Hayatın İçindeki Pasif – Agresifler
İnsan sosyal bir varlıktır; duygularını, düşüncelerini, istek ve ihtiyaçlarını özgürce ifade edebilme gereksinimi duyar. Sağlıklı davranışlar gerçekleştiren bireyler; duygu, düşünce, istek ve rahatsızlıklarını net bir şekildr ifade ederler. Onlar sorumluluklarının farkındadırlar, neyi yapıp neyi yapamayacaklarını bilirler ve yapamayacakları şeyleri bile rahatlıkla ifade ederler. Pasif-agresif davranışlar gerçekleştiren bireyler ise, kendilerini sağlıklı bir şekilde ifade edemezler. Duygularını, düşüncelerini, istek ve ihtiyaçlarını ya saklarlar ya da dolaylı yollarla, imalarla ifade ederler. Bazen sadece “Hayır” diyebilerek çözebilecekleri basit konuları bile kabul etmiş ve uyum sağlamış gibi gözüküp daha sonrasında işi sabote etmeye yatkındırlar. Aslında pasif-agresif kişi iç dünyasında agresif duygular ve düşünceler barındırır ama bu agresif duygu ve düşüncelerin dışavurumu pasif ve olumsuz bir şekilde gerçekleşir. Pasif-agresiflik durumu daha çok karşılarındaki bireyle yüzleşmekten kaçınma şeklinde ortaya çıkar. Suçlanma korkusu, yetersizlik duygusu gibi duygularla mücadele ederler ve sonucunda da öne çıkıp sorumluluk üstlenmek istemezler.
Peki, Kimlerdir Bu Pasif-Agresifler ve Ne Yaparlar?
- Çatışma içerisinde olunan kişi ile konuyu konuşmak yerine oldukça sessiz kalan veya sinirli davranan,
- Başkalarını sürekli olarak suçlayan,
- İyiliği ve sevgiyi ceza amaçlı esirgeyen,
- Çok basit konularda bile sürekli alınganlık gösteren,
- Olumsuz duyguları, düşmanca hisleri dengesiz eylemlerle yansıtan,
- Normal halinde alaycı, somurtkan ya da düşmanca tavırlar sergileyen,
- Sorumluluklarını yerine getirmedikleri her durumda bahaneler üreten,
- Başkalarının iş ve ilişkilerini bilerek veya bilmeyerek sabote eden,
bireyler pasif-agresif davranış örüntüsü gösterebilirler.
Pasif-Agresif Davranışlar Üstesinden Nasıl Gelebilirsiniz?
- Davranışınızı Tanıyın: Pasif-agresif verdiğiniz tepkileri tanımlayın.
- Davranışınızın Neden Değişmesi Gerektiğini Anlayın: Pasif saldırganlık, az saldırganlık demek değildir. Aslında pasif agresiflik dolaylı bir saldırganlık biçimidir, daha hafif değildir.
- Kendinize Zaman Verin: Kendi davranışlarınızı tanımak ve onları anlamak, değişime yönelik atılan ilk adımdır ama davranış kalıplarınızı ve tepkilerinizi değiştirmek biraz zaman alabilir.
- Kızgınlığın Normal Bir Şey Olduğunu Fark Edin: Herkes başkalarının davranışlarına veya bazı olaylara tepki olarak öfke duygusu hissedebilir. Bunun son derece normal bir durum olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
- Net Olun, Agresif Değil: Duygu ve düşüncelerinizi net bir şekilde açıklayın. Karşınızdaki kişinin de kendi cephesinden duygu, düşünce ve davranışlarını açıkça belirtmesine olanak tanıyın.
- Yüzleşmeye Hazır ve Açık Olun: İstek ve ihtiyaçlarınızı ifade etmek bazen çatışmalara yol açabilir ama bu durum her zaman kötü değildir.