Daha Parlak Diş İçin Beyazlatma Yöntemleri
Evde diş beyazlatma yöntemleri nelerdir ve zarar verir mi gibi başlıklar son dönemlerde oldukça merak edilen konulardır. Bu sebeple yazımda size diş renkleşme nedenleri ve beyazlatma yöntemleri ile alakalı tüm merak edilenleri anlatacağım. Haydi başlayalım…
Diş Renklenmeleri Neden Olur?
Diş renkleşmelerinin en önemli nedeni beslenme alışkanlıklarımızdır. Yediğimiz ve içtiğimiz malzemeler diş dokusu üzerinde biriktikçe diş rengimiz değişmeye başlar. Dişlerimizi iyi fırçalamadığımız zaman renklenmeler olabildiği gibi, bazı gıdaların boyutları çok küçük olduğu için diş içine giren bu artıkları diş macunu ve fırçalama ile çıkarmak mümkün olmaz. Ülkemizde oldukça tüketilen siyah çay, kahve, nikotin, alkollü içecekler ve bazı bitki çayları en önemli örnekleridir… Bunların dışında diş renklenmelerinin birçok sebebi vardır:
- Travma,
- Yaşam boyu devam eden fizyolojik renkleşme,
- Bazı ağız çalkalama suları,
- Aşırı flor alımına bağlı,
- Bazı antibiyotiklerin kullanımı,
- Bazı dolgu maddeleri,
- Bazen kanal tedavi uygulamalarından sonra,
- Bazı hastalıklar,
- Diş minesinin zarar gördüğü durumlar gibi örneklerdir.
Dişlerim Daha Beyaz Olabilir Mi?
Günümüz yöntemleri ile bir çok diş renkleşmesini beyazlatmamız mümkündür. Beslenme alışkanlığı bağlı olan renklenmeler diş taşı temizliği ile temizlendiğinde diş rengi açıldığı yanılgısı olabilir. Halbuki kendi dişinizin rengi orataya çıkacaktır. Oysaki amacınız dişlerinizde renk tonu açılması ise, bunun adına “Diş beyazlatma veya bleaching” diyoruz.
Diş beyazlatmanın başarılı olabilmesi için öncelikle dişlerinizin neden renklendiğinin bilinmesi gerekir.
Bu sebeple diş hekiminize başvurmalısınız.
Her Renklenmiş Diş Beyazlar Mı?
Günümüz teknolojisi ile bir çok renkleşmeyi beyazlatmak mümkündür. Sadece diş beyazlatma süreleri renklenme çeşidine göre farklı sürebilir. Özellikle kullanılan ilaçlar ya da kullanılan amalgam dolgular sonucu oluşan metalik renkleşmelere, diş dokumuzdaki bazı yapısal ve gelişimsel bozukluklara beyazlatma işlemi etkili olmayacaktır. Bu sebeple dişlerin tedavisinde veneer kuron, laminate veneer gibi tedavi seçenekleri değerlendirilmelidir. Bunun dışında, dişlerinizde çürükler varsa, ağzınızda yaralar varsa, hamilelerde, 18 yaş altındaki bireylerde, aşırı sigara içenlerde uygulanmamaktadır.
Diş Beyazlatma Yönteminde Diş Nasıl Beyazlıyor?
Beyazlatma işlemi sırasında dişe uygulanan kimyasalın adı hidrojen peroksittir. Kullanılan maddeler oksijen (0) açığa çıkarır. Oksijenin ayrılmasıyla birlikte dişin rengi de açılmaya başlar .
Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?
Beyazlatma yöntemi; renklenmenin şiddetine göre hekiminiz tarafından belirlenmektedir. Bu yöntemler;
- Ofis tipi; muayenehanede uygulanan
- Ev tipi; plak ile evde uygulanan
- Kombine; yani hem ofis hem de ev tipinin birlikte uygulanan yöntemleridir.
Dişlere Zarar Verir Mi?
Diş hekimi kontrolünde yapılan beyazlatma dişe zarar vermemektedir. Bununla birlikte dünyanın birçok ülkesinde diş beyazlatma kozmetik bir uygulamadır. Ancak beyazlatma sırasında kullanılan hidrojen peroksitin konsantrasyonunda dikkatli olunmalıdır. Oldukça yakıcı olduğundan belli sürede ve seansta diş ile temas etmelidir.
Marketlerde Satılan Diş Beyazlatıcıları İşe Yarar Mı?
Diş macunları ile günlük plak temizliği yapıldığı için diş tonunda renk açılması olmamaktadır. Macunlarının içerdiği beyazlatma ajanı çok düşük konsantrasyonda olduğu için etkinliği düşük düzeyde kalacaktır. Sosyal medya üzerinde beyazlatma amaçlı satılan her ürün kullanılmamalıdır.
Diş Beyazlatma Kaç Gün Sürer?
Renklenmenin sebebine ve şiddetine göre değişmektedir. Klinik ortamında; bir kaç gün ile 6 ay arasında değişebilmektedir.
Diş Beyazlatma Uygulaması Sırasında Dişlerde Hassasiyet Olur Mu?
Beyazlatma sonrası oluşan hassasiyet kişiden kişiye değişmektedir. Öyleyse hastanın toleransına göre tedaviye ara vermek gerekir. Hassasiyet çoğu zaman 24 saat sürmektedir. Genellikle kendiliğinden düzelmektedir; aksi taktirde hassasiyet giderici jel ya da macun da kullanılır.
Beyazlatma Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Etmeliyim?
Diş beyazlatma sonrası, renkleşmeye sebep olan beslenme alışkanlıklarına (çay, kahve, sigara, şalgam, kırmızı şarap vb…) iki hafta kadar ara vermek gerekir. Bu süreçte ağız bakımına dikkat edilmesi beyazlatmanın geri dönmesini engeller. Dişlerinizin tekrar renklenmeye başladığını hissettiğinizde, hekiminizin yönlendirmesiyle bir hafta süreyle evde kendiniz “ev tipi” diş beyazlatmanızı yaparsanız, bu sorunun önüne geçebilirsiniz.
Bir Yorum