Facebook Pixel

İç Mekanda Doğru Renk Kullanımı

İç mekanlar tasarlarken işlevi ne olursa olsun en önemli şeylerden biri renklerdir. Renkler doğru kullanıldığında istenilen etkiyi mekana yansıtmakta önemli bir rol oynar. Bu yazımla birlikte evinizde veya ofisinizde uygulayabileceğiniz iç mekanda renk kullanımı nasıl olmalı küçük öneri ve bilgileriyle istediğiniz renkleri kullanmaktan korkmayacaksınız.

Bir kişi sadece renkleri doğru düzenleyerek şiir gibi konuşabilir, tıpkı müzikle rahatlatıcı şeyler söyleyebileceği gibi. -Van Gogh

İç Mekanda Renk Kullanımı Nasıl Olmalı? 

salon dekorasyonu  makyaj masası  iç mekanda renk kullanımı nasıl olmalı

Hayalimizdeki mekanı oluştururken ilk düşündüğümüz şey bir uyum yakalamaktır.

Bir biçim, doku veya renk ile bizde bir anlam oluşturur. Bazı mekanlar bize çok basık karanlık ve iç karartıcı gelir, bu tür mekanlarda renkler çoğunlukla yanlış kullanılmıştır. Renklerin İnsan psikolojisi üzerinde bir çok etkisi bulunmaktadır. Ve bu yüzden ofis, çalışma odası, yatak odası, salon, oturma odası gibi işlevlerde mekanlar tasarlarken hem kullanıcının isteklerine göre hem de doğru ışık ve renklerin yansıtma katsayılarını dikkate alarak bu mekanları tasarlarız.

Renkler, görsel tasarım, iletişim, bir mekana girdiğimizdeki ilk izlenim ve son etkide en önemli öğedir. Duyularınıza hitap ederler. İçgüdüsel kararlar almanıza neden olurlar. Acıktırabilirler, sıkabilirler, yorabilirler, başarıyı önleyebilirler hatta kendinize olan güveninizi bitirebilirler. Kısacası renklerin gücünü küçümsememek gerekir. O yüzden tasarımda doğru bir akış yakalamak çok önemlidir. Biz İç mimarlar bu tasarımlarda görsel yetenekler, tasarım ilkeleri ve renk kodlarıyla çalışırız.

Renkleri kabaca sınıflandırmamız gerekirse, sıcak renkler, soğuk renkler ve nötr renkler olarak üç gruba ayırabiliriz. Kırmızı, sarı ve turuncu gibi sıcak renkler; açlık, hareket, tutku ve öfke gibi duyguları uyandırır. Soğuk renkler mavi, yeşil ve mor gibi renklerdir. Sakinlik, uyum ve huzur verdiği düşünülürken aynı zamanda tembellik, hareketsizlik ve üzüntüyle de ilişkilendirilir. Ancak bu etmenler mekanlarımızda ve yaşam alanlarımızda bu renkleri kullanmayacağımız anlamına gelmez, önemli olan evimizde veya ofisimizde hangi etkiyi ön plana çıkartmamız gerektiğini bilmemizdir.

Renklerin bir çok tonu vardır. Dilediğimiz rengin doğru tonlarını  ve yapacağımız kontrast oynamaları ile bu renkleri kolayca belirleyebiliriz. Renk algısını sadece duvar boyası olarak düşünmemek gerekmektedir. Mekan bir bütündür, renk kullanımı derken yalnızca duvar boyası olarak algılamamalıyız mobilyalar, ev tekstili, aksesuarlar, dokular, farklı ışık tonları, iç tasarımdaki peyzaj da mekana renk veren diğer unsurlardandır. Ve mekan bunlar ile bir bütün olur.

İç Mekanda Renk Kullanımı Hangi Amaçları İfade Eder?

  • Mekanları Bölücü Bir Duvar Kullanmadan Birbirinden İşlevsel Olarak Ayırmak.

Aşağıda gördüğünüz tasarımlarda mekanlar işlevsel olarak renk algısı ile birbirinden ayrılmış ve vurgu yaratılmıştır. Salon dekorasyonlarında da bu renk oyunlarını sıklıkla yaparız, sizde salonunuzda oturma alanı ile yemek alanını bu ufak hilelerle farklı hale getirebilirsiniz. Net bir vurgu yapmak istemezseniz salonunuzun renginin 1 – 2 ton açık veya koyu rengini yemek masanızın olduğu duvara uygularsanız, renklerle mekanı bölmüş olursunuz.

dekorasyonda yeşil tonları       iç mekanda hangi renk tercih edilmeli    dekorasyonda kırmızı renk kullanımı

  • Mekanı Geniş, Dar, Uzun veya Yüksek Tavanlı Göstermede Renklerin Önemi

iç mekanda renk kullanımı    iç mekanda renk kullanımı  iç mekanda renk kullanımı
  • Ofis, Çalışma Odası Gibi Bir Çalışma Alanı Tasarlıyorsak

Önceliğimiz rahat ve verimli bir çalışma ortamı sağlamak… Ofis ve çalışma odalarında, çalışma verimini yükselten renkler kullanılmalıdır. Bu mekanlarda, özgüven duygusunu öne çıkardığı için mor renginin açık tonları da tercih edilebilir veya gücü temsil eden, konsantrasyon sağlayan siyah kontrast renkleriyle beraber kullanılabilir. Ayrıca otorite simgesi olan lacivert veya toprak tonları da kullanılabilir. Çoklu çalışma mekanlarında daha çok açık renkler, mavi- sarı renkleri ve tonları ile birlikte ufak vurgular beyazla hakim olabilir.

iç mekanda renk kullanımı    iç mekanda renk kullanımıiç mekanda renk kullanımı

  • Mekandaki Odak Noktasını Vurgulamak.

Rengi bir duvarda veya tek bir objede toplayarak vurgulamaya örnek verecek olursak, soft renkler kullandığımız bir mekana kırmızı bir oturma elemanı koymak, orayı odak noktası yapıp mekanda o kırmızıyı ön plana çıkacaktır. Kırmızı yerine de istediğiniz canlı rengi kullanabilirsiniz, tasarımlarımızda bu duyguyu vermek istediğimizde sıklıkla kullanırız.

iç mekanda doğru renk  dekorasyonda renkler nasıl olmalı

  • Mekandaki ışık yetersizliğini gidermek.

  • Psikolojik olarak mekanda daha iyi hissetmek.

  • Dinlenme işlevli mekanların doğru tasarlanması.

  • Mekanda kaosla uyumu ve dengeyi yakalamak.
  • Mobilya renk seçimi, ev tekstili, aksesuarlar,

Karışık renkler ve dokuları birlikte kullanarak uyum yakalayabilirsiniz, ancak bu oldukça zordur. Aynı zamanda bir ana rengin değişik tonlarını kullanarak uyum yakalamanız da olası… Mekanın işlevine ve vermesi gerekken etkiye dikkat etmelisiniz. Gördüğünüzdekorasyonda renk kullanımı mekan fotoğraflarında hepsi çok farklı olsa da tümünde bir uyum söz konusu… Renk kullanımında parlak tonları özenle değerlendirmemiz gerekmekte ve göz yorucu bulunduğunu da bilmeliyiz.

Size önerim renkler konusunda kararsızsanız yapabileceğiniz en doğru şey tasarlamak, dönüştürmek istediğiniz yere benzer çeşitli iç mekan fotoğraflarına bakarak renk kombinasyonlarını incelemeniz ve en beğendiğiniz size kendinizi iyi hissettiren renk tonlarını uyum oluşturarak mekana uygulamanız… Bu yaşam alanınızda doğru bir uyum yakalamanıza yardım edebilir. Ayrıca bir öneri daha verecek olursam eşleşmesi zor olabilen daha güçlü renklerin aksine, nötr renklerden yararlanabilirsiniz, beyaz, gri, taba, haki ve fildişi gibi renklerin dekorasyonda nötr olduğu kabul edilir. Bunlar gibi soft tonlar kullanarak da rahatlıkla renk uyumu yakalayabilirsiniz. Ayrıca zamansız, şık ve her dekorasyona uyum sağlarlar.

Yukarıda yazmış olduğum maddeler gibi daha bir çok amaçla renkleri duvarlarda ve dekorasyonda kullanırız, önemli olan mekanın işlevi ve uyandırmak istediğimiz duygudur. Mekanlarınızı dekore ederken ilk önce mekanda uyandırmak istediğiniz duyguyu ve işlevi daha sonra da renk ve malzeme seçimlerinizi yapmanız mekanda estetik bir uyum oluşturmanın en önemli başlangıcıdır. Mekanınızı tasarlarken aşağıda sizler için seçtiğim mekanlardaki renk uyumlarından faydalanabilirsiniz ve son kısımda renklerin insan üzerindeki etkilerini kısaca görebilirsiniz.

dekorasyonda renk kullanımı    iç mimaride renk kullanımı    kırmızı renk kullanımı

             

iç mekanda renk kullanımı    iç mekanda renk kullanımı

dekorasyonda renk tercihleri       ada tipi mutfak iç mekanda renk kullanımı

Bazı Renklerin Kısaca Tasarımdaki Duygusal Etkileri

  1. Kırmızı: Dekorasyon ve dizaynda kırmızı renkler kullanılırsak bu obje ön plana çıkar. tutku ve öfke gibi duyguları uyandırabilir. Tansiyonu ve kan akışını hızlandırır. Açlık hissi uyandırır. bu yüzden fasfood zincirlerinde çokta bu renk ve sıcak tonlar kullanılır.
  2. Turuncu: İştah açar. Yorgunluğu giderir.
  3. Beyaz: Temizlik, saflık ve güven hissi verir. Değişime en hızlı adapte olabilen renktir.
  4. Sarı: İnsana heyecan ve canlılık verir. Dikkat çekicidir. Açık ofis tasarımlarında çokça görebiliriz.
  5. Pembe: Neşe, güven, rahatlık verir.
  6. Lacivert: Düşünce gücünü arttırır. Ciddiyet verir.
  7. Kahverengi: Toplum içinde rahatlık ve güven verir.
  8. Yeşil: Dinlendirir ve huzur verir.
  9. Siyah: Konsantrasyonu ve özgüveni arttırır.

İç Mimar Gülce Yılmaz

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu