Trend

Faydaları Şaşırtan Lifli Gıdalar Nelerdir?

Modern çağ olan günümüz şartlarında besin ve gıda sanayisi de diğer birçok farklı sektör gibi günden güne gelişmekte ve sürekli olarak güncellenmektedir. Gıda sanayisi alanında lider ve öncü pek çok dev kuruluş tarafından bu sektör içerisinde çeşitli hizmetler verilmektedir. Tüketici kitleye de söz konusu bu hizmetler hızlı bir şekilde sunulmaktadır. Günümüzde şişmanlığın ve obezitenin hızlı bir şekilde artması ve durdurulamaz bir hale gelmesinde yanlış ve fazla beslenme söz konusudur. Şu sıralar çok revaçta olan çeşitli diyetler de yanlış beslenen bireyler için oldukça etkili ve hızlı bir çözüm yolu olarak bilinmektedir. Profesyonel anlamda hizmet veren alanında uzman diyetisyenler ve beslenme uzmanları tarafından hazırlanan bu diyetlerle bireyler rahatlıkla ideal kilosunu kazanabilmektedir. Söz konusu bu diyetler içerisinde de en çok yer alan ve faydaları şaşırtan lifli gıdalar nelerdir?

Lif Ne İşe Yarar?

lif ne işe yarar

Lif içeren besinler, birçok diyetin başlıca besin kaynağıdır. Günlük hayat içerisinde de sık sık tüketilmektedir. İnsan sindirim sistemi için olmazsa olmaz etmenlerden olan bu gıdalar, bireyin genel bağırsak hareketlerini düzenler. Kişinin kan şekeri seviyesinin de kontrolünü sağlamakla görevlidir. Gün içerisinde tüketilmesi gereken ortalama lif miktarı da uzmanlarca yaklaşık olarak 25 ila 30 gram olarak belirlenmiştir. Lif içerikli besinler sağlığımız için oldukça önemli besin maddelerindendir. Lif, aslında besinlerin insan vücudunda sindirilemeyen kısımlarıdır ve diğer bir ismiyle posa olarak da bilinirler. Söz konusu lifli gıdalar genel olarak bağırsaklarda sindirime uğramaz. Fakat diğer besin maddelerinin sindirimine ve besin emilimine doğrudan katkı sağlar.

Lifin Faydaları

lifli gıdalar nelerdir

Günlük olarak düzenli olmak kaydıyla 25 ila 30 gram lif tüketen bireylerin tüketmeyen kişilere oranla kalp ve damar rahatsızlıkları, diyabet hastalığı ve genel sindirim sistemi rahatsızlıklarına yakalanma riskleri oldukça azdır. Lif oranı yüksek besinler ile beslenen bireylerin genel yaşam kalitesinde olumlu bir artış gözlenmektedir. Aynı zamanda bu durum ortalama yaşam süresine de pozitif yönde etki eder. Genel olarak baktığımız zaman lifli besin maddeleri, bağırsak hareketlerini düzenleyici yönde etki yapar. Lif oranı yüksek besinler ile beslenen bireylerde genel olarak dışkı yumuşama gözlenmektedir. Genel dışkı ağırlığını da artırarak hem dışkının bağırsak içindeki hareketini hem de komple vücut dışına atımını kolaylaştırıcı yönde pozitif etki sağlar. Kabızlık, basur ve divertikül gibi çeşitli sindirim sistemi hastalıklarına ve bazı bağırsak sorunlarına karşı da etkilidir.

Lif Oranı Yüksek Besinlerin Genel Özellikleri

lif içeren besinler

Lif oranı yüksek besinler içerikli diyetlerin genel anlamda kolon kanserine karşı da etkili olduğu ve bilhassa total dışkı miktarını artırarak söz konusu kanserojen maddeleri bu yolla dışarı attığı ve hızlı bir şekilde bağırsak bölgesinden atılımını sağlaması bunun bir sonucudur. Bütün bunların yanı sıra lif oranı yüksek gıdalar, genel kalp ve damar sağlığı için de oldukça faydalı ürünlerdir. Buradaki söz konusu çözülebilir lifler, bağırsaklarda yer alan kolesterolü bağlayarak kolesterolün yüksek miktardaki emilimini engeller. Bu şekilde kan kan kolesterol düzeyi de aşağı çekilmektedir. Vücuttaki ortalama kan kolesterol seviyesinin düşmesi durumu da kan damarı duvarlarına yerleşmiş yağ tabakalarının çözünmesine ve azalma görülmesine sebep olur. Peki, lifli gıdalar nelerdir?

Lifli Gıdalar Nelerdir?

lifli gıdalar nelerdir

  • Tam buğday unundan yapılmış olan ürünler,
  • Tam tahıllı ekmek, tam buğday makarna, kuru baklagiller,
  • Rafine edilmemiş tahıllar, yulaf, keten tohumu,
  • Brokoli, yeşil fasulye, salatalık, soğan,
  • Domates, kereviz, biber,
  • Elma, portakal, armut, incir, kuru erik, kuru kayısı,
  • Nohut, mercimek, kuruyemişler, yağlı tohumlar,
  • Bezelye, şalgam, pancar, lahana, karnabahar,
  • Brüksel lahanası ve tüm yeşil yapraklı sebzelerdir.

Lifli Gıdaların Faydaları

Lif içerikli bu tip gıdalar, kandaki şeker seviyesinin de kontrolünde oldukça etkilidir. Özellikle çözünebilir yapıda yer alan lifli ürünler, diyabet hastalarındaki şekerin kan yoluyla emilimini ve genel insülin salgılanma kriterlerini azaltır ve tip 2 diyabet riskini de düşürücü yönde etki yapar. Lif içeriği yüksek olan besinler, genelde glisemik indeks olarak da oldukça düşük bir grafik çizerler. Bu tarzda besin maddelerinin özellikle diyabet hastalarının diyetinde yer alması söz konusu kan şekerinin dengelenmesi açısından oldukça büyük bir önem arz etmektedir. Bu noktada bazı araştırmalar lif içerikli gıdaların hem yüksek tansiyonu önlediği hem de inflamasyonun da direkt olarak önüne geçtiğini göstermektedir. Bütün bunların yanı sıra yeterli düzeyde lifli gıda maddesi ile beslenmek sağlıklı bir şekilde kilo vermeyi de kolaylaştırmaktadır.

Söz konusu bu besinler, enerji oranlarının düşük olması ve su çekme özelliklerinden kaynaklı olarak mide içeriği yoğunluğunu artırırlar. Genel mide boşalmasını da geciktirirler. Bundan dolayı mide geç boşaldığı için tokluk hissi de artar. Bu noktada kilo vermek isteyen bireyler, uzman diyetisyen veya beslenme uzmanlarının gözetiminde bu şekilde bir diyetle beslenebilmektedirler. İdeal kilolarına ulaşarak çok daha rahat bir şekilde hayatlarına devam edebilmektedirler.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu