Facebook Pixel
Trend

Bamyanın Faydaları: 7 Şahane Özellik

Yaz Sebzesi: Bamya

Bu yazımızın konusu lezzetli mi lezzetli bir yaz sebzesi olan bamyanın faydaları. Ülkemizde Akdeniz, Marmara, Ege, İç Anadolu bölgelerinde yetişen ancak ana vatanı Mısır olan bu sebze tam bir vitamin ve mineral deposudur. Yaz sebzesi olmasına rağmen konserve olarak, dondurulmuş halde diğer mevsimlerde de tüketmek mümkündür. Ancak her zaman savunduğumuz bir gerçek varsa o da mevsimine uygun beslenmektir.

Bamyanın Faydaları Nelerdir?

Pek çok faydası olmasına rağmen bu sebze diğer sebzelere nazaran daha az tercih edilmektedir. Özellikle çocuklar tarafından pek bilinmemektir. Peki bu şahane sebze bamyanın faydaları nelerdir? Gelin 7 başlıkla birlikte inceleyelim.

Bamyanın Sinir Sistemine Faydaları

bamyanın sinir sistemine faydaları

B vitaminlerinden zengin olan bu sebze bilişsel gelişime destek sağlar. Sinir sisteminin sağlıklı çalışmasına destek olarak unutkanlık, konsantrasyon güçlüğü ve dikkat dağınıklığı gibi durumların azaltılmasını sağlayabilir. Bazı çalışmalar bamya tohumunun uyku problemine olumlu etki ederek stres seviyesini azalttığını söylemektir.

Demir Eksikliği Açısından Bamya

bamya ve demir eksikliği

Dünyada özellikle kadınlarda çok yaygın olarak demir eksikliği ve kansızlık görülmektedir. (Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre tüm dünyada yaklaşık olarak 2 milyar kişide kansızlık görülmektedir). Bamya sebzesinin demir içeriği olarak oldukça zengindir. Beslenmemizde demir içeriğinden zengin besinlere düzenli olarak yer vermeliyiz. Bu durum demir depolarımızın desteklenmesini sağlamaktadır. Böylelikle olası bir demir eksikliği veya kansızlık problemine sahip olma ihtimalimizi düşürebiliriz.

Kemik Gelişimindeki Rolü

kemik gelişimine etkileri

Yaşla beraber osteoporoz gibi kemik hastalıkları yaygınlaşabilir. Çocukluk çağında ise kemik gelişimini desteklemek gelecek yaşlardaki iskelet sağlığı için oldukça önemlidir. Kemik gelişimi dediğimizde aklımıza ilk gelen Kalsiyum mineralidir. Genelde kalsiyum desteğini en iyi süt ve süt ürünlerinden karşılayabileceğimizi düşünürüz. Ancak sebze içeriklerinden de kalsiyum almak mümkündür. Bamya tohumu kalsiyum açısından oldukça zengin bir sebzedir. Hatta 100 gram bamyada bulunan kalsiyum içeriği, 100 ml tam yağlı pastörize süttekinden daha fazladır.

C Vitamini Miktarının Önemi

bamyanın c vitamini değerleri

Daha çok turunçgillerden elde ettiğimiz C vitamini bamya sebzesinde de mevcuttur. C vitamini vücudumuz tarafından depolanamayan ve beslenme ile günlük olarak alınması gereken bir vitamindir. Bu sebeple beslenmemizde gerek meyve içeriklerinden gerekse sebze içeriklerinden C vitamini depolarımızı günlük olarak doldurmamız gerekmektedir. Bamya içeriğindeki C vitamini miktarı havuçtan ve limonatadan daha fazladır.

Beta Karoten İçeriğiyle Antioksidan Özelliği ve Kanser

antioksidan özelliği

Bamya sebzesi A vitamini öncül maddesi olan Beta karoten içeriğine de sahiptir. Beta karoten antioksidan içerik göstererek vücudu kansere karşı koruyucu etkinlik gösterir. Bağışıklık sistemini destekleyerek enfeksiyon hastalık riskini azaltmaya destek sağlar.

Sahip Olduğu Potasyum İle Önemli Hastalıklardaki Konumu

Potasyum içeriği sayesinde felç-inme, hipertansiyon ve kalp-damar hastalıklarından koruyucu etkinlik gösterir. Vücutta sodyum ve potasyum minerallerinin düzeyi hayati önem taşımaktadır. Bu sebeple günlük beslenmemizde tükettiğimiz besinlerin içerikleri tatlarından çok daha kıymetlidir.

Bamyanın Faydaları ve Sindirim Sistemi

bamyanın sindirim sistemine faydaları

Ve en önemli özelliklerinden birisi ise diyet lif içeriği. 100 gram kuru bamya, 100 gram kuru keten tohumundan daha fazla diyet lif içeriğine sahiptir. Günlük beslenmemizde lif içeriğinin yüksek olması sindirim sistemine destek sağlayarak daha rahat ve düzenli tuvalete çıkışları destekler. Düzenli tuvalete çıkışlar kişinin vücudundaki ödem atımını da sağlar.

Doğanın bize sunduğu binlerce faydalı besinleri günlük beslenmemize çeşitli olarak ekleyerek genel vitamin, mineral dengesini sağlayarak vücudumuzu olası hastalıklara karşı korumayabiliriz.

“Hastalık dediğin şey atla gelir,yaya gider.”

Paul Heyse

Diyetisyen Mihrişah Mıhcıoğlu

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Hocam merhabalar yazılarınızı instagramda da severek takip ediyorum. Ben çok seviyorum bamya yemeğini yazdan buzluğa da atıyorum ancak çocuklarım sevmiyo. Bu etkilerini de okuduktan sonra mutlaka onlara yedirteceğim.

    1. Merhabalar Deniz hanım. Ülkemizdeki her bir sebzenin ve meyvenin binbir faydaları bilinmekte ve eminiz ki daha bilinmeyen de faydaları vardır. Ne yazık ki çocuklarımızın tat algıları endüstriyel ürünlerle birlikte bozuldu. Bu sebeple çocuklar çoğu sebze yemeklerini çok lezzetsiz buluyor. Zorla yedirmek bir çare değil sadece sevmelerini sağlamaya yönelik tabakta yemek modelini eğlenceli hale getirebilirsiniz 💕

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu