Ayakta Deri Soyulması için Çeşitli Alternatifler
İçindekiler
Ayakta deri soyulması, günümüzde yaş ve cinsiyet fark etmeksizin her bireyde görülebilen bir rahatsızlıktır. Eğer beraberinde farklı ciddi bir hastalık belirtilerini taşımıyorsa çözümü basit bir problemdir. Deri soyulması temelde cildin en dış katmanı olan epidermisin zarar görmesi neticesinde meydana gelir. Az oranda dökülmesi ciltten ölü hücreleri atmak açısından doğaldır. Ancak bu miktar artış gösterirse nedenlerini aramakta yarar vardır.
Ayaklarda deri döküntüsü genel olarak incelenecekse gerek kronik olarak gerekse dış etkenler göz önüne alınmalıdır. Çoğunlukla paniğe sebep olacak sağlık riskleri taşımasa da kaşıntı yapması ve görüntü açısından hayat standardını olumsuz etkilemektedir. Ayakta deri soyulması neden olur, inceleyelim.
Ayakta ve Altı Deri Soyulması Neden Olur?
Ayak altı, tabanı, topuğu ve parmaklarında deri soyulması olarak birçok şekilde karşımıza çıkabilmektedir. Bunların yanında ayağın tamamında da soyulmalar gerçekleşebiliyor. Dökülmelere kaşıntı eklense de bazı kişiler kaşıntı yapmayan dökülmelerle karşılaşabilmektedir. İlaveten ayak terlemesi, ayakta kuruluk, ayak kuruması, ayak kokusu, ayakta kızarıklık da bu duruma eşlik edebiliyor. Peki, ayak soyulması nedenleri nelerdir?
Mantar Enfeksiyonları Birinci Sebep!
Ayak soyulması ve deri dökülmesi nedenlerinin en yaygını mantar enfeksiyonlarıdır. Özellikle tinea pedis adlı mantarın sebep olduğu atlet ayağı ya da sporcu ayağı olarak bilinen iltihap, bu konuda listenin başındadır. Ayak beyazlaması olarak sıkça aranan problemin kaynağı da mantarlardır. Çoğunlukla bu deri soyulması ayak parmaklarında şeklinde başlar ve ayağın diğer kısımlarına yayılmaktadır. Bu mantarlar temelde en çok sorulan şu soruların cevabıdır;
- Sol ayağımın altı kaşınıyor, sebebi nedir?
- Ayağımın altı sürekli kaşınıyor, acaba neden?
- Çok rahatsız ediyor, ayağımızın altı neden kaşınır?
- Ayak topuğu neden kaşınır?
- Topuk kaşıntısı neden olur?
- Topuk neden kaşınır?
- Ayak altı yarılması neden olur?
İki ayakta görülebileceği gibi tek ayağa da etki edebilmektedir. Sporcu ayağı bulaşıcı bir mantar iltihaptır. Direkt enfekte olan bir yüzeye basarak ya da temas yoluyla bulaşabilmektedir. Karanlık ve nemli bölgeleri mesken etmiş olan bu mantar, yoğunlukla buhar odalarında, umumi havuz kenarlarında, kaplıcalarda, hamamlarda ve spor salonlarındaki duş kabinlerinde bulunmaktadır. Böyle yerlerde başkasının terliğini giymemek, ortak havluları kullanmamak ve zemine çıplak ayakla basmamak çok önem taşımakta.
Ayakların kaşınmaması mantar olmadığı anlamını taşımaz. Birçok kişi ayakta deri soyulması yaşadığı halde kaşıntıyla karşılaşmaz. Bu sebepten de bunun bir mantar enfeksiyonu olduğunu anlamazlar. İyi bir çözüm olarak; spreyler ve antifungal kremler ayak mantarlarından kurtulmayı sağlayabilmekte. Buna ek olarak 1 ölçüye 1 ölçü olacak biçimde su ve beyaz sirke karışımı içinde ayakları 20 dakika bekletmek mantar yayılmalarına iyi gelmektedir.
Cilt Kuruluğu
Kimi insanların yağ bezleri normalde çok daha az sebum (yağ) üretmekte. Böylece cilt kurumakta ve kaşıntılı, pürüzlü ve pul pul dökülen bir cilt ortaya çıkmakta. Ayrıca çok yoğun şekilde sıcak suyla duş almak, uzun süre güneşe maruz kalmak, sigara içmek, stresli bir hayat sürdürmek, kuru havada çok vakit geçirmek elde ve ayaklarda dahil cilt genelinde kuruluğa sebep olur.
Ayaklarınızda oluşan deri döküntülerine kuru cilt sebep oluyor diyorsanız çözümü kolaydır. Öncelikle nemlendirici kremler ve bolca su içmek bu konuda çare olacaktır. Ek olarak, ılık suyla duş alma, kuru ciltler için uygun olan sabunları kullanma ve odadaki nem seviyesini arttırmak da etki edebilmektedir.
Egzama Da Bir Neden Olabilmektedir
Cilt rahatsızlıklarından biri olan egzama, ayak tabanından dirseklere kadar, üstelik kafa derisine dek vücudun pek çok bölgesinde görülebilmektedir. Bulaşıcı olmayan egzamanın en genel belirtileri kızarıklık, döküntü, kaşıntı, cilt çatlakları ve kuruluktur. Eğer egzama hastalığından dolayı ayaklarınızda ya da ellerinizde deri döküntüsü yaşadığınızı düşünüyorsanız cildiye bölümlerinden bir dermatologa muayene olmanız önerilmektedir. Doktorunuz teşhisine göre steroid kremler ya da antihistamin ilaçlar reçeteleyecek ve bu sorun için çözüm yoluna gidecektir.
Sedef Rahatsızlığı
Sedef cilt rahatsızlığı da vücutta ayak tabanı dahil pek çok bölgede kaşıntı ve döküntüye sebep olabilmektedir. Nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte, genetik faktörlerin ve ciltteki hücrelerin aşırı büyümesinin etkili olduğu düşünülmektedir. Egzamada olduğu gibi sedef hastalığında da cildiye bölümüne gidilip uzman bir dermatoloğa muayene olmak önemlidir. Doktor, teşhisten sonra kortikosteroid içeren kremler ve salisilik asit reçeteleyebilmektedir.
Hiperhidroz (Aşırı Terleme)
Aşırı terleme olarak bilinen hiperhidroz bölgesel olarak vücuttaki bazı noktaları veya tüm vücudu etkileyebilmektedir. Fakat en çok ayak tabanlarında meydana gelmektedir. Ayakların aşırı terlemesi, kızarıklıklığa, tahrişe ve derinin soyulmasına sebep olabilmektedir. Ayak altı turunculuğu neden olur sorusunun cevabında genellikle hiperhidroz devreye girmektedir. Doktor tarafından reçetelendirilen çeşitli çözeltiler ve antikolinerjik ilaçlar ile tedavi edilebilmektedir.
Uygun Olmayan Ayakkabı Tercihi
Ayağa tamamen uyum sağlayamayan sentetik ürünlerden imal edilmiş ayakkabılar, döküntü dahil bir dizi cilt problemine ve ayaklarda deri kalınlaşmasına sebep olabilmektedir. Öte yandan, topukta çatlamalar olduğunda ise terlikler bu konuda ilk etkendir.
Mümkünse her gün aynı ayakkabı giyilmemelidir. Günlük olarak çorap değişimi alışkanlık haline getirilmelidir. Günün sonunda uygun bir tarif ile ayak banyosu yapılmalıdır. İlaveten, sentetik malzemeler yerine deriden üretilen ortopedik ayakkabılar tercih edilmelidir.
Doğal Deri Döküntüleri de Var!
Ayakta deri soyulmaları genellikle türlü etkenlerle oluşsa da kimi zaman sadece vücudun doğal bir süreci olarak gerçekleşebilmektedir. Bu geçici ve zararsız bir durumdur. Bu noktada ihtiyaç olan tek şey bir ponza taşıdır. Banyo sırasında ayaklara ponza taşı uygulanır. Sonrasında losyon ve nemlendirici krem kullanılır.
Başlangıçta bahsettiğimiz dış etkenler çoğunlukla hava şartlarıyla alakalıdır. Ayakta kuruluk hava koşullarının vücudumuzdaki etkisi sonrası gerçekleşir. Bu gibi durumlarda nemlendirici ile sorun çözülebilmektedir. Fakat nemlendirici her kuruluğu yumuşatamayabilir. Kimi yaralar sıcak suyla yıkandığında veya soğuk hava teması ile kuruluğa sebep olabilmektedir. Soğuk havadan ve sıcak su kaynaklı kuruluklar genelde nemlendirici yardımıyla kısa süre içinde yumuşatılabilir.
Nem dengesi böylelikle eski haline kavuşur. Fakat bazı kuruluklardan sonra ayakta çatlaklar oluşmaya başlar. Bu çatlaklar yaraya dönüşüp ciddi problemler oluşturabilmekte ve çatlamış ayak kanamaya ortam hazırlayabilmektedir. Bu çatlaklıklarla beraber ayak parmaklarından başlayan deri atması ismiyle bilinen deri soyulması yaşanmaktadır. Topuk çatlağı problemi yaşıyorsanız ilgili makalemize buradan ulaşabilirsiniz. Özel olarak parmak kısımlarındaki derinin soyulması önem taşır. Soyulmanın ardından kırmızımsı yeni bir deri gözükür. Bu soyulma ciddiye alınmalıdır çünkü bir herhangi bir cilt hastalığına işaret edebilmektedir. Özellikle yaygın bilindiği üzere egzama rahatsızlığı deri soyulmalarına sebep olmaktadır. Tedavisi sağlanmadığı taktirde kabuklar dökülmeye devam eder ve altta kalan deri daha da açıldığı için en ufak temasta ağrı yaşatır. Bu ağrı problemin en rahatsız eden kısmıdır. Çünkü ayakkabı giyildiğinde, üstüne baskı uygulandığında anında hissedilecektir. Pul pul dökülmeler, matlaşmalar ve kızarıklıklar oluşabilmektedir. Fakat korkup endişe etmeden uzmana, doktorunuza başvurmanız halinde kolayca üstesinden gelebilirsiniz.
Ayakta Deri Soyulması Tedavisi Nasıl Olur?
Pek çok sebebe bağlı olarak meydana gelen bu problemin tedavisi de belirtilere ve sonucunda konulacak olan teşhise göre değişkenlik göstermektedir. Bunun için öncelikle alanında uzman bir doktora danışmak önem taşıyor. İlk olarak bir cildiye uzmanına görünerek doktorun yönlendirmesiyle iç hastalıkları doktoruyla tedaviye devam etmek gerekmektedir.
- Vücutta şeker hastalığı var ise bu noktada öncelikle ilaç kullanımları gerekebilmekte ve üstelik insülin tedavisine gidilebilmektedir. Kan dolaşım bozukluğunda ise tedavi bambaşkadır.
- Venöz tromboz nedeniyle ya da damar sertleşmesiyle meydana gelmiş bir kan dolaşım bozukluğu varsa bu hastalıklarla alakalı tedaviler uygulanmaktadır. Doktor tarafından önerilen antiplatelet, antikoagülan ve kan inceltici ilaçlar kullanılmalıdır. Bireyin aynı esnada yaşam tarzında değişiklik yapması da gerekir. Egzersizler yapılmalıdır. Çünkü egzersiz bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve lenf salgılarının artmasına yardım eder. Beslenme yine bu noktada çok önemli unsurdur.
- Dolaşım sorununun ortadan kalkması için bezelye, mercimek ve fasulye gibi demir ve C Vitamini açısından epey zengin olan besinler tüketilmelidir. Bunun yanı sıra bolca E Vitamini içeren sarımsak, soğan ve zeytinyağı gibi besinler kanın seyreltilmesine yardımcı olup vücuttaki kan akışını kolaylaştırmaktadır.
- Alkol, yağ, şeker gibi maddelerin tüketimini azaltmak, zaman içerisinde kalp damarlarını tıkamaya yol açan kolesterolü düşürmeye de yardımcı olmaktadır. Balık tüketimi ve balık yağı içindeki Omega-3 miktarı sayesinde kan dolaşımını güçlendirir ve trigliserid oranını düşürür. Sonuç olarak, şayet teşhis bu hastalıklardan bir tanesiyse ilk olarak bunların tedavisi yapılmalıdır. Vücudu içeriden düzeltmeden, dışarıdan uygulanacak tüm yöntemler yararsız olacaktır. Yalnızca yüzeysel ve geçici çözümler üretilmiş olacaktır.
Not: Her hastalığın, rahatsızlığın ve problemin çözümü olduğu gibi ayak deri soyulması da çözümü olan bir sorundur. Alınacak önlemlerin yanında, farklı etkiler ve şüpheli durumlar için mutlaka uzman doktora danışılmalıdır. Unutmayın, alanında uzman doktorlara danıştığımız zaman her problemin çözümüne hızlı bir adımla yaklaşmış oluruz.
Sağlıklı günler dileriz.
Muhteşem bilgiler bayıldım en iyi bilgi veren sayfa efsane çok güzel anlatılmış
Çoğunlukla paniğe sebep olacak sağlık riskleri taşımasa da kaşıntı yapması ve görüntü açısından hayat standardını olumsuz etkilemektedir.
Sağlık bilgileri yönünden takip ettiğim sitesiniz kesinlikle makaleleriniz çok faydalı teşekkürler ayak problemi sorunlarımı bı nebze olsa da çözüm sağlayacak
Bu kadar büyük nedenlerle oluşabileceğini hiç tahmin etmemiştim. Hele ki şeker hastalığı… Teşekkürler…
Cok faydalı oldu teşekkür ederim emeğinize sağlık
Aşırı terleme ayak altı turunculuğuna neden olur
Tam aradığım konulardan birisydi gerçekten ie yarıyor harikasınız