Facebook Pixel

Boyun Düzleşmesi için 7 Tedavi Seçeneği

Boyun Düzleşmesi Nedir?

boyun düzleşmesi nedir

Boyun düzleşmesi kaba tabiriyle, boynun doğal kıvrımının azalıp düzleşmesidir. Tıpta servikal lordoz düzleşmesi olarak geçer. Omurga yapısı gereği boyun ve bel bölgesinde lordoz yani içe doğru çıkıntı gösterirken, sırt ve kuyruk sokumu bölgesi kifoz yani dışa doğru çıkıntı halindedir. Yanlış duruş, masa başında uzun çalışmalar, travma vb. sebeplerle boyun bölgesindeki içe doğru kıvrımlığın azalıp, düzleşme göstermesi de boyun düzleşmesi olarak isimlendirilir.

Boyun Düzleşmesi Belirtileri Nelerdir?

boyun düzleşmesi belirtileri

Omurgamız olması gerektiğinden farklı bir şekle kıvrıldığında doğal olarak çevresindeki kasları ve diğer yapıları da farklı yönlere doğru çekerek spazm ve ağrıya sebep olur.

Kişiden kişiye ve altta yatan sebeplere göre değişebileceği gibi ağrı omuzlara ya da tüm omurgaya yayılabilmektedir. Sinileri de sıkıştırabileceği için uyuşma ve karıncalanmaya, elektrik çarpar gibi giren ağrıya, baş ağrısı ve mide bulantısına sebep olabilmektedir.

Boynunuzdaki kıvrımın azaldığı, daha düşük çene ve başın öne doğru duruşu da belirtilerin arasında yer almaktadır. Fakat düşük derecelerde bunu kendimiz fark edemeyebiliriz. Mutlaka bir fizik tedavi hekimine gidip görüntüleme teknikleri yardımıyla teşhis edilmesi gerekmektedir.

boyun düzleşmesi neden olur

Nedenleri Nelerdir?

Boyun düzleşmesinin en yaygın nedeni duruş bozukluğudur. Boyun düzleşmesi nedenleri olarak;

  • Uyku halinde ya da gün içerisinde yanlış duruş pozisyonları boyun düzleşmesine sebep olabilmektedir.
  • Sürekli masa başında baş eğik şekilde çalışmak,
  • hareketsizlik,
  • boynu desteklemeyen yastık seçimi gibi sebeplerden olduğu gibi altta yatan başka sebeplerde olabilmektedir.
  • Yaşlanmayla birlikte omurgada meydana gelene dejeneratif süreçler,
  • spor aktiviteleri,
  • kaza vb. sebeplerle ortaya çıkan travmalar,
  • konjenital yani doğuştan gelen ya da doğum sırasında meydana gelen sebepler,
  • bu bölgede meydana gelen tümör veya enfeksiyon yüzünden boyuna yapılan baskı ya da şişlikler de boyun düzleşmesine sebep olabilmektedir.

Boyun Düzleşmesi Tedavisi

tedavi seçenekleri

Belirtilerinden zaten bahsetmiştik. Bu belirtileri kendinizde fark edip fizik tedavi hekimine gittikten sonraki süreçten bahsedelim biraz…

Öncelikle doktorunuz sizin tıbbi geçmişinizi ve fiziksel kontrolünüzü yaptıktan sonra röntgen, mr, tomografi gibi çeşitli görüntüleme tetkikleri isteyerek size tanıyı koyacaktır.

Boyun düzleşmesi tedavi yöntemleri;

  • Duruş bozukluklarından kaynaklanıyorsa önce doğru duruş pozisyonları öğrenilmeli boyun, kas ve sinirlerdeki yükleri azaltmak amaçlanmalı.
  • Düzleşme çok ilerleyip artık kifoza dönüştüyse ve omuriliğe baskı yapıyorsa ya da tümör veya enfeksiyon gibi sebepler varsa cerrahi tedavi uygulanabilmektedir. Ancak bu nadir görülmektedir.
  • Boynu destekleyen ve şeklini koruyan, boyun destekli yastıklar tercih edilmeli.
  • Buz uygulamak ağrınızı azaltırken, sıcak torba uygulaması da kaslarınızı gevşeterek boynunuzu rahatlatıp egzersize hazır hale getirecektir.
  • Ergonominizi doğru ayarlamalısınız. Özellikle masa başında çalışan kişilerin oturma pozisyonlarına dikkat etmeleri gerekir. Omurga bir bütün olarak çalışır, sırt veya bel eğriliği aynı zamanda boyun eğriliğini etkiliyor. Bu nedenle dik oturmaya dikkat etmelisiniz. Oturduğunuz sandalye yüksekliği, ayaklarınız yere temas ettiğinde dizler 90 derece açı yapacak yükseklikte olmalı. Sandalyenizin mutlaka bel desteği olmalı ve bilgisayar kullanıyorsanız ekranın üst kısmı kaş hizanızda olmalı.
  • Doktorunuzun vereceği fizik tedavi egzersizlerini mutlaka ama mutlaka uygulamalısınız. Boyun düzleşmesi eğer duruş bozukluklarından kaynaklanıyorsa doğru fizik tedavi egzersizleriyle tedavi edilebilir ve eski haline geri dönebilir.
  • Son olarak evde nazik hareketlerle boyun kaslarını kuvvetlendirici egzersizler yaparak iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.

Bol sağlıklı, huzurlu, mutlu haftalar dilerim… Görüşmek üzere!

Fizyoterapist Zeynep Ahsen GARAN

İlgili Makaleler

7 Yorum

  1. Sürekli bilgisayar karşında çalışmaktan heö bel hem de boyun ağrılarım oluşmaya başladı. Boyun egzersizleri yaparak ağrıları en aza indirdim. Sizede öneriyorum

  2. Zeynep hocam bu detaylı makale için çok teşekkür ederim. Trafik kazası sonucu boynumda kalıcı hasar oluştu. Sürekli boyun egzersizleri yapmam söylendi, egzersiz yapmadığım zamanlarda kaskatı kalıyor.

  3. Bende vardı o boyun ağrısı verdiğiniz. Bu bilgiler. Sayesinde boynum düzleşti teşekkür ediyorum. Kaliteli işe yarayan bilgiler. Bunlar. Süpersiniz. 👍

  4. Cok açiklayici bir yazi olmus vermia oldugunuz bilgiler sayesinde annem cok rahatladi kafamizdaki soru isaretleride cevabini buldu aciklayici makaleniz icin tesekkur ederim

  5. Çok teşekkürler bu güzel bilgiler için uzun süredir böyle bir sorunla karşı karsiyaydim egzersizler yapmaya başlıyacam

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu