Facebook Pixel

Dereotunun Faydaları Bilmeye Değer!

Dereotu Nedir? 

dereotu nedir

Anayurdu ülkemizin Akdeniz kıyıları olarak kabul edilen dereotu, bilimsel ismiyle anethum graveolens olarak bilinmektedir. Anethum kelimesi Yunanca kökenli olan anethon sözcüğünden geldiği iddia edilmektedir. Anadolu bölgesinde kullanılmakta olan en geniş ismi darak otu olarak bilinmektedir. Karadeniz’de ise kimi bölgelerde kendisine sakal otu denmektedir. Bunlara ek olarak samot, samuk, samut ve Tarhan otu isimleri de kullanılmaktadır. Dereotunun faydaları için kanıt niteliğinde olan bir detay ise; çok uzun zamandan beri ilaç ve baharat olarak kullanılmasıdır. Hatta Mısır’da bulunan önemli eserlerden biri olan Ebers papirüsünde baş ağrısı ve damar sertliği ile alakalı önerilen amnest isimli bitkinin dereotu olduğu zannedilmektedir.

Çok eski birtakım eserlerde, İsraillilierin Filistin’de dereotu tarımı yaptıklarını ve bu tarımdan vergi aldıklarını yazılı olarak görmekteyiz. Avrupa’da ilaç olarak 10.yüzyıl sonrası kullanılmaya başlandığı zannedilmektedir. Rahim temizleme ve kabızlık önleme özellikleri Hipokrat’tan (Hippokrates) önce de bilinmektedir.

Roma İmparatorluğu zamanında yaşamış ve ismi bilinen Dioskorides, dereotu bitkisini gaz oluşmasını önleme ve idrar söktürme özellikleri ile, sütte kaynatılan tohumu da karın ağrısı probleminde kullanmıştır. Bunun dışında uzun müddet kullanıldığında ise görme gücünde zarar oluşturduğunu yazmıştır.

Azize Bingenli Hildegard bitkiyi burun kanaması, nezle ve akciğer iltihapları için kullanmıştır. İtalyan Doktor Pietro Andrea Mattioli (Matthiolus) rahim ağrılarına sebep olan ur ve yaraları dağıtıp eritme ve çocuklardaki göbek fıtıkları için kullanmıştır. İsviçreli Doktor Paracelsus sindirim kolaylaştırıcı, idrar söktürücü, süt artırıcı, ağız kokusunu önleyici, iştah artırıcı olarak kullanarak, cinsel güçsüzlük ve baş ağrısı için tavsiye etmektedir. Fransız askeri doktor olan Leclerc ise kusmaya karşı olan güçlü etkisini çok övmüştür.

Dereotu Hakkında

Avrupa’da insanlar eğer bu bitkiyi cildine temas edecek biçimde taşırsa büyülerden korunacağına ve şayet gelin düğününde dereotu bitkisini ayakkabısının içine koyarsa kocasından istediği her şeyi her zaman yaptırabileceğine inanırdı.

Afrika, Avrupa ve Asya’da yaygın bir şekilde tarımı yapılmakta olan dereotu, nemli olmayan toprakların haricinde neredeyse her tip toprakta yetişmeye müsaittir. 1 seneliktir ve ince beyaz kökü iğ görünümüne sahip, adeta dik ince bir boruyu andırmaktadır. Silindirimsi gövdesi koyu mavi ve yeşildir. Çiçekleri, saplarından ucuna kadar dikey bir biçimde, incecik beyaz ve koyu yeşil tonlarında çizgilerle sarılıdır. Çok ince yapraklara sahiptir. Alt tarafındaki yaprakları saplı bir şekildedir. Sarı olan küçük çiçekleri Haziran ve Temmuz aylarında toplu olarak açmaktadır. Şemsiyeye benzeyen bu çiçek topluluğunun çayı 20 santim civarıdır. Elips şekilde olan kahverengi tohumları incedir ve çevre-çevre kanatlıdır. Boyları 2 buçuk ile 4 milimetre arasında olan bitki, kuruduğunda boylamasına şekilde ortasından ikiye ayrılmaktadır. Dereotu tohumunun ve bitkisinin hoş, baharlı kokusu ve ferah bir tadı vardır.

Dereotunun Faydaları Nelerdir?

dereotunun faydaları nelerdir

  • Dereotunun barındırdığı kalsiyum, sütte bulunan kalsiyumdan fazladır. Bu sebepten ötürü kemik gelişimi noktasında önemli bir bitki olarak karşımıza çıkmaktadır. Özel olarak gelişim aşamasındaki çocuklar ve hamile kadınlar dikkatli bir şekilde tükettiğinde faydası kaçınılmaz olacaktır.
  • Dereotunun faydaları içerisinde bağışıklığı güçlendirmesi, vücuda girmeye çalışan mikroplara bir önlem olması da bulunmaktadır. İçerisinde bulundurduğu A,C, E vitaminleri ile demir, potasyum ve kalsiyum mineralleriyle güçlü antioksidan özelliklere sahip olduğunu kanıtlamaktadır. Bunun sonucunda hastalık meydana getirebilecek zararlı maddelere engel olmakta ve insan vücudunu hastalıklardan korumaktadır.
  • Uykusuzluk sorunlarında da çözüm oluşturabilen dereotu, sahip olduğu uçucu yağlar sayesinde vücuttaki sinirleri yatıştırmakta, sinir sistemini sağlıklı bir biçimde çalıştırmaktadır. Bu sayede depresyon, stres ve sinir benzeri negatif ruh halleri içerisinden kurtulmada destekçi olmakta ve bu sorunlardan kaynaklı uykusuzluğa da çözüm getirmektedir.
  • Yüksek tansiyonu düşürmede etkili olmaktadır. Dereotunun içerisindeki maddeler kan basıncını dengeliyor ve dolayısıyla kanın damarlarda yapmış olduğu yüksek basıncın önüne geçiyor. Halk dilinde yüksek tansiyon olarak bilinen bu sağlık sorununda da rol oynuyor. Sonuç olarak tansiyon hastalarının da aradığı metotların içinde yerini almış oluyor.
  • Gaz şişkinliği noktasında yemek sonraları bir fincan çayının içilmesi tavsiye edilmektedir. Antioksidan niteliği ile sindirim sistemindeki etkisi göz ardı edilemeyecek bir husustur. Sindirim sistemini sağlıklı bir şekilde çalıştırırken, özel olarak gaz probleminde ve hazımsızlıkta etkili bir tedavi yöntemidir. Düzenli bir şekilde kullanımı sağlandığında, gaz sancısı ve mide ağrılarında da rol oynamaktadır.
  • Masaj yağı olarak sinir yatıştırıcı, kramp çözücü ve sancı dindirici özellikleri bulunmaktadır.
  • Dereotunun faydaları içinde insanların hayat standardını en çok etkileyen durumlardan biri olan ağız kokusuna çözüm olması da bulunmaktadır. Dereotunun kendine özgü kokusunu sağlayan, içerisindeki yağlar ve zenginliği ile kötü kokuları da yok etmektedir. Ağız ve diş bakımı düzenli olarak yapılsa da bazen istenmeyen durumlardan ötürü kötü kokular oluşabilmektedir. Bu evrede düzenli olarak, tekrar belirtmek gerekirse ölçülü bir biçimde, dereotu tüketilirse ağız kokusuna da bir tedavi görevi üstlenmektedir.

Dereotu Nasıl Kullanılır?

dereotu nasıl kullanılır

Dereotundan faydalanmak 4 yöntem bulunmaktadır.

  1. Dereotu Çayı
  • 2 gram dereotu tohumuna 150 mililitre kaynar su ilave edilir.
  • 10 dakika demlendikten sonra süzülür.
  • Gün içerisinde 2 ile 3 çay fincanı arasında içilebilir.
  1. Dereotu Yağı
  • Dereotu tohumunu presleme, baskılama işlemiyle elde edilmektedir.
  • Gün içerisinde en fazla 1 çay kaşı kadar içilmelidir.
  1. Dereotu Tozu
  • Dereotu tohumu öğütülme işleminden geçerek elde edilmektedir.
  • Gün içerisinde 1 ile 2 kahve kaşığı arasında içilmelidir.
  1. Çiğ Olarak Dereotu Tüketimi

Pek çok kişinin bildiği üzere dereotu çiğ şekilde de tüketilebilmektedir. Üzerine tuz ve limon eklediğiniz taktirde iltihap sökme etkisine sahiptir. İsteğe bağlı olarak, genellikle yemeklere ve çorbalara da güzel bir koku ve tat katmak için de kullanılabilmektedir.

Dereotu Nerelerde Kullanılır?

dereotu nerelerde kullanılır

Dereotunun pek çok kullanımı mevcuttur fakat kullanıldığı bazı hastalıklar, rahatsızlıklar ve sağlıksal özellikleri şu şekildedir;

  • Hava yutma,
  • Hıçkırık,
  • Baş ağrısı,
  • Kusma,
  • Bağırsakta oluşan gazlar
  • İltihap önleme,
  • Kramp çözme,
  • Gaz ve süt söktürme,
  • Midesel tedavi.

Bunlara ilave olarak anason, kimyon ve rezene gibi aynı familyaya mensup olan bitkilerin kullanıldıkları hastalık ve rahatsızlıklarda da kullanılmaktadır. Ek olarak içerisindeki bazı maddeler şunlardır;

  • Miristisin,
  • Tanen,
  • Reçine,
  • Yağ,
  • Karvonlu eterli yağ

Dereotu Nasıl Toplanır? Nasıl Saklanır?

  • Olgunlaşan tohumları kolayca dökülmektedir. Tohumları kahverengi rengini almaya başladığında, Ağustos ayından Eylül ayına dek sabahları ve akşamları nemli havalarda toplanmalıdır.
  • Küçük demetler şeklinde asılarak, havası bol ve gölgeli alanlarda kurutulmalıdır. İyi bir şekilde kurutulduktan sonra hafifçe dokunuşlarla saplarından ayrılmalıdır. Hava geçirmeyecek cam kaplarda saklanmalıdır.

Dereotunun Faydaları için Doğal Reçeteler

dereotu kullanımı

Bitkiden faydalanma şekilleri değişkenlik gösterirken çeşitli hastalık, rahatsızlık ve problem için özel olarak hazırlanan, pratik ve kolaylıkla yapılan birtakım tarifler mevcuttur. Bunları numaralandırıp tarifi ve hazılanış şekillerini açıklamak gerekirse;

  1. Gözdeki Bağ Dokusu İltihabı İçin Çay

Gerekenler: 50 gram Dereotu tohumu

  • 1 gram tohuma 150 mililitre su ilave edilir.
  • 10 dakika demlendikten sonra süzülür.

Bu çay ile gün içerisinde isteğe bağlı olarak pek çok kez pansuman yapılabilir. Elbette aşırıya kaçmamak her noktada olduğu gibi burada da önem kazanacaktır.

  1. Hıçkırık Çayı

Gerekenler: 1 gram tarhun tozu, 3 gram dereotu tohumu

  • Karışım yapılır.
  • Bu karışıma 1 çay fincanı kadar kaynar su ilave edilir.
  • 2 ile 3 dakika demlendir ve ardından süzülür.

Sıcak bir şekilde içilmelidir. Dereotu çayı faydaları arasında hıçkırık için de iyi bir etki sahibi olduğu bilinmektedir.

  1. Adet Düzensizliği (Menstrüasyon Bozukluğu) Çayı

Gerekenler: 50 gram dereotu tohumu

  • 3 gram tohuma 150 mililitre kaynar su ilave edilir.
  • 10 dakika demlendikten sonra süzülür.

Gün içerisinde 3 çay fincanı kadar içilmelidir. Adet başlamasından 1 ile 2 hafta önce başlanmalıdır.

Dereotunun Yan Etkileri, Notlar ve Açıklamalar

dereotunun yan etkileri

Tavsiye edilen ölçülerde kullanıldığı takdirde bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır. Kimi doktorlar hamilelerin kullanmasında bazı sakıncalar görmektedir. Nadiren mide bulantısı yapabilmektedir.

Basur sancısı ve kaşıntı kesmesi açısından çayı ile iki günde bir kez pansuman ya da lavman yapılması tavsiye edilmektedir.

Şayet ciddi ve kronik bir rahatlığınız varsa ya da benzeri yeşilliklere, sebzeye alerjiniz varsa doktorunuzla veya konuyla alakalı bir uzmana danışıp onun kontrolü altında tüketimini gerçekleştirmelisiniz. Birçok bitki, meyve, sebze ve benzeri besin kullanımında olduğu üzere aşırıya kaçmayıp, düzenli ve kararında kullanımını gerçekleştirmek de büyük önem arz etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu