Facebook Pixel

İlişkide Üçgen ve Sınır Meseleleri

İlişki Üçgeni Nedir?

ilişki üçgeni nedir

İlişki üçgeni… Üçgeni daha iyi anlayabilmek için bir ilişkiyi Eş A noktası ve Eş B noktasının oluşturduğu düz bir çizgi olarak düşünelim. Üçgen ise bu düz çizginin üzerine yeni bir nokta eklenmesi ile oluşur. İlişkilerde çiftlerin dahil etmesi ile ya da onların isteği dışında üçgenler oluşabilir. Üçgen oluşmasının sebebi çoğu zaman kişi veya kişilerdir. Bu kişiler arkadaşlar, evlilik dışı ilişki, kök ailedeki ebeveynler olabileceği gibi çiftin çocukları da olabilir. Zaman zaman üçgenin bu üçüncü parçasının çiftlerden birinin kendi kişiliğiyle iç içe geçmiş hobileri, işi vb. olduğu da görülür.

Çift ve Ayrı Kişiler Olma Noktasındaki Sınır

çift ve ayrı kişiler

Oluşan üçgenleri bozmanın ya da en başta bir üçgen içine girmemenin en önemli yolu sınırlardır. Çift sınırları önce kendi aralarında belirlemeli ve bu sınırlarla alakalı tutarlı davranışlar sergilemelidir.

Sınırların belirlenmesi aşamasında çiftler çoğunlukla daha önce farkında olmadıkları farklı yanları olduğunu görebilir. Birbirinden farklı iki kişi olarak tamamen aynı şeylerden hoşlanmıyor olmanın çok normal olduğunu kabul ederek başlamalıyız.

Birlikte yapabileceğiniz ve yapmaktan hoşlandığınız şeyler hakkında konuşmak, sorumluluklar ve kimin neyi daha iyi yapabiliyor olduğunu belirlemek yaşantınızı kolaylaştırır. Bununla beraber birinizin yapmaktan hoşlanmadığı şeylerin diğerinin çok hoşuna gitmesi durumuyla ilgili de karşılıklı anlaşmalar ve çizelgeler oluşturmanın hem sınırları güçlendirme hem de üçgenlerden korunmak için faydası olacaktır.

ilişki üçgeni ve sınırlar

Üçgen Çoktan Oluştuysa ve Bir Parçası Çocuğumuzsa Ne Yapmalıyız?

Özellikle yeni ve ilk anne-babalık tecrübesi olan çiftler bir rol karmaşası içinde olurlar. Karı-koca olmanın yanına ebeveynlik rolleri eklenmiştir ve bakmak zorunda oldukları küçük bir bebek vardır. Bu durum, değişen hayat koşulları ve ağır sorumluluklarla birlikte içsel bir stres yaratarak zamanla kişiler arası strese dönüşebilir ve ilişkilerine zarar verebilir. Çiftlerin yapması gereken tüm rollerinin farkında olarak her şeyi aynı anda “çok iyi” yapmak zorunda olmadıklarıdır.

Çocuk ve ebeveyn üçgeni çocuğun ilerleyen yaşlarında da görülebilir. Ebeveynler olarak bu üçgenden çıkabilmenin tek yolu net, uygulanabilir, herkesin kabul ettiği sınır ve kurallar belirlemek ve bu kurallar konusunda çocuğa ebeveynlerin aynı pencereden baktıklarını göstermektir.

ilişki üçgeni

Aile Danışmanı Asena Şeşen

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu