Hiperhidroz Nedir? 5 Farklı Tedavi Seçeneği
İçindekiler
Hiperhidroz Nedir?
Hiperhidroz, aşırı terleme anlamına gelmektedir. Vücudun sıcaklığını sabit tutabilmesi için terleme (hiperhidroz) oldukça normal bir fonksiyondur. Ancak bu terlemenin çok fazla gerçeklemesi yani aşırı terleme bir hastalıktır. Bu hastalık kişinin fizyolojik ihtiyaçlarının da üzerinde olan bir terlemenin gerçekleştiğini ifade etmektedir. Aşırı terleme hastalığının bilinen iki türü bulunmaktadır. Peki, bu iki tür hiperhidroz nedir?
- Primer / İdiyopatik hiperhidroz
- Sekonder hiperhidrozis
Primer Hiperhidroz Nedir?
Primer hiperhidroz rahatsızlığını diğerinden ayıran en belirgin fark aşırı terlemenin bölgesel olması ve uykuda terlemenin gerçekleşmemesidir. Bu tip bir rahatsızlığa sahip olan kişilerde vücudun bir ya da birkaç kısmı aşırı terlerken diğer kısımlarında aşırı terleme görülmemektedir. Bu rahatsızlığının teşhisinin konulabilmesi için kişinin günlük hayatını etkiliyor olması, en az bir hafta şikayetlerin devam etmesi ve kişinin 25 yaşından küçük olması gerekmektedir.
Bu rahatsızlığa sahip olan kişilerde genellikle aile öyküsü bulunmaktadır. Yani aile üyelerinden birinde bu hastalığın teşhisi konulduysa diğer aile bireylerinde de bu hastalığın görülme olasılığı %40’dır.
Primer hiperhidrozis hastalığı görüldüğü yerlere bağlı olarak farklı isimlendirmelere sahip olmaktadır. Bunlardan ilki palmar hiperhidroz olarak adlandırılmaktadır. Palmar hiperhidroz el terlemesi anlamına gelmektedir. En sık görülen ve kişinin sosyal hayatını en çok etkileyen terleme türüdür. Plantar hiperhidrozis ise ayak terlemesi anlamına gelmektedir. El terlemesi şikayeti bulunan pek çok kişide ayak terlemesi şikayetine de rastlanmaktadır. Koltuk altı terlemesi; axillar hiperhidrozis olarak, yüz terlemesi ise fasiyal hiperhidroz olarak adlandırılmaktadır.
Sekonder Hiperhidroz Nedir?
Aşırı terlemenin bölgesel olarak değil de tüm vücutta gerçekleşmesi sekonder hiperhidrozis olarak tanımlanır. Sekonder hiperhidrozis rahatsızlığında primer hiperhidrozis rahatsızlığından farkları şunlardır:
- Hastalığa bağlı olarak görülmektedir.
- Tedavi edilmesi gerekir.
- Uykuda terleme nöbetleri geçirilebilir.
Hastalığa bağlı olarak görülen ya da bir hastalığın habercisi olan sekonder hiperhidrozis rahatsızlığının görülmesine neden olan hastalıklardan bazıları şunlardır: Diyabet, obezite, menopoz, solunum yetmezliği ve kalp yetmezliği.
Hiperhidroz Teşhisi Nasıl Konulur?
Belirtileri kişiye göre farklılık gösterse dahi detaylı hastalık öyküsünün alındığı ilk muayene de bulgular göz önünde bulundurularak primer hiperhidrozis tanısı dermatologlar tarafından kolaylıkla konulabilmektedir. Ancak sekonder hiperhidrozis rahatsızlığında bu rahatsızlığa sebep olan neden anlaşılabilmesi için bazı testlerin yapılması gerekebilmektedir.
Sağlık açısından herhangi bir rahatsızlığa yol açmasa dahi bu durum kişilerin sosyal hayatını, eğitimini, iş yaşamını veya psikolojisini etkiliyor ise tedavi gereklidir. Uygulanacak olan tedavi türü hastalara ve teşhisi konular hiperhidroz rahatsızlığına göre değişiklik gösterir.
5 Farklı Hiperhidroz Tedavisi
- Deri yüzeyine sürülen ilaçlar ile terlemenin azaltılması. Bu tedavi yöntemi kısa vadede etkili olmakla birlikte orta ve ileri derece hiperhidroz hastalarının tedavisinde kullanılmamaktadır.
- Ağızdan alınan ilaçlar ile terlemenin azaltılması. Kısa vadede etkilidir. Bu tedavi yöntemi de orta ve ileri derece hiperhidroz hastaları için kullanılmamaktadır.
- İyontoforez tedavisi. Bu tedavi yöntemi daha çok el ve ayak terlemeleri için yani primer hiperhidroz tedavisi için tercih edilmektedir. El veya ayak, yarısına kadar musluk suyu doldurulan kap içerisine konulmaktadır. Bu kabın içerisinde ayrıca elektrotlar bulunur. Bu elektrotlara iyontoforez cihazından 5-20 mili amper arasında düz akım verilir. Bu uygulama yaklaşık olarak 30 dakika sürmektedir ve 15-20 seans tekrarlanması gerekir. Hiçbir yan etkisi bulunmayan bu uygulama hastalarında %95’inde terlemenin azalmasına yol açmaktadır.
- Botoks tedavisi. Bu tedavi yöntemi ile terleyen bölgeye botoks toksini enjekte edilmektedir. Bu tedavi yönteminin hayat boyu belirli aralıklar ile tekrarlanması gerekir. Palmar hiperhidroz için 3 ay olan tekrarlanma aralığı, axillar hiperhidroz için ise 6 aydır.
- Aşırı terleme ameliyatı. Ameliyat bu rahatsızlığın kesin ve kalıcı yöntemidir. Torakoskopik denilen kapalı ameliyat yöntemi ile gerçekleştirilen bu ameliyat ile aşırı terlemeye neden olan sinir etkisiz hale getirilmektedir. Genel anestezi ile gerçekleştirilmekte olan bu ameliyat yaklaşık olarak yarım saat sürmektedir.
Bitkisel Tedavi Mümkün Müdür?
Kesin olarak kanıtlanmasa dahi, aşırı terlemenin önüne geçilebileceği iddia edilen birkaç bitkisel ürün bulunmaktadır. Bunlardan ilki elma sirkesidir. Vücudun terleyen bölgesinin yıkandıktan sonra elma sirkesi pamuk yardımı ile sürülmeli ve ertesi sabaha kadar beklenilmelidir. Bir diğer yöntem için kullanılan ana ürün ise kabartma tozudur. 1 çay kaşığı kabartma tozu, 1 miktar su ve 1 miktar uçucu yağ karıştırılarak hazırlanan maske aşırı terleme problemi yaşanan bölgeye uygulanmalıdır. Yaklaşık olarak 15-20 dakika sonra ise bu bölgenin iyice yıkanması gerekir. Son yöntemde ise 3-4 bardak sıcak su ile 1-2 adet siyah çay poşeti demlenmelidir. Hazırlanan karışım 10 dakika bekletildikten sonra bir bez yardımı ile terleme problemi yaşanan bölgeler 30 dakika kadar ovalanmalıdır.
Hiperhidroz İle Başa Çıkmak İçin Yapılması Gerekenler
- Ter emici iç çamaşırı kullanılması.
- Koltuk altı pedi kullanılması.
- Ter emici kumaştan elde edilen çorapların kullanılıyor olması.
- Çorapların sık sık değiştirilmesi.
- Sentetik olmayan ve geniş kıyafetler kullanılması.
- Kafein içeren gıdalardan, alkol kullanımından ve fazla baharatlı yiyeceklerden kaçınılıyor olması.
4 Yorum