Uykusuzluk ve Yorgunluğun Panik Atağa Olan Etkisi

uykusuzluğun panik atağa etkisi

Uyku genel sağlığımızın önemli bir göstergesidir. Beden ve ruh sağlığı sorunları görülen kişilerde genel olarak en büyük yakınmalardan biri uyku bozukluğudur. Bedensel ve ruhsal rahatsızlıklar uyku bozukluklarına neden olabileceği gibi aynı zamanda uyku bozuklukları da ruhsal sorunlara yol açabilmektedir. Peki, uykusuzluğun panik atağa etkisi nasıldır?

Uykusuzluk (Insomnia) Nedir?

İnsomnia olarak adlandırılan uykusuzluk, uygun uyuma koşulları olmasına rağmen uykuya dalmada ve uykuyu sürdürmede güçlük çekme durumudur. Genellikle kişi saatlerce uykuya dalamadığını, dalsa bile sık sık uykusunun bölündüğünü ve uyanınca tekrar uyumakta güçlük çeker. Uykusuzluk kişide yorgunluk yaratırken aynı zamanda süreğen uykusuzluk hali ruhsal ve bedensel hastalıkların oluşmasında risk oluşturmaktadır. Bunların bir örneği olan uykusuzluk ve yorgunluk halinin panik atağa olan etkisini inceleyelim.

insomnia yani uykusuzluk

 

Panik Atak Nedir?

Uykusuzluğun panik atak ile olan ilişkisine geçmeden önce panik atağın ne olduğu üzerinde durmak istiyorum.

Panik atak, ani ve düzenli olarak bir endişe ya da korku hissinin etkisi altında kalınan bir anksiyete bozukluğudur.

Kişide ortada gerçek bir tehlike olmamasına rağmen şiddetli bir endişe, korkunç bir şey olacağı hissi vardır. Fiziksel belirtileri arasında nefes almada güçlük, kalp çarpıntısı, mide bulantısı, göğüs ağrısı, baş dönmesi, bayılma hissi, kendini ve çevreyi başka türlü algılamak, ürperme, titreme ve uyuşma ya da karıncalanma yer almaktadır. Çoğu kez kişi panik atak esnasında kalp krizi geçiriyormuş gibi hissedebilir. En belirgin özelliği arasında nerede ve ne zaman ortaya çıkacağının bilinmemesi yer almaktadır. Ani bir şekilde ortaya çıkıp 10 dakika içerisinde de en yüksek düzeye ulaşır.

Uykusuzluğun Panik Atağa Etkisi

Panik bozukluğu olan kişilerde bazen uykuda ortaya çıkan panik ataklar görülebilir. Kişi aniden büyük bir korku ve endişe haliyle uykudan uyanır. Yaşanan bu ataklar kişide panik atağın yaşandığı durumlar ile ilgili korku ve kaçınmalara yol açar. Kişi uyumaktan korkar ve uyumamak için uyuyacağı ortamı çok ışıklandırma, televizyon veya müziğin sesini çok açma, odanın ısısını rahatsızlık verecek düzeyde düşürme gibi kaçınma yöntemleri denemeye başlar. Böylece kişide kronik uykusuzluk hali meydana gelir. Yapılan araştırmalara göre uykusuzluğun anksiyete belirtilerini arttırdığı bilinmektedir.

Kaliteli Bir Uyku İçin Neler Yapılmalı?

Uykusuzluğun panik atak üzerindeki etkisi ve aralarındaki  ilişki üzerinde durduk. Peki daha sağlıklı ve verimli bir uyku uymak için nelere dikkat etmeliyiz ?

  • Tam anlamıyla uyku gelmeden yatağa girmemeye özen gösterin.
  • Uyuduğunuz odanın ısısı ne çok sıcak ne de çok soğuk, ılık bir sıcaklıkta olmalı.
  • Günlük bir rutin oluşturulmalı. Geceleri ne kadar geç yatılsa da sabah yine aynı saatte kalkmaya özen gösterin.
  • Uyarıcı etkileri nedeni ile özellikle akşam üzerinden sonra fazla kafein tüketiminden kaçınmak gerekmektedir. Aynı zamanda yatmadan önce ağır yemekler yemekten de kaçınmakta fayda vardır.
  • Yatmadan birkaç saat önce rahatlatıcı bedensel egzersizler yapılabilir.
  • Yatakta uyumadan geçen süreyi kısıtlamak ve yatak odasını uyku ve cinsel ilişki dışında eylemler için kullanmamak daha verimli bir uyku uymanızda faydalı olabilir.

Psikolojik Danışman Büşra Dönmez

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu