Trend

Lavanta Yağı Saça Faydaları ve Uygulanışı

Lavanta, ballıbabagiller familyasına ait bir bitkidir. Çok yıllık bir bitki olan lavantanın çiçekleri mor ve pembe renkte olmaktadır. Dağlarda yetişen bitkinin boyu ise 1 metre kadardır. Uzun sapların üzerinde seyrek tomurcuklar bulunmaktadır. Lavanta, birçok faydayı insanlara kazandırır. En çok kullanım şekli ise lavanta yağıdır. Lavanta yağı birçok alanda tercih edilmektedir. Özellikle lavanta yağı saça ve cilde olan faydaları ile bilinmektedir. Rengi, kokusu ve faydalı olması sayesinde halk arasında en çok tanınan bitkilerden biridir.

Lavanta Yağı Nasıl Yapılır?

Lavanta yağı, doğadan toplanan taze lavantalarla yapılmaktadır. Kokusu da tıpkı bitkinin kendisi gibi keskin ve güzeldir. Lavantadan yağ yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler ise şu şekildedir;

  • Cam kavanoz
  • Lavanta
  • Badem yağı, aspir yağı, zeytinyağı

Lavantadan yağ yapmak istiyorsanız öncelikle elinizde bulunan lavantanın taze olması gerekir. Kurumuş lavantadan yağ elde etmek pek sağlıklı değildir. Doğadan topladığınız lavantayı temizlemelisiniz. Temizlediğiniz bir tutam lavantayı biraz ezmeniz gerekir. Çok fazla ezmemeye özen gösterin. Ezdiğiniz lavantayı kavanozun içerisine yerleştirin. Üzerine ise badem yağı, aspir yağı ya da zeytinyağı kullanın. Elinizde hangi yağ bulunuyorsa onu kullanabilirsiniz fakat kullandığınız yağın doğal olmasına dikkat edin. Kavanozun tamamını yağ ile doldurmamanız gerekiyor. Yaklaşık 3 cm kadar kavanozun üzerinde boşluk kalmalıdır.

Kavanozun ağzını sıkı bir şekilde kapattıktan sonra güneş alan bir yerde 3 gün kadar bekletin. Eğer bekletebiliyorsanız 3 hafta kadar bekletebilirsiniz. Eğer zamanınız o kadar yoksa 3 günün sonunda lavanta yağınızı hazırlamış olursunuz. İşiniz çok aceleyse hazırladığınız karışımı fırına koyarak 2 saat kadar bekletebilirsiniz. Hafif ısıtılmış fırında 2 – 3 saat beklettiğiniz yapı kullanabilirsiniz. Fakat doğrudan ısıya maruz kalan bu yağdan istenilen etki görülemeyebilir. Bekleme süreci bittikten sonra bir tülbent yardımıyla karışımı süzebilirsiniz. Yağın daha faydalı olmasını ve yağın raf ömrünün uzun kalmasını istiyorsanız yağ içine E vitamini koyabilirsiniz. Tüm işlemler bittikten sonra koyu renkteki bir şişeye yağınızı yerleştirebilir, ihtiyaç duyduğunuz zaman kullanabilirsiniz. Kendi olanaklarınız doğrultusunda hazırlayacağınız yağı aktarlardan, marketlerden ya da internet üzerinden kolaylıkla temin edebilirsiniz. Fakat dışarıdan yağ alırken mutlaka güvendiğiniz, bildiğiniz markalardan yağ almalısınız.

Lavanta Yağı Faydaları Nelerdir?

lavanta yağının faydaları nelerdir

Lavanta yağının faydaları oldukça fazladır. Yağın faydalarından yararlanmak için doğru ve düzenli kullanmaya dikkat etmek gerekir. İnsanlar çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kendi yöntemleriyle lavanta yağı kullanmaktadır. Yağın faydaları ise şu şekildedir;

  • Stresi azaltır.
  • Ağrı kesici özelliği vardır.
  • Cilt bakımında ve cilt rahatsızlıklarında kullanılmaktadır.
  • Sindirim sistemini geliştirici özelliği vardır.
  • Solunum rahatsızlıklarına iyi gelir.
  • Kan dolaşımını arttırır.
  • Sakinleştirici etkisi sayesinde ruh sağlığına iyi gelmektedir.
  • Uyku problemlerine iyi gelir.

Yağın sindirim sistemini geliştirici özelliği vardır. Aynı zamanda solunum rahatsızlığı olan bireylerde de kullanılmaktadır. Kan dolaşımını arttıran ve düzenleyen yağ en çok uyku problemi yaşayan bireylerde kullanılmaktadır. Lavanta yağı sakinleştirici etkisi ile de bilinmektedir. Düzenli kullanılan yağ sayesinde bireyde stres azalması görülmektedir. Sakinleşen bireyler ruhen kendini daha iyi hissetmeye başlar. Lavanta yağının ağrı kesici özelliği bulunmaktadır. Bu özelliği sayesinde masaj yolu ile ağrı olan bölgeye uygulanmaktadır. O bölgenin rahatlamasını sağlayan lavanta yağı aynı zamanda bölgede oluşan ağrıyı dindirir. Cilt bakımı için lavanta yağı kullanılmaktadır.

Ciltteki kaşıntılar, kızarıklıklar, akne ve sivilceler için lavanta yağı tercih edilmektedir. Düzenli kullanılan lavanta yağı sayesinde cilt beslenmekte, daha sağlıklı ve canlı bir görünüme sahip olmaktadır.

Lavanta Yağı Saça Faydaları

lavanta yağı saça faydaları

Lavanta yağının bilinen bir diğer özelliği ise saçlardaki etkisidir. Saçlara uygulanan lavanta yağı saçı besler, saça canlılık ve parlaklık kazandırır. Saçların beslenmesini ve canlı kalmasını sağlar.

Lavanta Yağı Saça Nasıl Uygulanır?

Saçlara uygulanan yağ haftada bir kez saç uçlarına uygulanmalıdır. Yarım saat kadar bekletilen yağ daha sonra normal şampuan ile yıkanmalıdır.

Lavanta Yağının Cilde Faydaları

lavanta yağının cilde faydaları

Lavanta yağının kullanımı basittir. Cilt üzerine uygulanacağı zaman eğer masaj yapılacaksa parmak uçları ile o bölgeye uygulanır. Masaj bittikten sonra yağ, uygulanan bölgede 20 dakika kadar beklemelidir. Cilt üzerindeki lekelere, kaşıntı olan bölgeye uygulanan yağ ise bir pamuk yardımıyla ihtiyaç duyulan bölgeye sürülür. Yaklaşık 15 – 20 dakika bekletilen yağ daha sonra ılık su ile yıkanmalıdır. Sabahları aç karnına bir tatlı kaşığı yağ içilebilmektedir. Lavanta kokusu doğrudan sakinleştirici etki göstermektedir. Uykudan önce lavanta yağı tüketilebilmektedir.

Lavanta Yağı Zararları

Toplumumuzda hemen hemen herkes tarafından bilinen ve yaygın olarak kullanılan lavanta yağının bilindik ciddi bir yan etkisi yoktur. Fakat her zaman doğru kullanılmalıdır. Eğer lavanta yağını daha önce kullanmadıysanız öncelikle araştırma yapmalı, yağ hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Daha sonra yağı kullanmaya başlayabilirsiniz. Lavanta yağının ciddi yan etkisi bulunmasa da fazla kullanıldığı zaman bazı sorunların yaşanmasına neden olabilmektedir.

Cilt üzerine uygulanan lavanta yağı fazla kullanıldığı zaman ciltte yağlanma yapabilmektedir. Yağlanmadan kaynaklı sivilceler oluşabilmektedir. Saçlara uygulanan yağ ise saç tellerinin daha kısa sürede yağlanmasına neden olabilmektedir. Aynı zamanda fazla kullanılan yağ nedeniyle hem ciltte hem de saç derisinde kaşıntı oluşabilmektedir. Midesi hassas bireylerde lavanta yağı fazla tüketilmemelidir. İlk iki kullanımda herhangi bir sorun oluşmadıysa yağı kullanmaya devam edebilirsiniz. Cilde haftada iki kez, saçlara haftada bir kez uyguladığınız yağı iki hafta günlük içerseniz kullanmaya 1 hafta ara vermelisiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu