Trend

Utangaçlık 10 Adımda Nasıl Yenilir?

Hepimiz bazı durumlarda utanmışızdır. Bir şey isterken, bir soru soracakken, bir şeyler alacakken… Bu liste uzar gider. Bu durumu her insan ara ara yaşamaktadır. Ancak utangaçlığı süreğen şekilde yaşamak ise bizim hayatımıza zarar veren bir durumdur. Peki, utangaçlık nasıl yenilir? Gelin 10 adımda birlikte inceleyelim.

Utangaçlık Nedir?

utangaçlık nedir

Smith, Jones ve Briggs (1986)’e göre utangaçlık, toplumsal durumlara gerektirdiği kadar katılmakta başarısız olma eğilimi, etkileşimden kaçınma durumudur. Bununla birlikte utangaç kişiler için  sosyal dünya da, kendileri de sosyal kaygı unsurudur (Snyder, Smith, Augeli ve Ingram, 1985).

Şimdi gelelim hepinizin beklediği kısma, utangaçlığı yenebilmek için 10 “anahtar” niteliğindeki adıma…

Utangaçlık Nasıl Yenilir?

utangaçlık nasıl yenilir

  1. Kendinize Hata Yapma İzni Verin

Hepimizin hata yapmaya hakkı vardır. Utangaç bireyler hata yapmaktan çok korkabilirler. Biraz rahatlayıp, gevşeyin. Hata yapmamaya değil, sadece elinizden geleni yapmaya odaklanın.

  1. Kendinizi Tanımaya Çalışın

Kendinizin başarılı, başarısız yönlerini görmeye çalışın. Başarılı yönlerinize odaklanmaya çalışın. Utangaçlık durumunuzu fark edin ve kabullenip altta yatan sebeplerini incelemeye çalışın. Başarılı yönlerinizi utangaçlığınızı yenmek için bir anahtar olarak kullanabileceğinizi unutmayın.

  1. Dilinizi Değiştirin

Kullandığımız söylemleri değiştirmek bizim için iyi ilerlemenin ilk adımlarını oluşturabilir. Kendiniz için “utangaç biriyim” gibi ifadeler kullanmak yerine, “insanlarla iletişim kurmakta biraz zorlansam da bunu aşabilirim” gibi motive edici cümleler kullanmaya çalışın. Reddedilmenin olağan bir durum olduğunu kendinize hatırlatmayı unutmayın.

  1. Okuyun

Şu an yaptığınız gibi bu konuda birçok kaynak okuyun. Bilimsel kaynakları öncelikli olarak incelemenizi öneririm. Yaşadığınız durumun üstesinden gelebilmek için öncelikle durumunuzu tam olarak kavramanız çok önemlidir.

  1. Giyiminize dikkat edin

Gözümüze hoş gelen şekilde giyinmek bizim insanlarla iletişim kurmaya çalışırken daha özgüvenli hissetmemizi ve kendimizi daha iyi motive etmemizi sağlayabilir. Bunun için isterseniz saç stilinizi, renginizi değiştirmek; tarzınızda değişiklikler yapmak da etkili olabilir.

  1. Zihinde Canlandırma

İletişime geçmeden önce durumu zihninizde canlandırıp kendinizi hazırlayın. Buna ek olarak ayna karşısında konuşma da yapabilirsiniz. Bunları maça çıkmadan önceki antrenmanlar gibi düşünebilirsiniz.

  1. Konuşun

Bolca konuşun ve konuşturun. Yolda gördüğünüz insanlara adres sorun, görevlilere yer sorun, hiç tanımadığınız birine saati sorun, insanlara selam verin gibi birçok yol deneyebilirsiniz. Zamanla buna alışıp rahatlıkla konuşabileceğinizi göreceksiniz.

  1. Sosyal Ortamlara Girin

Sosyalliğinizi sağlayabileceğiniz; ilginizi çeken kulüplere, kurslara gidin. İlgi alanlarınız benzer olan insanlarla daha çok konuşacak konunuz olacaktır. Hem keyif alıp hem de sosyalleşebileceğiniz bir ortam oluşacaktır.

  1. Kendinize Küçük Sürprizler Yapın

Çoğumuz sürprizleri severiz ve insanlara ara ara yaparız. Peki ya kendimize? Ara sıra çabalarımız için kendimize küçük ödüller verelim, kendimizi mutlu edelim. Çabalarımızı içten bir şekilde destekleyip çabalamaya devam edelim.

  1. Uzman Yardımı

Yukarıdakilerin hepsini denediniz ancak halen sizin hayatınıza zarar veren bir halde olduğunu fark ettiyseniz, hiç zaman kaybetmeden psikolojik destek alarak bu konu üzerine çalışmayı ihmal etmeyin.

Psikolojik Danışman Okan Tiring

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu