Trend

Yağ Yakıcı Besinler İçin 5 Öneri

Birçoğumuz diyet sürecine girdiğimizde bazı besinlerden mucizevi etki bekliyoruz. Bu besinlerin başında yağ yakan besinler yer alıyor. Peki gerçekten de yağ yakar diyebileceğimiz besinler var mıdır?

Yağlarımı Nasıl Yakarım?

Klasik bir pazartesi günü diyete başlamaya karar verdiniz. Hem kilo vermek hem de yağ yakmak istiyorsunuz. Çevrenizden veya sosyal medyadan aşağıdaki gibi birtakım şeyler gördünüz:

  • 3 günde bel bölgenizdeki yağları yakan diyet listesi
  • 1 haftada tüm yağlarınızı eritecek kürleri..

Peki bu tarz kürler veya doğru olmayan listeler vücut yağlarınızı yakar mı? Kilo vermenizde yardımcı olabilir mi? Yoksa sağlımız ile mi oynamış oluruz? Bu soruların cevabı maalesef ki sizi tatmin etmeyebilir. Çünkü bilimsel kanıta dayalı olarak; hiçbir besinin yağ yakıcı etkisi yoktur. Ama yazının ilerleyen bölümlerinde yağ yakan besin olmasalar da kilo vermenizi hızlandıracak besinler ile ilgili bilgileri sizinle paylaşıyor olacağız.

Bilimsel kanıta dayalı olarak; hiçbir besinin yağ yakıcı etkisi yoktur.

Yağ Yakıcı Diyet Var Mıdır?yağ yakıcı diyet

Vücudumuz karbonhidrat, protein ve yağ olmak üzere 3 makro besin grubundan enerji sağlar. Sağlıklı bir beslenme programında bu makroların yeterli miktarda alınması gerekir. Vücuttaki yağ yakımı, size uygun bir diyetle ve kalori açığıyla gerçekleşir. Beslenmenize ek olarak egzersizle de desteklerseniz bölgesel yağlarınızdan kurtulabilirsiniz.

En Çok Yağ Yakan Besinler

Bu konuda sizlere söyleyeceğimiz olumlu şeyler de mevcut. Bilimsel çalışmalara göre bazı besinler,

  • Diyetle beraber tüketildiğinde metabolizmayı hızlandırır.
  • Termojenezi arttırır ve ağırlık kaybını olumlu yönde etkiler.
  • Yağ dokusunun depo edilmesini engelleyerek kilo vermeye yardımcı olur

Bahsettiğimiz bu metabolik olaylar ile bazı besinler yağ yakımını sağlamasalar bile kilo verme sürecimizi olumlu etkiler. Peki bu besinler nelerdir? Beraber bir göz atalım!

Yeşil Çay

yeşil çay

  • Diyetlerde sıklıkla yer alan bir içecek olan yeşil çay içerisindeki “Kateşin veya epigallokateşin gallat (EGCG)” etken maddeleri yağ yakımına yardımcı maddelerdir.
  • Yapılan çalışmalarda  kilo verme ve kilo koruma dönemlerinde düzenli yeşil çay tüketen bireylerin vücut ağırlığı kaybında  olumlu etki göstermiştir.
  • Yeşil çay ayrıca antioksidan ve antikarsojenik etkilere sahiptir.

Kırmızı Biber

yağ yakan besinler: kırmızı biber

  • Kırmızı biber içerisindeki “Kapsaisin” maddesi ile termojenezi (vücut ısısının artması) arttırır.
  • Bu sayede metabolizma hızını arttırarak harcanan enerjiye katkı sağlar.
  • Chili biberin,  vücudumuzda açlık ve enerji kontrolünü sağlayan bağırsaktaki ghrelin  hormon seviyelerini azalttığı yapılan çalışmalarda belirtilmiştir. Böylelikle iştahta bir azalma olur ve bu da tokluk hissi sağlar. Sonuçta total enerji alımı da azalır.

Sirke

yağ yakan besinler: sirke

  • Sirke, tüketimiyle beraber doygunluk hissini arttırır. İnsülin seviyelerinde olumlu etki eder.
  • Elma sirkesinin insanlarda vücut ağırlığı ve metabolizması üzerindeki etkisinin değerlendirmek için 487 makale taranarak bir meta analiz çalışması yapılmıştır. Sonuç olarak elma sirkesi tüketiminin sağlık açısından faydalı etkileri olabileceği belirtilmiştir. Fakat önerilen miktarlardan fazla tüketilmesiyle oluşabilecek sağlık sorunları hakkında daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu ifade edilmektedir.
  • Özellikle sindirim sistemi rahatsızlığı olanların (reflü, gastrit vb.) mide asiditesini olumsuz etkileyebilme olasılığından dolayı elma sirkesi tüketiminde dikkatli olmaları önerilir.

Hindistan Cevizi Yağı

yağ yakan besinler: hindistan cevizi yağı

  • Hindistan cevizi yağı, orta zincirli yağ asitlerini (MCT) içerir. Bu sayede uzun süre tokluk sağlar ve enerji harcamasını arttırır.
  • Yapılan bazı çalışmalar, ılımlı miktarda hindistan cevizi yağının olumlu etkileri olduğunu göstermiştir. Daha net sonuçlar için uzun vadeli çalışmalara ihtiyaç vardır.

  • Yağ yakımında mucizevi bir besin değildir. Fakat yağ yakımına yardımcı bir besindir diyebiliriz.

Tarçın

tarçın

  • Tarçın, Cinnamomum familyasından gelen ağaçların kabuk kısmından üretilir.
  • İçerisinde bulunan “sinamaldehit” etken maddesi sayesinde mide bağırsak hareketlerini hızlandırarak metabolizmaya olumlu etki eder.
  • Kan şekerini dengede tuttuğu için insülin hormonunun daha az salgılanmasını sağlar ve bu yolla yağ yakımına yardımcı olur.

Sonuç Olarak;

Günlük beslenmemize dikkat etmeyip sadece bu besinler ile zayıflamaya çalışmamız, doğru bir yöntem değildir. Bu besinlerin olumlu etkilerini görmek istiyorsak sağlıklı bir beslenme programı uygulayıp, içerisinde bu besinlere yer vermeliyiz.

Gerçek başarı, kısa sürede hızlı kilo vermek değil; doğru besinlerle ve kalıcı bir şekilde kilo vermektir.

Diyetisyen Nihal Gültepe

İlgili Makaleler

16 Yorum

  1. Bence yağ yakmanın en doğru şekli spordur. Change my mind. Elerştiriye açığımdır. Çekimeden eleştirebilirsiniz.

    1. Merhaba, kilo verme sürecinde beslenmeye ilave olarak doğru bir spor programı uygulamak elbette yağ yakımı için çok daha verimli bir süreç olucaktır. Yazımızda yer verdiğimiz besinler, sürecin diyet kısmında yapabileceğimiz ve etkili olan yöntemlerdir. Unutmayalım ki bu sürecin %60ı beslenme, %30u fiziksel aktivite ve %10u metabolizma hızımızdır.

  2. Yağ yakan besinlerin yada yiyip yemiyeceğimiz birçok bilgi çok güzel biçimde toparlanmış teşekkür ediyorum

    1. Yazımızın faydalı olmasına çok sevindik Damla Hanım. Bizler teşekkür ederiz.

    1. Merhaba Fatih Bey, doğru yağ yakımı için makro besin ögelerinin diyette dengeli olması önem taşır. Karbonhidratlar açısından düşük karbonhidratlı ve doğru karbonhidratları seçmek yağ yakım sürecini destekleyecektir. Tabi beslenmenize sağlıklı yağları da eklemeniz bu noktada önemli.

    1. Merhaba Aslı Hanım, ekmek karbonhidrat grubuna girer ve her bireyin günlük alması gereken enerji miktarı farklıdır. Yaşınız,boy ve kilonuz, beslenme tarzınız ve yaşam şekliniz gibi birçok etkeni göz önünde bulundurarak beslenmenizi planlıyoruz. Bu nedenle size net bir cevap söylemem mümkün değil. Fakat bir beslenme uzmanından destek alırsanız yağ yakımınız için en doğru beslenme planını size oluşturacaktır. Bu konuda benden destek almak isterseniz mail adresim dytnihalgultepe@gmail.comdan benimle iletişime geçebilirsiniz.

    1. Merhabalar, evet hindistan cevizi yağı, nemlendirici etkisi olduğu için egzamanın neden olduğu kuruluk,kaşıntı gibi problemlere iyi gelebilmektedir. Nemlendirici kremlerin içerisine de eklenen bir yağ türüdür. Tabiki tedavi bireysel olduğu için kontrollü bir şekilde deneyip buna uygun ilerlemenizi öneririm. Egzamanız ciddi boyutta ise eğer doktorunuza görünmeniz en doğrusu olucaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu