Düşük Kilolu Olmanın Sağlık Açısından Riskleri
Obezitenin hızla arttığı günümüzde fazla kilolu olmanın sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini çok sık konuşuyoruz. Peki ya düşük kilolu olmanın sağlık üzerine etkileri nelerdir? Düşük kilolu olma ve yetersiz beslenmeyle ilişkili ciddi sağlık riskleri bulunmaktadır. Özellikle sosyal medya bireylerde (özellikle genç kızlarda) “zayıf olma” algısını arttırmakta hatta bazı bireylerde yeme bozukluğuna kadar dayanan ciddi sorunları beraberinde getirmektedir.
Zayıflığın Belirlenmesi
Vücut kitle indeksi (BKİ) size bu konuda yardımcı olabilir.
BKİ= Vücut Ağırlığı (kg)/ Boy(cm)2
BKİ değeriniz 18.5’in altında ise zayıf sınıfındasınızdır. Fakat BKİ tahmini bir değerdir ve sınırlamaları vardır. Örneğin; Sporcular fazla kas yapılarına sahiptir, yağ oranları düşüktür. Yaşlı bireylerde ise kas kaybı olduğu için BKİ bu bireylerde doğru bir değerlendirme ölçütü değildir.
Düşük Kilolu Olmanın Sağlık Üzerine Etkileri
- Büyüme-Gelişme Gerilikleri:
Vücut için gerekli olan besin öğelerini yeterli miktarda alınmadığı için bu beslenme alışkanlığını kısa ve uzun vadede devam ettirmek özellikle çocukluk döneminde büyüme ve gelişme geriliklerine sebep olmaktadır. Boy uzunluğu, kemik-eklem gelişimi, doku ve organ hasarlarının onarımı olumsuz etkilenmektedir. 3 yaş altı çocuklarda beyin gelişimi ve motor fonksiyonların gelişimi için yeterli beslenme çok önemlidir. Daha büyük çocuklarda yetersiz beslenmeyle birlikte zihinsel aktivite, odaklanma, hafıza gibi fonksiyonlarda anormallikler görülebilir. Yetişkinlerde ise konsantrasyon kaybı, dikkatsizlik, huzursuzluk görülebilir.
- Bağışıklık Sistemi Fonksiyonlarının Azalması:
Bağışıklık sistemi için yeterli ve dengeli beslenmek çok önemlidir. Vücut için gerekli olan makro ve mikro besin öğeleri yeterli alınmadığında vücut direnci düşmektedir. Bazı araştırmalar zayıflık ile artan enfeksiyon riski arasında bağlantıyı ortaya koymaktadır.
- Osteoporoz Riskinin Artması:
Düşük vücut ağırlığı, düşük kemik mineral yoğunluğu ve osteoporoz riskinizi artırabilir. Kemik kırıklıkları ve kemik erimesi riski artmaktadır. Bir çalışmada 1,767 premenopozal kadında kemik- mineral yoğunluğu incelenmiştir. BKİ<18,5 sahip kadınların %24’ünün düşük kemik-mineral yoğunluğuna sahip olduğu bulunmuştur. BKİ>18.5’ten yüksek olan katılımcıların yalnızca %9.4’ü düşük kemik-mineral yoğunluğu gözlemlenmiştir. Çalışma sonuçları, zayıf olmanın osteoporoz riskini artırdığını göstermektedir.
- Doğurganlık Sorunları:
Düşük vücut kitle indeksi olan kadınlar, adet görememe (amenore) ve diğer adet döngüsü işlev bozuklukları için yüksek risk altındadır. Düzensiz veya atlanan adet döngüleri yumurtlama sorunlarının bir göstergesi olabilir. Kronik anovülasyon kısırlığa neden olabilir. Gebe kalmaya çalışıyorsanız ve zayıfsanız gebelik öncesi sağlıklı kilo aralığına ulaşmanız gebelik süresince bebeğiniz için oluşabilecek riskleri azaltmaktadır. Erkeklerde ise düşük kilolu olmanın sperm kalitesini azalttığına dair çalışmalar vardır.
- Cerrahi Komplikasyon Riskinin Artması:
Çalışmalar zayıf olmanın yaraların geç iyileşmesine sebep olduğu ve ameliyat sonrası gözlenen çeşitli komplikasyon riskinin arttığını göstermektedir. Bir çalışmada, kalça protezi ameliyatı geçiren normal kilolu insanlara kıyasla, zayıf kişilerde artan komplikasyonlar gözlemlenmiştir. Koroner baypas ameliyatı ve akciğer nakillerini takip eden komplikasyonlar , zayıf kişiler için de daha yüksek görünmektedir. Araştırmacılar ayrıca düşük vücut kitle indeksi ile ameliyat sonrası ölüm riskinin artması arasında bağlantı kurmuştur.
Yukarıda bahsettiğim riskler en sık karşılan ve en ciddi olan sağlık riskleridir. Düşük kilolu iseniz öncelikle altında yatan tıbbi bir sorun varsa bu tedavi edilmelidir. Sonrasında yeterli ve dengeli beslenip sağlıklı kilo aralığına ulaşarak bunu korumalısınız. Beslenme uzmanlarına danışarak ideal kilonuza ulaşabilirsiniz. Sağlıklı ve mutlu kalın!