Facebook Pixel
Trend

Ghosting Nedir: İlişkilerdeki Psikolojik Şiddet

Ghosting Nedir?

ghosting nedir

Ghosting nedir, neden kaynaklanır? Aslında hepimizin bildiği ama belki de terimsel olarak yeni yeni duyduğu; kişinin flört ettiği kişiyi bir anda görmezden gelme, yani “hayalet olma durumu”na denir. Hoşlandığını her haliyle belli eden, sevgi pıtırcığı olan birinin birden ortadan kaybolması, yok olması durumudur. Kişi bir anda kendi kendine ilişkiyi bitirmiş veya hiç var olmamış gibi davranır. Partnerinin ne aramalarına ne de mesajlarına cevap vermemeye başlar. Ortada da hiçbir sebep yokken üstelik…

Ghosting Neden Kaynaklanır?

ghosting nedir

Ghosting; temelde reddedilme veya terk edilme gibi algılanmaktadır. Ancak kişinin özgüvensizliğinden ve yüzleşme korkusundan kaynaklanmaktadır.

Belki uçakta, tatilde tanıştınız. Telefon numaralarınızı aldınız ve o tatlı mesajlaşmalar başladı. “arada kahve mi içsek” “Konsere mi gitsek” “Ben midye yemem ama sen varsan sana eşlik ederim” gibi cümlelerden sonra o kırılma anı gerçekleşiyor. O tatlı tatlı iyi geceler mesajları yazılan kişi bir anda ortadan kayboluyor. Ardında da durumun ne olduğunu anlayamayan, şaşkın, özgüveni zedelenmiş ve bilinmezlik içinde birisi kalıyor. Cevaplayamadığınız soruları ben buradan yanıtlayayım: Hayır sen bir hata yapmadın. Kötü birisi değilsin. Sadece birbirine hazır olmayan şeyler var. Hissedilenler sonuna kadar gerçekti. Sadece başta aynı frekanstayken sonrasında ayrı ayrı yönlere gittiniz. Belki ciddi bir ilişki olarak başladı ve sonrasında hazır hissedemedi, konuşmak yerine kolay olan yolu seçti ve yüzleşmek istemedi. Belki de daha basit bir ilişkinin peşindeydi ama seni ikna edemediği için farklı yollara başvurdu. Nedeni ne olursa olsun sonuç aynı: Özgüvensizlik.

Herhangi bir ayrılma, kavga etme, anlaşamama yok ancak iletişim bir anda kopuyor. Böylelikle bu ortadan kaybolma durumunda yük tamamen karşı tarafa kalmış oluyor, ilişki bitecekse bile sağlıklı bitemediği için konu öylece havada kalıyor. Peki niçin konuşmak yerine “ghosting”? Buradaki en büyük etken korkudur. Çünkü bu tip kişilerde duygusal yakınlık korkuyu beraberinde getirir. Bağlanma düşüncesi, bir duyguyu partneriyle yaşama düşüncesi kişiyi korkutur. Bu nedenle de istese de korkusuna yenik düşen kişilerde bu belirtiler görülmektedir. Öfke ve duygusallık dolu tepkilerden kaçınmayı tercih eder. Bağırmak, ağlamak, öfkelenmek gibi normal bir ilişkide olan duygu açılımlarından kaçınır ve öfkesini de mutluluğunu da gösteremez. Bu şekilde de karşı taraftan alacağı olumsuz bir tepki durumundan kendilerini kurtarmış oluyorlar. Bu durum, bir tür kaçınma şekli olup, ilişkide sağlıksız bir iletişime neden olmaktadır.

Bazı durumlarda ise insanlar partnerlerinin kendilerine zarar vereceği korkusuyla tepkilerini gösteremezler. Kendi özgüvensizliklerinin bir göstergesidir bu. Kendilerini güvende hissederek bir tür korunma şekli olarak bu ortadan kaybolma durumunu tercih ederler. 2018’deki bilimsel bir araştırmaya göre insanların %25’i bu durumu hayatlarının bir noktasında ghostingi muhakkak yaşıyor.

Ghosting Belirtileri Nedir?

ghosting psikoloji

  • Uzun süreli cevap vermeme,
  • geçiştirmeli konuşmalar,
  • ilişkideki bazı değişimler veya kısa süren mesajlaşmalar olabilmektedir.

Kişi bazen müsait olmayabilir ancak bu durum sık yaşanmaya başladıysa dikkat etmeniz gerekebilir.

Peki Bu Durumda Ne Yapmalı?

İnsan reddedildiği bir durumun daha da üzerine gitmeye odaklıdır. Halk arasında “kaçan kovalanır” deyimi de buradan gelir. Partneriniz sizden kendini çekmeye başladıysa ve bir şeylerin ters gittiğini hissettiyseniz çok üzerine gitmeyin, ısrarcı davranmamaya çalışın. Kişiye alan tanımak, aklında bir sorun varsa onu düşünmesine fırsat yaratacaksın. Avuçlarınızda tuttuğunuz kuş misali sıkı sıkıya tutunursanız, canı acıyacak ve uçup gidecektir zaten. Bu tip durumlarda duygusal olarak etkilenmeniz doğaldır. Özgüveninizi zedeler ve nasıl başa çıkacağınızı bilemeyebilirsiniz. Bunun için kendi baş etme mekanizmanızı geliştirmeniz gerekecektir. Her gün partnerinizin sosyal medya hesaplarını kontrol etmemek adına kendinizi oyalayın veya bir arkadaşınızdan destek rica edebilirsiniz, bu durumun “herkes tarafından yaşanılabilir” olduğunu kabul ederek süreci daha kolay atlatırsınız. Karşı tarafın aksine; siz duygularınızla yüzleşmelisiniz ve kaçmamalısınız. Bu durumla karşılaşan bir kişi; yakın çevresiyle paylaşarak bu durumun üstesinden daha kolay gelebilir, gerektiği yerde profesyonel bir destek alabilir.

Ghostinge maruz kalan kişilerin en belirgin ortak özellikleri ise çoğunlukla sanal ortamda ve sosyal medyayla başlayan ilişkilerin olması. Tabii ki her sosyal medyadan tanışan çift için geçerli değil ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta. Sözler ne olursa olsun, siz icraata bakın. Gözünüzle görmediğiniz şeyler için onay veya açıklama beklemeyin. Yolcu koltuğunda oturmak yerine direksiyona siz geçin ve kararı siz verin. Aşırı korumacı ve savunmacı da olmayın. Unutmayın ki herkes bir şansı hak eder, sadece hak edilen değeri vermeniz yeterli olacaktır. Aynı frekanstaysanız karşı taraf da bu şansı sonuna kadar kullanacaktır.

Aşkla, şansla, sağlıkla kalın.

Uzman Klinik Psikolog Tuğçe Özer

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. İçerik beni yoğun derecede bilgilendirdi.Hazırlsyanlara teşekkür ederim.

  2. Bu yazıyı okuduktan sonra ilişkilerime bakış açım değişti artık daha dikkatli daha özenli davranacagım. Ayfınlattıgınız için teşekkürler

  3. Aslında ne çok hata yapıyoruz, ne çok taviz veriyoruz ve kendimizi yanlislara surukluyoruz farkında bile değiliz. Bu tür yazıları okudukça farkına varıyoruz her şeyin

  4. Bunu okuduktan sonra ilişkim adına daha düzenli kararlar alacağım teşekkür ederim.

  5. Her iliskimde bosver birsey olmaz gibi seyler soyluyordum ve artik hep kotu sonuclar dogurdu bu degerli iliski terimi sayesinde artik cok dikkatli olmaya basladim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu