Facebook Pixel

Çocuk Ailenin Yansımasıdır

Çocuklar Neden Rol Model Alma İhtiyacı Duyarlar?

Çocuğa bakım veren kişilerin tutumları, hayatı algılayış, anlamlandırış biçimleri, çevresine ve kendilerine nasıl davrandıkları, farklı olaylara nasıl tepki verdikleri, bakım veren kişiler tarafından hiç farkında olunmadan 0-6 yaş arasında çocuklar tarafından kopyalanır. Bu dönemde kopyalanan her türlü davranış,  ilerleyen yaşantılar için yol gösterici rol oynamaktadır. Çünkü çocuklar bu dönemlerde hem bir birey olmaya, bu birey oluşunun kabullenilmesine ve karakter gelişimini tamamlamaya ihtiyaç duyar, hem de kendisini özdeşleştirebileceği bir rol model arıyor olurlar. Peki, çocuklarda rol model almanın etkisi ne olabilir?

cocuklarda-rol-model

Çocuklarda Rol Model Almanın Etkisi Ne Olabilir Ki?

0-3 yaş döneminde psikolojik olgunluğu tamamlanan çocuğun, 6 yaşında karakter gelişimi de artık tamamlanmış olur. Tüm bu dönemi ve sonrasını kapsayan aile içi yaşantılardan çıkartılan olumlu ve olumsuz sonuçlar ergenlik ve yetişkinlik dönemlerinde ki tüm yaşantılarında peşlerini bırakmayacak ve her an karşılarına çıkmaya başlayacaktır. Belirli sınırlar çerçevesinde verilecek güzel yaşantılar, olumlu sonuçlar doğuracaktır.

Ben Bu Çocukla Başa Çıkamıyorum, Artık Nasıl Davranacağımı Bilmiyorum!

Fakat çocuğa güzel yaşantıları vermek demek ona sınırsız imkan sağlamak anlamına da gelmemelidir. Ebeveynler  olarak ortak dil kullanmak en baştaki ve ilk kuralınız olmalıdır. Diğer türlü çocuk hangi tarafta istediği cevap varsa oraya gitmeyi tercih edecektir, bu da karşı tarafın otoritesinin sarsılmasına neden olacaktır.

Bununla beraber çocuk ailede kimler ile yaşıyorsa bu yaşantı içerisinde rollerin tanımları net olmalıdır. Diğer bir deyiş ile kim ebeveyn, kim çocuk bunun sınırları çok sert bir tavır içerisinde olmadan, ama net bir şekilde çizilmelidir.

Son bir örnekle gidersek; “Bir kuşu avucunuzda tuttuğunuzu hayal edin, avucunuzu sımsıkı kapatırsanız kuşu boğarsınız, tam tersi elinizi tamamen açarsanız o zamanda kuş uçar, gider”. En önemlisi ortadaki dengeyi kurabilmektir. Çocuk yetiştirmekte tıpkı buna benzer. Belirli kurallar ve sınırlar ile, çocuğunuzun da bir birey olmaya başladığını unutmadan kuracağınız ilişkiler, ona vereceğiniz olumlu olumsuz yaşantılar ve deneyimler, ilerleyen zamanlarda sağlıklı bir birey olarak topluma katılmasına olanak tanıyacaktır.

UZMAN KLİNİK PSİKOLOG BESTE KABAKAŞ

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu