Göz Siniri Kuruması ve Tedavisi
Gözümüzdeki sinirlerin içerisinde barındırdığı hücreleri kaybetmesi sonucunda gözde sinir kuruması oluşmaktadır. Bu sebeple gözlerin etkisi artık eskisi gibi işlevselliğini devam ettiremez hale gelir. Peki, göz siniri yenilenir mi? Gözde oluşan sorunlar, rahatsızlıklar günlük yaşantımızı büyük oranda etkilediğinden dolayı bazı durumlarda kontrollere gidilip nedeni mutlaka araştırılmalıdır. Özellikle de göz siniri kuruması gibi yüksek bir risk bulunduran bir durumda. Eğer meydana gelen bir kuruma mevcutsa, bizi yenilenmesi çok zor olan bir durum içine sokabilir.
Uzman doktorlara göre ciddiye alınması gereken bu durum, her zaman olması gerektiği gibi erken tanı ve teşhis koyulabilmesi açısından kontrol edilmeli ve gerekli tedbirler alınmalıdır. Damar kuruması olarak da bilinen bu durumu, göz yaşı kuruması ile karıştırmamak burada çok önemlidir. Çünkü her ikisi de farklı problemlerdir. Bahsetmiş olduğumuz durumda sonuç körlüğe kadar yol açabilir hatta ve hatta tedavi için zor süreçler bile gerektirebilir. Kanı tam olarak taşıyamayan damar, besini ulaştıramadığından dolayı reseptör görevini yerine getiremez ve özellikle görme kaybının maksimum seçeneklerinden birisi meydana gelebilir. Bu şiddetin oluşum derecesi, etkilenen hangi damar olduğuna göre farklılık göstermektedir. Retina damarlarında da karşılaşılan bu tıkanıklık aniden ağrı olmadan da görme kaybı şikayeti ile ortaya çıkabilmektedir.
Göz bölgesinde meydana gelebilecek sinirsel rahatsızlıklardan biri olan göz siniri kuruması vücuttaki diğer sinir bölgelerine göre çok daha önemli bir problem oluşturabilir. Yıllardır bu konuda birçok farklı çalışma yapılmış olmasına rağmen geliştirilen tedavi yolları tam olarak hayata geçirilebilmiş değildir. Bu durumu önleyebilmek adına bazı uygulamalar bulunmasına rağmen henüz bu hastalıkla ilgili tedaviler tam olarak uygulanamadığı için göz sinirlerinin kuruma göstermemesi amaçlanmaktadır. Bu durum gerçekleştiğinde de geri dönüşü maalesef sağlanamamaktadır. Göz doktorları tarafından önerilen en önemli tedavi şekli öncelikle gözlerin bakımı çok iyi bir şekilde yapılmasıdır. Bu şekilde hareket ederek göz sinir kuruması tedavi yöntemleri çok daha fazla gelişmiş bir hale gelerek olumlu neticeler verilene dek gözlerin korunması sağlanabilir.
Göz Siniri Kurması Nedir?
İnsan vücudunda bulunan bütün sinir hücreleri gibi göz sinirleri de belli başlı nedenlere bağlı olarak canlılıklarını ve hassasiyetlerini kaybedebilirler. Göz sinirlerinin işlevselliğini kaybetmesi sonucu, gözlerin net olarak işlevselliğini yerine getirmesini tam anlamıyla engelleyen bir durumdur. Bu durum tıbbi olarak gözlerde sinir veya damar kuruması gibi farklı isimlerde adlandırılır. Eğer bilimsel olarak açıklanması gerekirse şu şekilde bir tanımı olabilir. Göz içerisinde bulunan sinirlerin görülebilecek en doğal rengi pembe renk olmalıdır. Ancak göz içerisinde bulunan sinir dokularının zaman geçtikçe farklı etkiler yüzünden hücrelerini kaybettiğinde damarların renginde değişkenlik oluşur ve beyazlık meydana gelebilir. Bu nedenle göz siniri kuruması olarak isimlendirilen ve halk arasında kuru göz hastalığı olarak da bilinen bir rahatsızlığı ortaya çıkarır. Tıbbi olarak bu durumun oluşması neticesinde gözle görülür bir halde dokularda renk kaybı ve kurumuşluk ortaya çıkar.
Göz Siniri Kuruması Nedenleri Nelerdir?
Tıp dünyasında hiçbir hastalık tek bir nedenden ötürü oluşmadığı için bu hastalıkta pek çok farklı sebeplere bağlı olarak oluşabilen bir durumdur. Pek çok hastalık, altında yatan bilinmedik nedenlerden dolayı oluşabiliyorken tıp, bu nedenlerin meydana geliş yollarını araştırmakta aynı zamanda bazı hastalıkların da tedavi yöntemlerini keşfedebilmektedir. Göz bölgesinde oluşabilecek en ağır ve sonucu çok zor hastalıklardan biri olarak göz siniri kuruması hastalığı da farklı sebeplere bağlı olabilir. Genel olarak bu hastalığın başlıca nedenleri içerisinde belirli araştırmalar sonucunda bazı noktalar elde edilmiştir. Ortaya çıkarılan nedenler arasında şunları sayabiliriz;
- Göz sinirlerini besleyen bazı damarlarda tıkanma,
- Göz tansiyonu sorunları,
- Göz sinir iltihabı,
- Göz Sinirlerine baskı yapan bir tümörün oluşumu,
- Tiroid vb. gibi hormonal rahatsızlıklara bağlı olarak gelişen göz hastalıkları,
- Beyin sıvısında artış yaşanması,
- Genetik olarak veya doğuştan meydana gelebilen rahatsızlıklar,
- Multiple Skleroz hastalığı,
- Beyin zarında iltihaplar oluşması gibi sorunlar bulunmaktadır.
Yapılmış olan bu geniş çaplı araştırmalar ve ortaya çıkan farklı nedenler sonucunda gözlemlendiği gibi göz bölgesinde görülen sinir ve damar kuruması gibi sıkıntılar çok farklı sebeplerden ötürü oluşabilen bir rahatsızlıktır. Bu sebeple göz hekimleri tarafından en hızlı şekilde yalnız bir tanı yöntemi kullanılarak bu sorunun belirlenmesi çok zor olabilmektedir. Yukarıda saydığımız nedenler dışında bu hastalığın tespitinde etkili olabilecek birçok farklı rahatsızlıkta bulunabilir.
Göz Siniri Yenilenir Mi?
Eğer göz sinirleri hücreleri, işlevlerini tamamen kaybettiyse göz siniri yenilenir mi sorusunun cevabı “yenilenemez” olacaktır. Kaybedilen bu hücrelerin tekrar canlanması mümkün olmayacaktır. Kısaca şunu da diyebiliriz aslında; ne yazık ki buna yönelik bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Ancak kaybın tam anlamıyla gerçekleşmediği durumlarda ise göz siniri kurumasının nedenleri teşhis edilip, rahatsızlığın ilerlemesi önlenebilmektedir. Göz siniri kuruması tedavi yöntemlerini aşağıda daha detaylı ele alalım isterseniz.
Göz Siniri Kuruması Tedavisi
Çok uzun senelerden bu zamana dek tıp dünyasında hastalıklarda tedavi yöntemleri aranırken göz siniri kuruması hastalığı için geliştirilen ve aranan tedavi yolları noktasında net olarak sonuç sağlayan bir yöntemden bahsetmek maalesef çok zordur. Bu tarz hastalıklarda tedavi yöntemleri geliştirilebilmesi için hastalığın nedeninin ve boyutlarının net bir şekilde tespit edilmesi ve buna göre tedavi noktaları aranması gerekir. Ancak diğer sinir hücrelerine kıyasla göz sinir dokularında bulunan sinir hücreleri canlılıklarını kaybettiğinde tekrar canlandırılabilmeleri ve hayata döndürülebilmeleri mümkün olmadığından dolayı tam olarak bir tedavi yöntemi de geliştirilememektedir.
Bu durumda gerçekleştirilebilecek en net tedavi yöntemi için gözün kesin olarak kaydedilmemiş olması ve rahatsızlığa neden olan sorunun belirlenebilmesi sayesinde göz sinir kuruması tedavisi uygulayabilmek elbette mümkündür. Ancak bu tedavi yöntemi de yalnızca önleyici aynı zamanda kurumanın da tamamlanarak gözün kaybedilmesini engelleyen bir uygulamayı kapsamaktadır. Bu tedavi uygulaması sırasında uzmanlar tarafından belirlenen özel gözlüklerin kullanılması ve bunun yanında görüş açısının tekrar güçlendirilmesini sağlamak mümkün olacaktır. Fakat çok ilerlemiş bir durumda göz damarı kuruması ameliyatı gibi herhangi bir olanak bulunmadığından dolayı ancak bu denli netice verebilecek bir tedavi yöntemi denenebilmektedir. Eğer bu tür şikayetleriniz varsa lütfen uzman bir göz doktoruna başvurunuz.
Göz sinirlerim uzun süre bilgisayar ve laptop kullanımında kuruyor. Tedavi olacağım
Uzun zamandır böyle bir rahatsızlığım vardır bu yöntemleri denedim çok işe yaradı. Size çok teşekkür ediyorum.
Sürekli bilgisayara bakıyorum o yüzden gözümde rahatsızlık vardi bu yöntemleri deneyeceğim:)
Çok başarılı bir site tebrik ederim. Baya işime yarayan bilgiler var.
Bayadan beri göz hakkında sorunlarım vardı bu kadar güzel bilgileriniz için teşekkürler deneyeceğim💕
Goz siniri kurumasi uzerine cok guzel bir yazi olmus bu hastaligi gecirenler bu yazi sayesinde daha bilinclenip tedavilerine o yonde devam ederler.
Ben şuan 25 yasındayım. İlkokula başladığım yıllar tahtadaki yazıları en önden bile göremiyordum. Bulunduğum yerdeki doktora götürdüğünde annem ve babama kör olacağımı söylemiş ve ankara gazi hastanesine sevk etmiş. Ankara gazi hastanesinde 3 sene gidip geldim. Doktorların annem ve babama dediği şey göze giden sinir damarlarında kuruma var ve gözün arka kısmında olduğu için müdahale edemiyoruz sadece hastalığın gidişatını takip ediyoruz…vs vs. Yakın zamanda gittiğimde hastaneye bana doktorun dediği şey gözünün birinde %40 diğerinde %60 görme kaybı var. Yakınıda göremiyorum uzağıda. Askerden geldiğimde uzman çavuşluğu kazandm. Mülakatlarını geçtim sağlık raporu için heyete girdiğimde 13 doktorun 12 sini geçtim göz doktoru ret verdi. Bekçiliği başvurdum mülakatları geçtim heyette yine kaldım gözden. Sürekli bişeyler için uğraştım ama hiçbizaman muhaffak olamadım.Ameliyat yapmıyorlar, gözlük veya lens vermiyorlar. Her iş tersine gidiyor. Allah düşmanımın başına vermesin bu denli bir rahatsızlık başta kendim olmak üzere herkeze Allahdan şifa diliyorum.