Facebook Pixel

Pandemi Döneminde Romantik İlişkileri Sağlıklı Sürdürmenin 10 Yolu

Romantik İlişkiler: Pandemi Döneminde Sağlıklı Sürdürebilme

pandemide romantik ilişkiler

Bugünlerde içinde bulunduğumuz ve uzun zamandır devam eden pandemi, sürekli endişeli, kaygılı olmamıza neden oldu. Belirsizlikle ve kontrol edememeyle beraber üzerimizdeki yük her geçen gün biraz daha arttı. Bu durum bilişsel olarak enerjimizi oldukça fazla tüketiyor. Hepimizin hayatlarımızı devam ettirmek için belli bir bilişsel enerjiye ihtiyacımız var. Pandemi dönemi, zihnimizi o kadar meşgul ediyor ve enerjimizi o kadar tüketiyor ki artık günlük işlerimizi hallederken bile zorlanabiliyoruz. Romantik ilişkiler de enerji ve emek ister. Bu bilişsel enerji tüketimi dolayısıyla romantik ilişkilerde sorunlar ortaya çıkmış ve tartışma sıklığı artmış olabilir.

partnerden uzak geçirilen pandemi dönemi

Her ilişki, belli dönemlerde belli zorluklardan geçer. Her ilişkinin dinamiği birbirinden farklıdır. Dolayısıyla kişilerin sorunlarını nasıl ele aldıkları, nasıl çözdükleri birbirlerinden farklıdır. Pandemi dönemi hepimizin hayatında ilk kez deneyimlediği bir süreç. Bu sürede, durumun belirsizliği ve süresi gerginliğimizi arttırıyor. Bu süreçte ilişkiler zorlanıyor olabilir. Kişiler pandemiye bambaşka tepkiler verebilirler. Bir taraf çok kaygılanırken diğer taraf o kadar da kaygılanmayabilir ve bu çatışmaları arttırabilir. Pandemi dönemi ilişkide ilk defa zorlanılan bir konu olabileceği gibi, var olan sorunların artmasına da neden olmuş olabilir. Bu dönemde zorlanan ilişkileri 2 kola ayırabiliriz:

  • Partnerle Beraber Geçirilen Pandemi Dönemi
  • Partnerden Uzak Geçirilen Pandemi Dönemi

Partnerle beraber geçirilen pandemi döneminde, pandemiye özgü tartışmalar yaşanıyor olabilir. Kişiler sürekli birbirlerinin ellerini yıkayıp yıkamadıklarını, maske takıp takmadıklarını ve sosyal mesafeye dikkat edip etmediklerini kontrol ediyor olabilirler. Bir taraf diğerinden daha fazla dikkat ediyor olursa gerginlik artabilir. Bunların yanında partnerle sürekli bir arada olduğumuz için bir alansızlık hissi de yaşanabilir. Sürekli beraber aktivite yapmaya çalışma, kişilerin kendilerine ayırdıkları zamanın azalmasına neden olur ve tartışmaların şiddeti artabilir. Kişilerin hali hazırda pandemi öncesinde psikolojik problemleri olabilir, bu problemler artabilir ve ilişkileri daha da zora sokabilir. Bir başka yaşanabilecek sorun ise, ev işlerinde görev paylaşımı yapılamaması ve bir tarafın daha fazla sorumluluk alması olabilir.

Partnerden uzak geçirilen pandemi döneminde ise, özlem artabilir, belirsizlik hissinin yarattığı baskı artıyor olabilir. Kişiler ne zaman rahat rahat görüşeceklerini bilemedikleri için, derin bir umutsuzluk yaşıyor olabilirler. Bir tarafın bile bunu yaşaması ilişkinin diğer öznesini de oldukça olumsuz etkiler. Fiziksel temas kurulamadığı için oksitosin(mutluluk hormonu, rahatlamayı sağlayan hormon) azalabilir, büyük bir mutsuzluk hissedilebilir.

İlişkileri Sağlıklı Sürdürmenin 10 Yolu:

romantik ilişkiler sosyal mesafe ilişkisi

  1. Eğer ertelenebiliyorsa büyük anlaşmazlıklarınızı bir süre erteleyin.
  2. Stresinizin fazla olduğu günlerde olumsuz davranışlardan kaçının. (sürekli bağırma, karşı taraftan acısını çıkarma gibi)
  3. Herkesin baş etme yöntemlerinin farklı olduğunu unutmayın. Biri evde egzersiz yaparak baş edebiliyordur, diğeri sürekli dizi, film izleyerek. Bunlara saygılı olun.
  4. Sınırlarınızı belirleyin ve sınırlarınıza saygılı olun. Yalnız vakit geçirme isteğiniz varsa söyleyin, karşı tarafın neye ihtiyacı olduğunu sorun.
  5. Kendinizi ihmal etmeyin. Öz bakım pratikleri yapın. (sakinleşme yolları kullanmak, uyumak, egzersiz yapmak gibi)
  6. Eğer uzaktaysanız ortak aktiviteler belirleyin. Beraber online oyun oynamak, dizi izlemek gibi.
  7. Akıl okuma yapmayın. Özellikle uzaktaysanız. Ne istediğini, ne anlatmak istediğini direkt olarak sorun.
  8. Uzaktaysanız yakınlık kurmanın farklı yollarını bulun. Gününüzün nasıl geçtiğini telefonda birbirinize anlatmak bile bir yakınlık kurmaya yarayabilir.
  9. Görüntülü konuşmalar yapın. Özellikle mimik görmek daha kolay ve sağlıklı iletişim kurmayı sağlar.
  10. Gelecek güzel günlere odaklanın. Planlar yapın. Pandemi bittikten sonra şuraya gidelim demek gibi. O anın stresiyle baş etmeyi kolaylaştırır ve ben yanındayım, seninleyim, ilişkiye devam edeceğim güveni verir.

Psikolog Sinem Şahinok

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu