Facebook Pixel

İlişkilerde Ne İstediğimizi Biliyor Muyuz?

İlişki Analizi

ilişki

İlişki analizi… Ne kadar uyumlusunuz? Bu zamana kadar nasıl bir ilişki istediğinizi hiç düşündünüz mü?

Ben nasıl biriyle birlikte olmak istiyorum?”

Nasıl biriyle anlaşabilirim?

Belki de hiç ortak noktası olmayan biri ile beraberlik sürdürüyorsunuz. Örneğin bazı çiftlerde bir taraf sosyalken diğer taraf daha sakin ve yalnız olmayı, az insanla olmayı seven birisi olabilir. İlişkilerde sorumluluk, sahiplenme, ciddiyet bekleyen biriyseniz daha flörtöz yapıda ve henüz ciddi düşünmeyen biri ile yapamazsınız. Yapamazsınız dedim diye tepki verenler olacaktır. Aslında benim burada demek istediğim ilişkinin kalitesinin düşmesi.

Mesela bir çift düşünün bir taraf “Maddiyat benim için önemli değil” diyen biri ve partneri de kendine yetebilen ve fazlasını istemeyen biri olsun. Burada elbette bu çift güzel vakit geçirip evlenebilirler. Fakat yaşam kaliteleri bakımından birbirlerini yıpratmaya çok müsait olacaklardır. Maddiyatı önemseyen taraf, karşı tarafa kendinin yetersiz ve güçsüz hissettirebilir. İlerleyen zamanlarda bu durum konuşulmazsa ilişkide alınmaya, kırılmaya ve yaralanmaya yol açabilir.

Bütün bunların önüne geçebilmek adına elinize bir kağıt kalem alın ve şu soruların cevaplarını verin:

  • Nasıl bir ilişki istiyorum?
  • Ne tür kriterlerim var?
  • Neler yapmaktan hoşlanırım?
  • Karşı taraftan ne beklerim?
  • Olmazsa olmazlarım neler?

Soruları isteğinize göre şekillendirmeniz mümkün. Kendinize sınırlar ve istekler oluşturun ve beklentinizi sıralayarak kendi analizinizi yapın.

Peki Bu Analiz Ne İşe Yarayacak?

ilişki analizi ne işe yarayacak

Ne istediğinizi bilmediğinizde uyumlu olmayacak biriyle oldurmaya çalışıp, daha da yorucu olan “değiştirme” çabasına girmenizi önler. Net olmak işleri kolaylaştırır. Ne istediğinizi bilirseniz hayal kırıklıklarınızı minimumda yaşarsınız. Ne istediğimizi bilmediğimizde partnerimizi de peşimizden sürükleriz. Beklentimizi karşılamadığında da üzülüp kendimizi değersiz hissederiz.

Partneriniz evde vakit geçirmeyi seven birisiyse ve siz zorla onu dışarıya çıkması için zorladığınızda o da siz de kendinizi kötü hissedersiniz. Veya herhangi bir eğlence programında sizin zorunuzla mı orada oturuyor yoksa kendi isteği ile mi geldi bilemeyeceksiniz. Aslında burada ilişkinin kalitesini düşüren asıl nokta sizin partnerinizi dışarı çıkarmaya ikna etmek için harcadığınız efor, partnerinizin de sırf siz istediğiniz için o an kendisiyle mücadele ediyor olmasıdır. Her gün bu mücadeleyi veren iki insanın ilişki kalitesinin düşmesi kaçınılmazdır. Bunun örneklerini çokça verebiliriz. Çocuk isteyen birinin çocuk istemeyen biriyle beraber olup, “belki evlenince değişir” düşüncesi, ilişkinin ilerleyen dönemlerinde yıpranmaya ve boşanmaya yol açar. Bakış açınızın aynı olmasa bile yakın perspektiften olması bu kaliteyi koruyacaktır. Elbette tartışmalar, sürtüşmeler olacak fakat her gün aynı şeyler için mücadele vermemiş olacaksınız. Partnerinizi de kendinizi de olduğunuz gibi kabul ederek, değiştirmeye çalışmadan ilişkiyi yürütmek “zıt kutuplar birbirini çeker” tezini doğrulayacaktır.

Uzman Klinik Psikolog Tuğçe Özkan

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu