Çocuklarla Doğru İletişim Kurmanın 15 Sırrı!

Çocuğunuz Kuralları Mı Çiğniyor? O Halde Nasıl Davranmalısınız? 

çocuklarla iletişim kurmanın sırları

Çocuğunuzu büyütürken kurduğunuz iletişim büyük bir öneme sahiptir. Bu iletişim şekli, hayatı boyunca onunla kurulan iletişimi inşa etmektedir. Çocuğunuzla doğru iletişim kurmanın sırları nelerdir? Bunu bilmek size çok fayda sağlayacaktır.

15 Maddede Çocuğunuzla Doğru İletişim Kurmanın Sırları! 

çocuklarla iletişim kurmanın sırları nelerdir

  1. İlk olarak çocuğunuzu iyi bir şekilde dinlemelisiniz. Eğer size bir şey söylerken onu dinliyormuş gibi yaparsanız bunu fark eder. Bu yüzden çocuğunuz size bir şey anlatmak istiyorsa ve sizin o sırada işiniz var ise biraz beklemesini ve az sonra dinleyeceğinizi söyleyin.
  2. Çocuğunuzla iletişim halindeyken göz teması kurmalısınız. Göz teması kurmanız, kendini değerli hissetmesini sağlar. Konuşmadan önce çocuğunuzu kucağınıza alabilirsiniz, boy hizasına inebilirsiniz veya onun mesafesine yakın oturabilirsiniz. Ayakta konuşmanız ona karşı bir güç olduğunuz imajını verebilir. Anlattıklarını anladığınızı fark ettirmek için onay işaretleri kullanın (Baş sallamak, evet, anlıyorum, hı-hı vs.)
  3. Görüşlerine saygı gösterin. Eğer ki bir konuda haksız bile olsa onu dinlemeniz gerekmektedir. Çocuk kendi hislerini, düşüncelerini fark etmeli ve özgürce bunu her ortamda söyleme hakkı olduğunu bilmelidir. Kendini rahatça ifade eden bir çocuk özgüveni daha çok olur.
  4. Ebeveynlerin aile içinde belirledikleri kurallar ve sınırlar, devamlı ve tutarlı şekilde uygulanmalıdır. Tutarlı bir biçimde belirlenen kuralları devam ettirmek doğru davranışın yerleşmesine katkı sağlayacaktır.
  5. Çocuk problemleri çözebilmek için kendi çaba sarf etmelidir. Güçlük çektiği durumlarda çözümsel davranmak yerine yalnızca ona yol gösterin. Çocuğunuz çözümü kendi bulabildiğini fark etsin.
  6. Çocuğunuz yanlış bir davranış yapmışsa bile ilk olarak onun olumlu olan yönlerini belirtin. Yanlış yaptığı davranış nedeniyle sevginizde herhangi bir azalma olmadığını hissettirin. Olumlu davranışlarını vurguladıktan sonra olumsuz davranışları nedenleriyle birlikte belirtin ve birlikte çözümü için kararlar alın.
  7. Gün içerisinde çocuğunuza yaşına uyacak şekilde sorumluluklar vermelisiniz. Yerine getirdiği her sorumluluk için ona olumlu geri bildirimde (teşekkür etmek gibi) bulunun.
  8. Ebeveynler olarak her gün belirli saatlerde alışkanlık haline getirilen aktiviteler yapın. Çocuklar için anne ve babanın yeri ayrıdır. Bu sebeple anne babalar bir birlerinin rollerini almamalı. Her gün günün belirli bir saatinde sizinle vakit geçireceğini bilmesi onu mutlu eder ve ilişkinizi kuvvetlendirir.
  9. Çocuğunuz gün içinde yapacağı her şey yaşına uygun olmalıdır. Örneğin, ne saat uyuyacağı, ne kadar süre TV izleyeceği, ne kadar süre oyun oynayacağı. Bunun farkında olan çocuk, bir birey olduğunu ve kendi sınırları olduğunun bilincindedir.
  10. Çocuğunuza “seni seviyorum” demelisiniz. Sevgiyi hisseden çocuk hayata karşı daha güçlü olur.
  11. Sorularınız ile çocuğunuzun dikkatini çekin. “Bugün hangi oyunları oynadın”, “Hangi oyuncakla oynadın” gibi özel sorular yönlendirmek, çocuğunuzu heveslendirecektir ve iletişimi güçlendirecektir. Çocuğunuza herhangi bir konuda söz vermişseniz, onu yapmalısınız. Söz verdikten sonra onu yapmamak size olan güvenini kırar.
  12. Çocuğunuz sınırları aşmışsa onu uyarın. Fakat bu uyarılar onu kıracak, zedeleyecek veya rencide edecek şekilde olmamalıdır. Açıklayarak uyarı yapmak, beklediğiniz davranış şekliyle istenilen sonuca ulaşmanızı sağlar.
  13. Çocuğunuza herhangi bir konuda söz vermişseniz, onu yapmalısınız. Söz verdikten sonra onu yapmamak size olan güvenini kırar.
  14. Çocuğunuzun yapmış olduğu davranışların size ne hissettirdiğini ifade edin. Size vurmaya çalıştığı zaman ona bağırıp ceza vermek yerine, “bu davranışın bana kötü hissettiriyor ve beni üzüyor” şeklinde ifade edebilirsiniz. Veya çocuğunuz sizi öpüp, sarıldığı zaman “Sarılman bana çok iyi hissettiriyor ve ben mutlu oluyorum” diyebilirsiniz. Bu şekilde çocuğunuza ifade etmek onun empati kurmasını sağlar ve karşısındaki kişinin ne hissettiğini önemsemesine katkıda bulunur.
  15. Çocuğunuzu büyütürken sabırlı olmak çok önemlidir. Karşınızda bir çocuk olduğunu unutmamalısınız. Sabırlı olabilmek için ebeveynler olarak kendinize vakit ayırmalı, hayattaki beklentilerinizin daha iyi bilincinde olmalısınız. Unutmamalısınız ki, mutlu anne-babalar daha mutlu çocuklar büyütebileceklerdir.

Uzman Klinik Psikolog Özge SARICA

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu