Facebook Pixel
Trend

Avuç İçi Soyulması 7 Nedeni 8 Tedavi Seçeneği

Avuç içi soyulması nedenlerini ve tedavi yöntemlerini detaylı bir şekilde hazırladık. Ancak öncesinde avuç içi derinin yapısını da bilmemiz gerekiyor.

Avuç içi insan vücudunu en üst katman olarak kaplayan, altındaki kas ve organları koruyan bir organdır. Temel olarak üstte epidermis, altta dermis olmak üzere 2 önemli katmandan oluşur. Epidermis ve dermiş tabaklarının da alt tabakaları mevcuttur. Epidermis tabakası genel olarak 0.03- 0.05 milimetre kalınlığındadır; birden fazla katmanlı, sert, koruyucu bariyer görevi yapan bir yapıya sahiptir. Epidermis tabakası derinden yüzeye doğru ilerleyen keratinositlerden oluşur. Bu keratonistler en üst katmana ulaştığında epidermal dönüş (ölü hücrelerin banyo, kaşıma vb. durumlarda yerini yeni tabakaya bırakması) evresine girerler. Bu işlem sürecinin ad olarak karşılığı deskuamasyon olup, tam cilt yenileme süreci 2 ayı bulabilmektedir.

Deri Soyulma Sebepleri

Epidermisde gerçekleşmektedir. Bu tabakada hasar oluştuğunda soyulmalar görülür. Deri soyulma sebepleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Enfeksiyon
  • Güneş yanıkları
  • Kuruluk
  • Kurdeşen vb. cilt tahrişine sebep olan cilt problemleri

Vücudun pek çok yerinde oluşabilen deri soyulmalarının avuç içi soyulmalar olarak ortaya çıktıkları dönemde pek çok kişi tarafından önemsenmezler. Bu soyulmalar en çok kullanılan uzuvlardan olan ellerde görünüş bozukluğu oluşturmanın yanı sıra tedavi aşamalarının uzun ve zorlu geçen hastalıklara haberci olabilir. Avuç içi deri soyulmalarının yanında oluşabilecek kaşıntı, yanma, ağrı, tahriş ile beraber oluşan yaralar kişiyi son derece rahatsız eder ve günlük yaşamın pek çok aşamasında gerilemeye sebep olur. Tüm bu sorunları beraberinde getiren avuç içi deri soyulması 7 nedene bağlı olarak gelişebilir.

Avuç İçi Soyulması 7 Nedeni

avuç içi soyulması nedenleri

  1. Cildin nemden yoksun olması
  2. Alerjik reaksiyona sebep olan etmenler ile temas
  3. Mantar hastalığı
  4. Sedef hastalığı
  5. Avuç içi egzama oluşumu
  6. Ter bezlerinin çok fazla çalışması
  7. Kawasaki hastalığı

Deri soyulmaları dış etmenlerin yarattığı kuruluk, tahriş, kaşıntı vb. etmenlerden veya çeşitli hastalıkların belirtisi olarak oluşabilir. Doku üzerinde bozuk bir görünüm oluşturan bu soyulmalar yara, ağrı vb. rahatsız edici durumları da beraberinde getirebilir.

Vücudun çeşitli bölgelerinde görülebilen deri soyulmaları avuç içi bölgesinde görüldüğü hallerde kişinin hayat standartlarında düşmeye, gündelik yaşamın akışını sekteye uğratmaya sebep olur. Bu cilt probleminin nedenleri şu şekilde detaylandırabiliriz:

  1. Cildin Nemden Yoksun Kalması: Hava koşulları, kullanılan ilaçların yan etkileri vb. faktörler cildin doğal nem dengesini bozabilir. Bu durum cildin yapısı ile de alakalı olabilir. Danışılan dermatolog tarafından önerilen nemlendiriciler bu durumda kullanılabilir.
  2. Alerjik Reaksiyon Gösterilen Etmenler ile Temas: En çok kullanılan uzuvlardan olan el çevresel etmenlere de en çok maruz kalan organdır. Vücudun hassasiyet kazandığı polen, kimyasal, vb. maddelere temas soyulmaları da beraberinde getirebilir. Bu durumda alerjen etmene temasın kesilmesi veya temas öncesi eldiven yardımı ile ellerin korunması gerekmektedir.
  3. Mantar Hastalığı: Zorlu bir cilt problemi olan mantar deri üzerinde aşırı derecede kaşıntıya, deri dökülmelerine ve kuruluğa sebep olur. Bulaşıcı bir hastalık olduğundan ortaya çıkar çıkmaz tedaviye başlanması gerekmektedir. Tıbbi müdahaleye ne kadar erken başlanırsa o kadar hızlı tedavi gerçekleşir.
  4. Sedef Hastalığı: Bir cilt bozukluğu olan bu hastalık ciltte bulunan hücrelerin olağan hızlarından daha hızlı bir şekilde çoğalmalarına sebep olur. Kalıcı bir tedavinin bilinmemesi yüzünden görülen belirtilere yönelik tedaviler uygulanır.
  5. Avuç İçi Egzama Oluşması: Cilt rahatsızlıkları arasında yaygın olarak görülmektedir. Oluşma sebebi tedavi edilmemiş mantar veya alerjik reaksiyondur. Egzama oluşması durumunda avuç içi su toplamaya başlar. İlerleyen süreçte bu su kabarcıkları patlayarak soyulmalara sebep olur.
  6. Ter Bezlerinin Çok Fazla Çalışması: Nem yoksunluğundan dolayı soyulmalar oluşabildiği gibi aşırı terleme sonucu oluşan yoğun nem de soyulmaya yol açabilir. Bu durum soyulmanın yanında mantar enfeksiyonunu da tetikleyebileceğinden gerekli sağlık birimlerine başvurmak önemli bir tedbirdir.
  7. Kawasaki Hastalığı: Cilt üzerinde dökülmelere, soyulmalara sebebiyet veren bu hastalık genel olarak küçük yaştaki çocuklarda görülür.

Avuç İçi Soyulması İçin 8 Tedavi Yöntemi

avuç içi soyulması tedavi

Deri soyulmaları sağlık açısından kaşıntı, ağrı, yara vb. pek çok rahatsızlığa sebebiyet verirken, cilt üzerinde de görüntü bozukluğu oluşturur. Yaşam standartlarında düşüşe sebep olan bu rahatsızlıkların nedenleri arasında şunlar sayılabilir:

  • Bulunulan iklimin etkisi
  • Yanlış cilt bakımı işlemleri
  • Bazı cilt bakımı ürünlerinin içeriği
  • Temiz olmayan ortamlar
  • Yoğun kimyasal kullanımı
  • Cildi tahriş edici işlerde korunmadan çalışma
  • Egzama, sedef, kawasaki, mantar vb. cilt hastalıkları
  • Kullanılan ilaçların yan etkileri

Bu sebeplerden ötürü vücudun pek çok yerinde olabileceği gibi avuç içi deri dökülmeleri de meydana gelebilir. Vücudun dış etmenler ile en çok temas halinde bulunan etmeni olan eller ne kadar dayanıklı olsalar da bu tür rahatsızlıklarda hassasiyet gösterir ve gündelik yaşamı sekteye uğratırlar. Bu rahatsızlıktan ve ellerinizdeki görünüm bozukluğundan kurtulmanın alternatif yolları mevcuttur. Bu yollar şu şekilde sıralanabilir:

  1. Hazırlanan papatya çayını ılık olarak avuç içinde egzama olan bölgeye yedirmek ve 10 dakika kadar bekletip durulamak.
  2. İçerdiği %95 oranındaki su ile muazzam bir nem deposu olan salatalığı dilimleyerek veya rendeleyerek kuru, egzamalı bölgeye sürmek ve 10 dakika kadar bekletip durulamak.
  3. Aynı sefa bitkisinden elde edilen çay ile ılık şekilde elleri düzenli olarak yıkamak (hamileler için sakıncalı bir yöntemdir).
  4. Ada çayı ile ılık şekilde mantar olan, terleyen elleri düzenli olarak yıkamak.
  5. Nem yoksunluğundan dolayı oluşan soyulmalara karşı zeytinyağı ile elleri ovmak.
  6. 1 kase yoğurt, bir tutam ince doğranmış nane ve yarım limon suyunu karıştırıp karışımı tüm ele uygulamak ve 15 dakika kadar sonra ılık su ile yıkamak.
  7. 1 su bardağı sirke içinde 10 diş kadar sarımsağın birkaç gün beklediği karışımı pamuk ile soyulan bölgelere bastırmak.
  8. Doğal, katı ve beyaz sabun ile el hijyenini sağlamak.

Alternatif Tedavi

avuç içi deri soyulması

Bu sebeplerden oluşan deri problemi niteliğindeki bu rahatsızlığın pek çok alternatif tedavisi vardır. Alternatif tedavilerde doğal bitkilerden (nane, sarımsak, salatalık, sefa bitkisi) ve işlenmiş doğal ürünlerden yararlanılır (zeytinyağı) yararlanılır. Tıbbi tedaviler ilaçlar, merhem uygulamaları şeklinde gerçekleşebilir. Deri soyulması kaynaklı bu tür rahatsızlıklara yakalanmamak için şu tür önlemleri alabilirsiniz:

  • Ellerinizi nemlendirin, kurumasına mümkün olduğunca engel olun.
  • Kullandığınız kozmetik ürünlerin içeriğine dikkat edin. Alerjik reaksiyona sebep olabilecek herhangi bir etmenin ürünlerde bulunmadığından emin olun.
  • Doğal, katı ve beyaz sabun kullanmaya özen gösterin.
  • Güneşten korunun.
  • Ellerinizdeki tahrişi tetikleyecek işlerde çalışıyorsanız eldiven takın.

Eğer soyulmalar ağrı, kaşıntı, yara vb. durumlara sebep oluyorsa bir sağlık kuruluşundan mutlaka yardım alın.

Bunların dışında hastalıklardan ayrı olarak merak edilen konulardan biri ise sol avuç içi kaşınması. Peki bu ne anlama gelir, neye yorumlanır? Bir başka deyişle neye delalettir?

Sağ ve Sol Avuç İçi Kaşınması Ne Anlama Gelir?

Halk arasında pek çok çeşitli batıl inançlar mevcuttur. Bunlardan biri ise sol avuç içinin kaşınması. Birçok inanışa göre sol avuç içi kaşındığında para kaybedilecek anlamı taşımaktadır. Buna bağlı olarak sağ el içi kaşınması da “para gelecek” anlamına gelmektedir.

İlgili Makaleler

11 Yorum

  1. Yazının içerisinde uygulayıp memnun kaldığım tedaviler var. Çevremdeki herkesle paylaşıyorum ve onlarda memnun kalıyorlar. Teşekkürler böyle detaylı bilgilendirmeler için devamını sabırsızlıkla bekliyorum

  2. Bitkisel tedavi önerdikleriniz için teşekkürler çok faydalı olacağına inanıyorum hemen deneyecem

  3. benim cok rahatsizligim var gitmedig doktor kalmadi sagolsunlar bitkisel tedavi sayesinde kendime geldim

  4. Avuc ici kasinmasindaki asil nedenler cok kotu kasinsadan dolayi yada agir islerde calismadan dolayi olusur asitli seylerden dolayida avucta kasinma sonrada yralanmalar olur.

  5. avuç içi kaşınmalarım başlamıştı ve bunun neden olduğununu öğrenmek için araştırma yaptım ve bu makale sayesinde neden olduğunu ve nasıl giderilmesi gerektiğini öğrendim çok işime yaradı

    1. sol avuç içi kaşınması için google her yerde araştırdım bu site buldum gerçekten dediklerini aynısı yaptım çok şükür kaşınma falan kalmadı deneyin görün farki

  6. Cok guzel Bitkisel tedavi önerileri var avuc ici kasintisi için teşekkürler çok faydalı olacağına inanıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu