Facebook Pixel
Trend

Tere Faydaları: Yeşilin 17 Farklı Gücü

tere kaç kalori

Turpgiller familyasının önemli bir üyesi olan tere, sağlıklı bir yeşilliktir. Tere, çoğunlukla salata olarak tüketilmektedir. Farklı şekillerde de tüketilen terenin anavatanı Asya’dır. Ülkemizde de tere üretimi ve tere tüketimi oldukça fazladır. İçerisinde bulunan su, vitamin ve mineraller sayesinde sağlıklı bir besindir. Hemen hemen herkes tarafından rahatlıkla tüketilebilmektedir. Tere, farklı şekillerde yenilebilmekte ve pek çok faydaları da bünyesinde barındırmaktadır. Çiğ olarak yenildiği zaman daha sağlıklıdır.

Pişirdiğiniz terenin hem tadı acı olacak hem de taze hali gibi yarar sağlayamayacaktır. Terenin insan sağlığına pek çok faydası bulunmaktadır. Bu faydalar incelendiği zaman sigara içen bireylerde daha etkili olduğu görülmektedir. Tere, içinde barındırdığı vitamin ve mineraller sayesinde vücudu besliyor, vücuda direnç kazandırıyor. Terede en çok bulunan vitamin ve mineraller aşağıdaki gibidir.

Bu vitamin ve mineraller sayesinde birçok faydayı vücuda kazandırıyor. Terenin mutfağımızdaki yeri aslında önemli. Su oranı fazla olan terenin yeşil yaprakları çiğ olarak tüketildiği gibi çeşitli sos ve baharatlarla da tatlandırılabiliyor.

Terenin Besin Değerleri

tere besin değeri

Tere, sağlıklı bir yeşilliktir. İçinde bulunan yoğun su oranı sayesinde faydalı olan tere besin değeri ise şu şekilde;

Tere 32 kaloridir.

  • 0,7 gr yağ vardır.
  • 14 mg sodyum bulunmaktadır.
  • 606 mg potasyum bulunmaktadır.
  • 6 gr karbonhidrat bulunmaktadır.
  • 2,6 gr protein bulunmaktadır.

Bir porsiyon tere 100 gr olarak hesaplanır. Yukarıda yer alan değerler ise bir porsiyon tereye aittir.

17 Farklı Tere Faydaları

tere faydaları

Tere, farklı şekillerde kullanılmaktadır. Terenin faydaları arasında ise aşağıdaki maddeler yer almaktadır.

  • Çeşitli kronik rahatsızlıkların önüne geçmektedir.
  • Kemik sağlığını geliştirmekte ve güçlendirmektedir.
  • Soğuk algınlığını önler.
  • Şeker hastalarında kullanılmaktadır.
  • Göz sağlığını geliştirir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kansızlığa iyi gelir.
  • Vücutta birikmiş toksinleri vücuttan atar.
  • Akciğer enfeksiyonlarını önler.
  • İdrar söktürücü özelliği vardır.
  • Böbrek taşı düşürenlerde tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
  • Sinir hücrelerini sakinleştirir ve bireyi rahatlatır.
  • Saç dökülmesini önler.
  • Karaciğer fonksiyonlarını düzenler.
  • Ciltteki kızarıklıkları geçirir.
  • Cilt üzerinde yara ve izler varsa iyileşmesine yardımcı olur.
  • Solunum yolu rahatsızlıklarında kullanılmaktadır.

Tere, yukarıda yer alan faydaları bireye kazandırmaktadır. Düzenli olarak tüketilen tere sayesinde kronik rahatsızlıkların oluşumu önlenmektedir. Tere, içinde barındırdığı vitamin ve mineraller sayesinde kemik sağlığını, göz sağlığını destekler. Şeker hastaları için tere tüketmek önemlidir. İçinde yoğun su oranı bulunduran tere, kan şekerini dengeleyici özelliktedir.

Tere, vücuttaki iltihapların tedavi edilmesini sağlamaktadır. Çiğ olarak tüketilebileceği gibi farklı şekillerde hazırlanarak hem yenilebilmekte hem içilebilmekte hem de cilt üzerine sürülebilmektedir. Çiğ tere tüketmek daha sağlıklıdır. Bu şekilde tükettiğiniz terenin içinde bulunan besin değerleri doğrudan vücuda geçer. Fakat ısı uygulanan tere, içinde bulunan besin değerlerinin bir kısmını kaybetmektedir. Bu nedenle mümkün olduğunca tereyi çiğ ve taze olarak tüketmek gerekmektedir.

Tere Nasıl Tüketilir?

nasıl tüketilir

Tere yetiştirmek aslında kolay bir işlemdir. Bahçenizin küçük bir alanına ekebilir ya da saksılarda yetiştirebilirsiniz. Mevsimi boyunca ektiğiniz terelerden verim alır ve günlük taze taze tere yiyebilirsiniz. Terenin tüketilmesi için ekstra bir çaba göstermeniz gerekmiyor. Topladığınız tereleri temizleyerek yemeğinizin yanında tüketebilir, salatanıza ekleyerek salata şeklinde tüketebilirsiniz. Eğer solunum yolu rahatsızlıklarınızda ve saç dökülmesinde terenin sağladığı faydalardan yararlanmak istiyorsanız tereyi kaynatmanız gerekmektedir.

İçmek için bir su bardağı kaynamış suya 3 yaprak tere atarak 2 – 3 dakika kaynatmanız yeterli olacaktır. Dinlendirdikten sonra günde bir fincan bu suyu içebilirsiniz. Eğer saçınıza uygulama yapacaksanız yarım litre kaynamış suyun içerisinde 10 yaprak tere koyarak 5 dakika kadar kaynatmanız gerekir. Kaynattığınız suyu istediğiniz ısıya gelene kadar bekletip daha sonra su ile saçlarınızı yıkayabilirsiniz. 1 saat kadar beklettiğiniz saçlarınızı normal şampuan ile yıkayabilirsiniz.

Tere kullanımı oldukça basit bir işlemdir. Kaynattığınız terenin suyunu cilt üzerine uygulayabilir ya da topladığınız tereyi ezerek cilde sürebilirsiniz. Kullanım alanınız doğrultusunda tereden faydalanmak oldukça kolaydır. Tere daha çok salata ve garnitür olarak kullanılmaktadır. Diyet yapan bireylerde ise uygun bir diyet salatadır. Yemeklerin yanında limon ve biraz zeytinyağı ile tüketilebilir. Metabolizmayı hızlandıran, vücudu besleyen, sindirim sistemini güçlendiren tere ile zayıflama süreci daha kolay geçecektir. Tere, bazı yörelerde yemeklerin içinde özellikle çorbalarda kullanılmaktadır.

Terenin Zararı Nedir?

terenin zararları

Terenin zararları arasında bilindik ciddi bir yan etki yoktur. İçeriğinde bulunan maddeler nedeniyle fazla tüketildiği zaman rahatsız edebilmektedir. Midesi ve bünyesi hassas olanlar tere tüketimine dikkat etmelidir. Eğer fazla tere tüketilirse mide ağrıları olabilmektedir. Fazla tüketilen tere, bireyde gaz problemlerinin yaşanmasına neden olabilmektedir. Fazla tüketilen tere, tiroit bezlerinin büyümesine neden olabilmektedir. Hamile ve emziren annelerde de kontrollü tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Tüketilen her besin düzenli, kontrollü ve bilinçli tüketilmelidir. Eğer kontrol sağlanamazsa sağlığa zarar verilebilmektedir. Bu nedenle tere tüketiminde de dikkatli olmak gerekmektedir. Terenin bilindik ciddi bir yan etkisi olmasa da fazla tüketmemeye özen göstermek gerekir.

İlgili Makaleler

8 Yorum

  1. Tere otunun bu kadar faydalı olduğunu bilmiyordum. Bahçeme bu yaz tere otu ekmeyi düşünüyorum. Meğer ne kadar çok faydalıymış. Göz sağlığından, böbreğe, saç dökülmesinden, kansızlığa kadar. Doğal ilaç resmen. Bu değerli bilgilendirme için teşekkürler. Her besinle ilgili böyle yazılar bekliyorum…

  2. Insan tere otu deyip geciyor. Ne kadar kullacagimizi bilmezsek bize cok faydali olan cokta zarari oluyor. Suzin sayenizde ogrendim. Teşekkürler.

  3. Tere otu çok faydalı ve şifalı bir bitki. Ciddi cilt sorunları yaşıyordum. Buradaki tavsiyeler üzerine kullandım. Çok da memnun kaldım. Herkese tavsiye ederim!!

  4. Çok mükemmel bir yazı olmuş tere hakkında bir sürü yeni bilgiler öğrendim teşekkür ederim herkesin okumasını tavsiye ediyorum.

  5. Bayıla bayıla yediğim terenin bu kadar faydalı olduğunu bilmiyordum. Teşekkürler bilgilendirme için

  6. Çok severek yiyiyordum , bundan sonra hem severek hemde bilinçli bir şekilde yiyeceğim inşAllah , çok teşekkür ederim

  7. Gerçekten çok faydalı bilgiler verilmiş. Teşekkürler. Tere otuna bayılırım e haliyle de ne olduğunu da bilmek isterim yine çok teşekkür ederim.

  8. seve seve yediğim terenin faydası olduğunu biliyordum ama bu kadar çok faydası olduğunu öğrenmek daha da iştahlı tüketmemizi sağladı teşekkür ederim bilgiler için

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu