Trend

Rezene Çayı Faydaları (18 Özellik)

Bilimsel ismi “foeniculum vulgare” olan rezene bitkisi, maydanozgiller ailesine mensuptur. Bu bitki iki çenekli ve kapalı tohumlu olmasının yanı sıra iki yıllık ve otsu bir bitkidir. Boyu iki metreye kadar uzayabilmektedir. Yapraklı ince, çiçekleri ise altın sarısı renktedir ve hoş bir kokuya sahiptir. Bu özelliklerinin yanında rezene çayı faydaları ile de önemli bir bitkidir.

Daha çok kuraklık ve kayalık yerlerde yetişen bu bitkinin ana vatanı ise Yakın Doğu ve Akdeniz’dir. Ülkemizin hemen her bölgesinde bu bitkinin, tatlı rezene türü yetişmektedir. Ancak Yakın Doğu ve Akdeniz Bölgesi’nde yetişen rezene çayının diğerlerine oranla daha lezzetli ve farklı bir yapıya sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Bu bitkinin bilinen diğer isimleri ise şunlardır: Raziyaneç, raziyane, tatlı anason ve fennel. Bu bitkinin ikinci yılının sonbahar mevsiminde toplanılıp kurutulan yaprakları ve tohumlarından baharat, yağ, sabun, merhem, şurup ve çay elde edilmektedir.

Rezene Çayı Nasıl Demlenir?

rezene çayı nasıl demlenir

Bu bitki çayını demlemeye karar verildiğinde eğer elinizde poşet çay değil de rezene bitkisinin tohumu varsa öncelikle demleyeceğiniz kadar tohumu, bir miktar ezmeniz gerekmektedir. Ölçüler ise yetişkinler için 1 bardağına 1 çay kaşığı şeklindedir. Bebekler ve çocuklar için ise ölçüler bir biberon için; 6-12 ay arasında 1-2 gram, 1-4 yaş arasında 1,5-3 gram, 4 yaş sonrasında ise 3-5 gram şeklindedir. Hem yetişkinler hem de bebek ve çocuklar için rezene çayı demlenirken öncelikle su kaynatılmalıdır. Su kaynatıldıktan sonra suyun içerisinde bitkinin tohumu veya poşet çay eklenerek 1-2 dakika kadar daha kaynatılmalı sonrasında ise yaklaşık olarak 10 dakika demlenmesi beklenilmelidir. İsteğe bağlı olarak tohum ile birlikte limon, bu bitkinin yaprağı ve zencefil de karışım içerisine eklenebilir. Demlendikten sonra ise çay süzülmeli ve sıcak olarak tüketilmelidir. Tat katmak amacı ile içerisine bal ilave edilebilir. Bu bitki çayı kısa süre içerisinde bozulduğu için yapıldığında tüketilmesi, sonraya saklanmaması önerilmektedir.

Önerilen günlük tüketim miktarı bir bardak olmakla birlikte aşırı tüketilmesinin kusma, baş ağrısı gibi yan etkiler oluşturabileceği unutulmamalıdır. Alerjik problemler ile karşı karşıya kalmamak için tüketmeden önce doktorunuza danışmanız bir hayli önemlidir. Bunun yanı sıra yaşlıların, hamilelerin ve ilaç kullananlarında bu bitki çayını tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerekir.

Rezene Çayı Faydaları Nelerdir?

rezene çayı faydaları

A vitamini, c vitamini, kalsiyum ve potasyum başta olmak içeriği oldukça zengin olan foeniculum vulgare bitkisinden elde edilen çayında bilinen pek çok faydası bulunmaktadır. Rezene çayı faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  1. Baş ve diş ağrısına iyi gelmektedir.
  2. Kan dolaşımını düzenlemektedir. Hipertansiyon rahatsızlığına iyi gelmektedir.
  3. Ciltte bulunan kızarıklıkların giderilmesine fayda sağlamaktadır. Sivilce ve akne oluşumunu engellemektedir.
  4. Yemekten bir saat kadar önce tüketilmesi ile iştah açmaktadır.
  5. Yemekten bir saat sonra tüketilmesi ile metabolizmayı hızlandırarak hızlı bir şekilde kilo verilmesine katkı sağlamaktadır. Ayrıca sabah tüketilmesi sonucunda gün boyu tokluk hissi oluşturduğu bilinmektedir.
  6. Uyku düzeninin sağlanmasına katkı sağlamaktadır.
  7. Şişkinlik ve gaz gibi sorunların giderilmesine katkı sağlamaktadır.
  8. Ödem arttırıcı özelliği ile regl ağrılarına iyi gelmektedir.
  9. Midedeki ekşime ve yanma hissini azaltmasının yanı sıra reflü ve gastrit gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir.
  10. Kansızlığa iyi gelmektedir.
  11. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır.
  12. Grip ve soğuk algınlığına iyi gelmekte, ses kısıklığını gidermektedir.
  13. Kalpteki tıkalı damarları açılmasını sağlamakta ve kalbe iyi gelmektedir.
  14. Balgam söktürücü etkisi bulunması sebebi ile öksürüğe iyi gelmektedir.
  15. Diş eti iltihabına iyi gelmekte ve diş ağrısını dindirmektedir.
  16. Ağız kokusunu gidermektedir
  17. Pamuk yardımı ile göz çevresine sürülmesi sonucunda gözaltı şişkinliklerini gidermektedir.
  18. Bu bitki çayı üzerine pamukla bastırılıp göz kapakları üzerine konulup beklendiğinde ise gözlerde oluşan ağrıyı gidermektedir.

Emziren Anneye Faydaları Nelerdir?

rezene çayının emziren anneye faydaları

Emziren annelerin bu bitki çayını tüketebileceği veya tüketemeyeceğine dair pek çok soru işaretleri bulunmaktadır. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda emziren annelerinde bu bitki çayını tüketebileceği sonucuna ulaşılmıştır. Rezene çayının emziren anneye sağladığı faydaları şunlardır;

  • Östrojen seviyesini yükseltmektedir.
  • Annenin sütünü arttırmaktadır.
  • Gaz ve şişkinlik sorununa çözüm getirmektedir.
  • Hazmı kolaylaştırmaktadır.

Bebeklere Faydaları Nelerdir?

Verilen ölçülere bağlı kalındığı ve doktor onayı alındığı müddetçe bu bitki çayının bebeklere verilmesinde herhangi bir sakınca görülmemektedir. Aksine faydaları bulunmaktadır. Rezene çayının bebeklere sağladığı faydaları şunlardır;

  • Kolik olarak tanımlanan gaz sancısını gidererek bebeklerin uykusuz kalmasının önüne geçilmesini sağlamaktadır.
  • Bebeklerin sindirimini kolaylaştırmaktadır.
  • Bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirerek soğuk algınlığından korunmasını sağlamaktadır.

Rezene Çayı Sakinleştirir Mi?

stres

Rezene çayının düzenli tüketilmesi sonucunda bireylere psikolojik açıdan da fayda sağladığı bilinmektedir. Sakinleştirici bir etkisi bulunan bu bitki çayı, bireyleri rahatlatmakta ve strese bağlı olarak ortaya çıkan rahatsızlıkların önüne geçilmesine katkı sağlamaktadır. Ayrıca bu çayın tüketilmesi sonucu oluşan duygusal yöndeki olumlu değişim, bireylerin depresyon riskini de azaltacaktır.

Lohusalık sürecinde ve PMS döneminde olan kadınların bu bitki çayını tüketmesi önerilmektedir. Bu çayın tüketilmesi sayesinde duygular kontrol edebilecek ve stres seviyesi de oldukça azalacaktır.

Sağlıklı günler dileriz…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu