Facebook Pixel
Trend

Kişisel Sınırları Belirlemek Ve Korumak

Herkes için her şeyi yapmak mümkün değildir. Kişisel sınırların olmayışı neredeyse hiç bir şeye hayır dememektir. Kendi duygularından önce diğerlerinin duygularını düşünmektir. Başkalarını memnun etmeye çalışmak kişiyi oldukça yorar ve zarar verir. Bu yüzden hayatımızda kişisel sınırları belirlemek ve korumak çok önemlidir. Kişisel sınırları belirlemek, karşı tarafa tavır yapmak veya bencil, duyarsız olmak değildir. Hayatımızı kendi müsaitliğimiz ve duygu durumumuza göre önceliklerimiz arasına kendimizi de aldığımızı ifade etme biçimidir.

Kişisel Sınırları Belirlemek Nedir?

kişisel sınırları belirlemek nedir

Kişisel sınır, bireyin kendine ait alanlarının olması anlamına gelmektedir. Ayni zamanda insanlar arasında mesafe koymanın bir yöntemidir. Sınırları olan birey öz şefkatinin gelişmesine, gerektiği yerde hayır diyebilmesine ve özgüveninin artmasını sağlar. Bireyin kendini iyi tanıması kişisel sınırları belirlemenin en önemli unsurudur.  Duygusal, fiziksel ve zihinsel sınırları öğrendikten sonra, bu sınırlarınızı kişilerarası ilişkilerinizde uygulamanız ve direk bildirmeniz gerekmektedir. Bireysel alanlar sadece size ait olmakla birlikte bu alan sizin ihtiyaçlarınızı, arzularınızı ve duygularınızı oluşturur. Bu sınırlarınıza diğer insanların saygı göstermesi sizin görevinizdir. Bu çok kolay olmayabilir. Fakat size uygun olmayan fikirlere kendi fikrinizi söylemeniz veya istemediğiniz görevlere hayır diyebilmeniz gerekmektedir. İlk başta zor gibi görünse de bu sınırları koymaktan hemen vazgeçmeyin. Çünkü bu özgüveninizi arttırarak daha mutlu ilişkiler sürdürmenizi sağlayacaktır.

Kişisel Sınırların Olması Neden Önemlidir?

Kişisel sınırlarımızın olması nelerden sorumlu olup olmadığımızı göstermektedir. Sınırların iyi belirlenmesi, daha sağlıklı ilişkilerin olmasına katkıda bulunmaktadır. Ayrıca bireyin başkaları tarafından yönlendirilmesine, kötü davranılmasına ya da ihlal edilmesine engel olur. Kişisel sınırlar, bireylerin hayatlarında kimlerin ne ölçüde var olacağını kararlaştırmalarında katkı sağlar. Ek olarak, diğerleri ile arasına mesafe koyarak kişi kendi kimliğini oluşturur ve korur. Bu noktada kişisel sınırları belirlemek ve korumak çok önemlidir.

Kişisel Sınırları Belirlemenin Hayatımızdaki 7 Avantajı

kişisel sınırlar

  1. Kendinizi daha iyi tanırsınız ve farkındalığınız artar. Çünkü kendi duygu ve düşüncelerinizi başkalarından ayrı tutmuş olursunuz.
  2. Kendinize ayıracağınız zaman enerjinizi yükseltecektir. Sizin uygun olduğunuz zamanda diğerlerine daha etkili yardım etmenizi sağlayacaktır.
  3. Yaşamınızdaki stres azalır. Devamlı başkalarının ihtiyaçları doğrultusunda yaşamak sizi yorabilir. Sınır belirlenmediği zaman çevremizdeki insanların da streslerini üzerimize alarak çok daha stresli yaşam sürdürürüz. Yani herkesin problemlerini üstlenmemek için sınırlarımızı belirlemeliyiz.
  4. Daha sağlıklı ilişkiler elde edersiniz. Birincisi, sınır olmadığı zaman karşınızdaki kişi limitinizin olmadığı varsayar ve siz onun bütün problemlerini üstlenirsiniz. Bu durum sizi oldukça yorar. İkincisi, sınırları olmayan birey çoğu zaman karşısındaki kişiden de böyle olması için beklenti içerisine girer. Bu ilişkilerde sorunların çıkmasına neden olur.
  5. İyi bir iletişim kurmanızı sağlar. Sınırlarımızı net bir şekilde karşımızdaki kişiye ifade etmemiz gerekir. Duygu, düşünce ve ihtiyaçlarınızı söylemeniz insanların sizi daha iyi anlamasını sağlar. Karşımızdaki kişinin bizim sınırlarımızı anlamasını beklemeden iletişim kurmamız gerekir.
  6. Yapmak istemediğiniz, zorlanacağınız veya sizi aşan durumlara hayır diyebilmenizi sağlar. Gerekli yerlerde hayır diyebilmek yaşamınızı daha huzurlu geçirmenize etki eder.
  7. Hayır diyebildiğiniz için gerçekten yapmak istediklerinizi yaparsınız. Bu durumda size hayatınızda bir çok fırsatı getirir ve enerjinizi yükseltir.

Uzman Klinik Psikolog Özge Sarıca

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Çok güzel anlatılmış ellerinize sağlık. Daha öncesinde sınırlarım yoktu ve kimseye hayır diyemiyordum fakat şuan gerektiği yerde hayır diyebiliyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu