Facebook Pixel

Mevsimsel Depresyon Nasıl Mı Geçer?

Merak edilen ve sıkça sorulan sorunlardan biri; Mevsimsel depresyon nasıl geçer ve ne kadar sürer? Kış mevsimine geçiş için yaşanan hazırlıklar doğanın dengesinden dolayı sonbahar ayları ile birlikte başlar.

Mevsimsel Duygu Durum Bozukluğu Nedir?

mevsimsel duygu durum bozukluğu

İnsanların da fizyolojik ve psikolojik olarak bu tür bir hazırlığa ihtiyacı vardır. Bu hazırlıkların yapılmadığı; örneğin hava sıcaklıklarının normalin üzerinde seyretmesi ama güneş ışınlarının etkili olmaması, bulutlu kapalı havalar ve diğer birçok etkenin bir araya gelmesi durumlarında Mevsimsel Duygu durum Bozuklukları (MDB) meydana gelir. Güneşin kendini göstermemesinden kaynaklı, vücudumuz serotonin hormonunu üretemez, bunun yerine doğal sakinleştirici olan melatonin hormonunu daha fazla üretir. Vücudumuzda daha fazla melatonin salgılandığı için insanlar mevsimsel depresyon yaşarlar.

Mevsimsel Depresyon Nasıl Geçer? 

  • Düşüncelerinizin içinde kaybolmayın!

mevsimsel depresyon nasıl geçer

Depresif bir ruh halinde olmanızdan dolayı zihniniz sizi sürekli olumsuz otomatik düşüncelere iter. Olumsuz otomatik düşünceler bir anda aklınıza gelir ve sizi karanlık bir düşünce çukuruna çekerler. Böyle zamanlarda aklınıza gelen bu düşüncelerinizi bir kağıda yazın daha sonra yazdıklarınızı tek tek değerlendirin ve bu düşünceleriniz ile bir hikaye yazın. Yazdığınız hikayenizi size çağrıştıracak bir ad verin. Gün içerisinde bu olumsuz düşünceler aklınıza geldiğinde bu hikayenizin adını kendinize hatırlatın. Aklınızdan geçen her düşüncenin gerçek olmadığını aslında sizin yazdığınız bir hikaye olduğunu göreceksiniz.

  • Geçmiş, gelecek değil şimdiki zamanda olduğunuzu hatırlayın!

mevsimsel depresyon nasıl geçer

Gün içerisinde geçmişte yaşadığınız olumsuz olaylar, söyleyemediğiniz kelimeler, ifade edemediğiniz duygularınız zihninizi meşgul eder ve düşüncelerinizi negatif yönde etkiler. Bu şekilde bir ruh hali içerisinde iken yaptığınız işlerin gelecekte size ne kadar yarar sağlayacağı konusunda kendinize olan güveniniz azalır ve bir anda gelecek kaygısı yaşamaya başlarsınız. Ruhunuz geçmiş ve gelecek arasında sıkışıp kalır fakat esas olan şuandır. Geçmişe takılmak ya da gelecekle ilgili kaygılanmak yerine şimdiki zamanı en verimli şekilde kullanmaya çalışın. Temiz havayı içinize çekin ve hayatta kaldığınız için şükredin.

  • Bırakın doğa sizi iyileştirsin!

doğa

Hepimiz zor bir dönemden geçiyoruz, karantina sürecinde eğer imkânlarınız kısa doğa yürüyüşlerine uygunsa doğanın iyileştirici gücünü kullanın. Fiziksel egzersizler stresle baş etmenizde size yardımcı olacaktır. Ancak sosyal mesafe kurallarını asla unutmayın.

  • Zararlı maddelerden uzak durun!

sigarayı bırak

Depresif ruh hali içindeyken sigara, alkol kullanımı başta insanlara yalan bir rahatlama hissi verir fakat zamanla birlikte bu alışkanlıklar sizi fizyolojik ve psikolojik olarak yorarlar.

Gün içerisinde alkol, sigara ve kafein gibi sağlığa zararlı maddeleri aşırı olarak tüketmemeye özen gösterin. En azından miktarlarını sınırlamaya çalışın. Sigaradan kesinlikle uzak durun, içiyorsanız artık bırakın.

  • Hormonlarınıza kulak verin!

hormon

Vücudumuzda salgılanan hormonlardan birisi olan serotonin miktarında ki düşüş, mevsimsel duygulanım bozukluğunu tetikleyebilir. Güneş ışığı miktarının azalması, serotonin salgılanmasını azaltarak depresyon oluşumuna sebep olabilir.

  • Mevsimsel depresyonların uyku düzeninizi ve kalitesini etkilemesine izin vermeyin!

uyku düzeni

Uyku düzeninizin bozulması melatonin hormonunun dengesini bozabilir. Kaliteli bir uyku için her akşam aynı saatte yatıp sabahları aynı saatte kalkmaya çabalayın.

En az 8 saat uyuyarak yeni gün için enerji depolamaya çalışın.

Mevsimsel Depresyon Ne Kadar Sürer?

mevsimsel depresyon ne kadar sürer

Mevsimsel depresyonun süresi, kişiye ve yaşadığı depresyonun yoğunluğuna göre değişkenlik gösterir. Yaz aylarının bitimi ile başlayıp Şubat, Mart ayları gibi sona eren iki- üç aylık bir süreçtir. Yıl içinde birkaç defa tekrarlayan ya da daha uzun süren depresyonlar yaşıyor iseniz bir uzman ile görüşmenizi tavsiye ederiz.

Psikolog Seren YILMAZ

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu