Facebook Pixel

Zihinsel Yorgunluk ve Başa Çıkma Yolları

Zihinsel Yorgunluk Nedir?

zihinsel yorgunluk nedir

En genel tanımıyla “Zihinsel Yorgunluk”, uzun süren bilişsel aktiviteler sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Yani zihninizin yapacağınız işlerle, olaylarla, geçmiş veya gelecekle sürekli meşgul olması ve buna bağlı olarak aşırı ve uzun süreli çalışması beraberinde zihinsel yorgunluğu getirebilir.

Peki, Zihinsel Yorgunluğun Belirtileri Nelerdir?

Yapılan araştırmalar; zihinsel yorgunluğun motivasyonu ve hedefe yönelik dikkati azaltırken kişilerin davranışlarındaki hata oranlarını arttırdığını ortaya koymuştur. Buradan yola çıkarak günlük yaşamınızdaki belirgin motivasyon kaybı, hedeflerinize veya uğraştığınız herhangi bir işe yönelik davranışlarınızdaki dikkatsizlik zihinsel yorgunluk belirtileri arasındadır. Bu belirtilere ek olarak; uykusuzluk, sinirlilik, uzun süreli stres hali, yeme düzenin bozulması ve zihnin şu anda olmak yerine sürekli olarak yaptığınız işle bağlantısı olmayan durum, düşünce veya olaylarla meşgul olması da zihinsel yorgunluğun belirtileri arasında sayılabilir.

Zihinsel Yorgunluğun Sebepleri Nelerdir?

İş hayatı, ev düzeni, çocuklar, okul hayatı, dersler, sınavlar derken hayatımız sürekli olarak bir koşuşturmaca içerisinde geçmektedir. Gün içinde yapmamız gereken birçok iş, yetiştirmemiz gereken birçok görev ve vermemiz gereken birçok karar vardır. Tüm bu koşuşturma içerisinde, biz yalnızca tek bir işle ilgilendiğimizi sandığımız anda bile aslında zihnimiz sürekli olarak bütün bu karmaşaya maruz kalır. Örneğin yalnızca yürüyüş yaptığınızı sandığınız anda zihniniz nelerle uğraşıyor olabilir bir bakalım. “Bugün ne yapsam?, Ne yesem?, Dönünce yine çalışmam gerekecek çok sıkıldım!, Ödevimi/işimi yetiştirmem gerekiyor, Acaba beğenecekler mi?, Ya beğenmezlerse…” Bu düşünceler size tanıdık geldi mi? Zihnimiz gün boyu bunlar gibi birçok düşünceyle uğraşır. Yani aslında hayatımızın bir parçası olan bu; zorlu karar verme süreçleri, uzun çalışma saatleri, stres, duygusal deneyimler, mükemmeliyetçilik zihnimizi yorarak zihinsel yorgunluğa neden olur. Ancak bunların dışında; uykusuzluk, fiziksel rahatsızlıklar, sosyal çevrenin azlığı gibi zihinsel yorgunluğa neden olan birçok faktör vardır.

Zihinsel Yorgunlukla Başa Çıkma Yolları;

Zihinsel yorgunlukla başa çıkarken belki de atacağınız en önemli adım, hayatınızdaki bu karmaşaya dur diyebilmektir.  Örneğin; bir işe uğraşırken zihninizin de yalnızca o işle uğraştığından emin olun. Zihninizi işin öncesinden ya da sonrasından olabildiğince uzak tutun. Bunu yapmak başlarda kolay olmayabilir çünkü zihnimiz genelde düşünceler arasında gezinme eğilimindedir. Ancak zihninizin bu ufak gezintilerini fark ettiğiniz anda onu tekrar şu ana çekebilirsiniz.

zihinsel yorgunluk nedenleri

Gün içerisinde ufak bir zaman dilimi bile olsa (10-20 dk.) kendinize zaman ayırın. Bu zaman diliminde meditasyon ya da kitap okumak, müzik dinlemek gibi sizi rahatlatan bir aktivite yapabilirsiniz.

 

yoga

Mola vermeyi unutmayın. Yaptığınız işle uzun süre meşgul olmak hem zihninizi hem de bedeninizi yoracaktır. Bu nedenle küçük molalar sayesinde hem zihninizi hem de bedeninizi biraz gevşetip rahatlatmanızın size daha fazla yardımı olabilir.

Psikolog Buse Or

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu