Facebook Pixel

Depresyonun 9 Belirtisine Dikkat!

Bugün sizlere Depresyonun dikkat edilmesi gereken 9 önemli belirtisi ve tedavi yöntemlerinden bahsedeceğim.

Günümüzde her yaş grubunda ve sıklıkla görülen depresyon en önemli rahatsızlıklar arasında yer alıyor. Bireyin yaşam kalitesi üzerinde çok etkisi olan bu problemle başa çıkmada profesyonel yardım almak, sosyal yaşamdan izole olmamak, düzenli egzersiz yapmak ve arkadaşlarla sorunları paylaşmak önemli yer tutmaktadır.

Genele baktığımız zaman her beş kişiden biri hayatının bir bölümünde depresyonla karşılaşmaktadır. Bireyin yaşamı boyunca stres, derinleşmiş üzüntüler, yaşam koşulları, ekonomik sıkıntılar ve bunun gibi birçok problemle karşılaşabilmektedir. Bu sorunlarla başa çıkılamadığı zaman ruhsal problemlere neden olabilmektedir. Fakat bireyin yaşadığı mutsuzluk ve üzüntü günlük işlerini engellemeye başladığı zaman ve bunun uzun süre devam etmesiyle birlikte işlevsellikte bozulma meydana geldiğinde depresyonun belirtisinden bahsedebiliriz. Alanında uzman psikolog ve psikiyatristler, bireydeki bazı özellikleri sorgulayarak depresyon tanısı koyabilmektedir.

Depresyonun 9 Belirtisi

depresyonun 9 belirtisi

  1. Çökkün Duygu Durum: Bireyde mutsuz, üzüntülü ve sıkıntılı bir duygu durum mevcuttur.
  2. İlgide Azalma: Daha önce severek yaptığı aktivitelerden(egzersiz, TV izlemek, müzik dinlemek, kitap okumak vs.) artık zevk almaması ve bu aktivitelere ilginin azalması durumu.
  3. Uyku Bozuklukları: Bireyde uykuya dalamama, sıklıkla uyanma, sabah erken saatlerde uyanma veya uyku süresinin artması gibi durumlar gözlemlenebilir. Depresyondaki bireyler uyuyamasa bile yatma eğilimi göstermektedir. Yani yataktan çıkamama, çıkmak istememe durumu.
  4. İştah Problemleri: Birey diyet yapmadığı halde belirgin şekilde kilo verebilir veya tam tersine kilo alabilir. Örneğin bir ayda diyet yapmadan 4-5 kg verebilir.
  5. Dikkat Güçlüğü: Bireyde dikkat dağınıklığı ve dikkatini vermede güçlük görülür.
  6. Enerjide Azalma: Bedensel olarak yorgun, bitkin olma durumdur.
  7. Psikomotor Huzursuzluk veya Retardasyon: Depresyon bireyde ajitasyon veya psikolojik işlevlerde azalmaya neden olur.
  8. Suçluluk/değersizlik Düşünceleri: Kişi bulunduğu durum içerisinde değersiz veya suçlu hissedebilir.
  9. Yaşamı Tehdit Eden Düşünceler: Bireyde intihar eğilimi, planları veya girişimleri görülebilir.

Son 2 haftadır, yaşamınızı engelleyecek düzeyde bu belirtilerin en az 5’ini fark ederseniz, bu durum majör depresyon sürecinde olduğunuzu ve profesyonel destek almanız gerektiğini gösterebilir.

Tedavi Yöntemi

depresyon tedavi yöntemi

Depresyon hafif, orta ve şiddetli olmak üzere 3 şekilde derecelendirilir. Depresyon tedavisinde psikoterapi ve ilaç ön plana çıkmaktadır. Bununla beraber bireyin düzenli egzersiz yapması ve beslenmesine dikkat etmesi önemlidir.

Hafif ve orta düzeydeki depresyon tedavisinde düzenli seans aralıkları ile tek başına psikoterapi yeterli olabilmektedir. Fakat şiddetli düzeydeki depresyon tedavisinde öncelikli ilaç tedavisi başlanarak, depresyon hafifledikçe psikoterapide eklenerek devam edilebilir.

İlaçlar Bağımlılık Yapar Mı?

depresyon ilaçları

Bu çok sık rastladığımız bir soru olmakla birlikte toplum tarafından ilaçların bağımlılık yaptığına dair yanlış bir algı olduğunu görmekteyiz. Bu ilaçların bazı yan etkiler görülse de yan etkiler 1-2 hafta içerisinde geçmektedir. Diğer önemli bir nokta, ilaç alınmaya başladıktan sonra üç hafta içerisinde ilacın etkisi görülmeye başlamaktadır. Fakat ilaç her zaman tek başına yeterli olamayabilir. Bu yüzden bilişsel davranışçı terapi alınarak, bireyin yaşam perspektifini düzenlemek, olumsuz otomatik düşüncelerin yerine olumlu ve daha gerçekçi alternatif düşünceler geçerek depresif durumun oluşmasını önlemek önemlidir.

Sosyalleşmekten Vazgeçmemek, Bol Bol Yürüyüş Yapmak Önemli!

yürüyüş yapmak

Depresyondaki bireyin çaba göstermesi veya kötü alışkanlıklarından uzaklaşması önemlidir. Ruhsal olarak daha güçlü olabilmesi için mümkün olduğu kadar sosyalleşmesi ve yakın arkadaşları ile problemleri paylaşması gerekmektedir. Psikologlardan/psikiyatristlerden kaçınmayarak bu konuda profesyonel yardım almak çok önemlidir. Fiziksel aktivitelerin, özellikle yürüyüşün depresyona iyi geldiği bilinmektedir. Akşam yemeği öncesinde 30-40 dakikalık bir yürüyüş yapmanın uykuya dalmayı kolaylaştırdığı ve depresif ruh haline iyi geldiği unutulmamalıdır.

Bunlara ek olarak çay, nescafe, kahve gibi kafeinli içeceklerden ve alkolden uzak durulması önerilir. Ayrıca bireyin intihar düşünceleri mevcut ise mutlaka bir uzmana yönlendirilmesi gerekmektedir.

Uzman Klinik Psikolog Özge Sarıca

İlgili Makaleler

3 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu