anne ve anne karnındaki bebeğin sağlığı tehlikeye girer. Gebelik süreci dışındaki kadınlarda regl düzensizliği görülür.

Yapılan araştırmalarda tekrarlanan düşüklerin olmasının nedeni Progesteron hormonuna bağlanmıştır. Hamilelik sürecinde Progesteron hormonu düşük olduğu zaman hem anne hem de bebek beslenemez. Bebeğin gelişiminin durması ve rahim duvarlarındaki sorunlar nedeniyle düşükler yaşanır.

Progesteron düşüklüğü, hamilelik sürecini etkiliyorsa gebeliğe engel midir? Progesteron değerlerinin düşük olması hamilelik için engel değildir. Fakat hamilelik sürecinde anne ve bebek için risk oluşturmaktadır. Progesteron düşüklüğünden kaynaklı anne karnındaki bebek, gelişimini tamamlayamayabilir. Bu nedenle erken doğum ve düşük gibi sorunlar yaşanabilir.

Progesteron değerlerinin düşük olması gibi yüksek olması da bir sorundur. Fazla üretilen Progesteron da sağlık için bazı zararlar oluşturabilir. Progesteron değerlerinin yüksek olmasının nedenleri ise şu şekildedir;

  • Turner sendromu
  • Hipofiz bezi sorunları
  • Adet düzensizliği

Turner sendromu, X kromozomunun eksik olmasıyla birlikte bazı yapısal bozukluklardan kaynaklı oluşan hastalıktır. Kısa boy, ergenlikte gecikme, kemik erimesi, gebe kalamama gibi sorunlar aslında bu sendromun belirtileri olarak kabul edilmektedir. Hipofiz bezi ise hormon salgısını yapamadığı zaman bireyde bazı rahatsızlıklar görülür. Adet düzensizliği, turner sendromu ve hipofiz bezi sorunları Progesteron hormonunun yüksek salgılanmasına neden olur.

Progesteron Değerleri Nasıl Olmalıdır?

Progesteron değerlerinin normal olup olmadığının anlaşılması için Progesteron kan testi yapılıyor. Yapılan testin değerlerine göre yumurtalıkların sağlıklı olup olmadığı, Progesteron değerinin nasıl olduğu, hamile kalma oranı, düşük yapma riski hesaplanıyor. Yapılan testte değerler farklı çıkabilir. Çünkü testi hangi dönemde yaptırdığın testin sonuçlarını etkilemektedir. Regl döneminin ilk yarısında yapılan testin sonuçları yüksek çıkacaktır. Progesteron değeri 10 mg/ml’den yüksek olursa bireyin yumurtlama fonksiyonu normal kabul edilir.

Progesteron İçeren Besinler Hangileridir? 

Progesteron değerlerini normalde tutmak için besin takviyesi alınabilir. Doğal yollardan alınan besinler sayesinde hem bireyin sağlığı korunur hem de Progesteron değerleri normal aralıkta olur. Progesteron içeren besinler ise şu şekildedir;

C vitamininin bulunduğu besinler biber, portakal, mandalina, roka, maydanoz, kuşburnu gibi sırayla artıyor. C vitamininin bulunduğu bu besinleri düzenli olarak tükettiğiniz zaman Progesteron değerlerinin artmasına yardımcı olursunuz. Aynı zamanda içinde E vitamini bulunduran badem, yer fıstığı, fındık, mısır gibi besinlerin de tüketilmesi faydalıdır.

Progesteron Takviyesi İçin Ne Tüketilmeli?

Protein ağırlıklı beslenmek ya da öğünlerde protein değerini korumak her zaman avantajlıdır. Kırmızı et ve beyaz et, baklagiller, süt, yumurta, yoğurt, peynir gibi besinleri tüketmek Progesteron hormonunun düzenli salgılanmasına yardımcı olur. Lif oranının yüksek olduğu besinler ise rafine edilmemiş tahıllar, elma, portakal, kabak, kuru kayısı olarak sıralanmakta. Bu besinlere gün içinde yer verdiğiniz zaman günlük lif ihtiyacınızı karşılamış olursunuz.

Gün içerisinde tüketeceğiniz besinlerden günlük almanız gereken vitamin ve mineralleri alırsınız. Lif, protein, E vitamini ve C vitamini ağırlıklı beslenerek ihtiyacınız olan değerleri karşılarsınız. Böylelikle Progesteron hormonunun salgılanmasına yardımcı olursunuz. Hamilelik sürecinde de bu besinler rahatlıkla tüketilebilir. Bebeğin gelişimi için de destekleyici özellikteki besinler, Progesteron hormonunun düzenli salgılanmasını sağlar. Kadın hastalıklarının önüne geçmek ve önlem almak için Progesteron hormonunun düzenli salgılanması önemlidir.

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Progesteron içeren yiyecekler ve besinleri arıyordum sanırım en sağlıklısı bu bilgiler olmuş. Teşekkürler

  2. Benim için çok önemli bilgilerdi teşekkür ederim. progesteron içeren besinler. İyidir. Kıymetli yararlı bilgiler. Bunlar. Emeğinize sağlık kaliteli güzel iyi bilgi 👍

  3. progesteron içeren yiyecekler hakkında detaylı bilgiler burada buldum takipte kalacağım çok iyi bir web sitesi olduğunu belirtmek istiyorum.

  4. Progesteron’in önemini ve düşüklüğüne karşı hangi besinler tüketmemiz gerektiğiyle ilgili çok güzel bir makale olmuş. Bol bol ceviz, dere otu, soya tüketmeye çalışacağım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu